2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/berlinbe-mehetnek-tanulni-hazai-startupok-2148709/

Berlinbe mehetnek tanulni a hazai startupok

Kevés még a magyar magántőke az innováció finanszírozásában
A német piacra való betörés módjával, illetve a nemzetközi tőkeszerzési gyakorlattal ismerkedhetnek meg több kiemelt iparágban hazai innovatív cégek a ­Startup Campus Berlin program keretében, amire már várják a pályázatokat. A szektor jövője szempontjából itthon a szervezők üdvözítőnek tartják, hogy az állam számos lehetőséget is biztosít, azonban jó lenne, ha több magánpénz is rendelkezésre állna az innováció támogatására.

Már lehet pályázni a Startup Campus Berlin programban való részvételre, amivel egyes kiemelt iparágakban juthatnak fontos nemzetközi tapasztalatokhoz, adott esetben konkrét üzleti lehetőségekhez hazai innovatív cégek – jelentették be a héten a kezdeményezés szervezői. A Startup Campus Berlin programot az Enterprise Hungary indítja azzal a céllal, hogy a magyar és kelet-közép-európai startup vállalkozások számára bemutatkozási, kapcsolatépítési és befektetésszerzési lehetőséget biztosítson, melyen keresztül elősegítse a forrásbevonást és a globális piacra lépést.

Mint azt Galla Zoltán, a program vezetője elmondta, a kezdeményezés alapja, hogy Budapesthez hasonlóan Berlin is jó terület az innovatív kis cégeknek – nyilván a léptékek eltérnek –, logikusnak tűnt a két várost ezen a téren összekapcsolni. Olyan területekre koncentrál a program, ahol a magyar cégek is jobb eséllyel tudnak partnereket találni. Németországban ez jelenleg hét kiemelt területet jelent, ezek a digitális egészségügy, az élelmiszer-ellátás, a megújuló energia, az elektronikus kereskedelem, a pénzügyi informatika, a lézeres fejlesztéseket is magában foglaló fénytani innováció, valamint a közlekedés és a szállítmányozás.

Az egyes iparágak köré szerveződő berlini tanulmányutak közül az első témája a digitális egészségügy, indulás október elején lesz, erre szeptember 4-ig lehet jelentkezni. Ezt követik majd sorban a további túrák. Kovács Zsolt, a kezdeményezés mögött álló Enterprise Hungary ügyvezetője elmondta, jelenleg Magyarország és a kelet-európai térség startupvilága alig ismert nyugaton. A legfontosabb benyomás, hogy sok itt a tehetség és a jó ötlet, de az üzleti részben nagyon le vagyunk maradva. A berlini program egyik fő eleme, hogy a helyi diplomáciai testületekkel és az esetleges érintettekkel már jóval korábban felvették a kapcsolatot a szervezők, ezzel is előnyösebb helyzethez juttatva a hazai sikeres pályázókat.

Fotó: Fotó: Reuters

A digitális egészségügyi fejlesztések területén várják az ötleteket

Ezenkívül a kiválasztott startupok indulás előtt képzést is kapnak arról, mit és hogyan kell előadni és eladni a saját cégükről, hogy az felkelthesse egy befektető figyelmét. Galla megjegyezte, sok hazai startup tudott már sikeresen hozzájutni kockázatitőke-befektetéshez itthon, azonban ugyanez Németországban máshogy működik. Ezért fontos, hogy ha hozzájut a lehetőséghez, és a rengeteg kis cég közül pont az övé kap néhány percet, hogy bemutatkozhasson egy lehetséges befektetőnek, annak eredménye is legyen. A kiválasztott cégeknek maguknak kell fedez­niük a Berlinbe való kijutást, illetve az ellátást és a szállást, a szervezést viszont megoldják helyettük.

Kovács kiemelte, kedvező a hazai start­upokra nézve, hogy most már számos állami forrás, például a berlini kezdeményezésre is nyitott állami hátterű Hiventures is finanszírozási lehetőséget biztosít. Ez a pénzen túl az adott válla­lat megítélését is javítja, egy külföldi szereplő is szívesebben támogat egy olyan start­upot, ami elmondhatja magáról, hogy meggyőzött már más befektetőket is. Hozzátette azonban azt is, hogy szemben például Berlinnel, Magyarországon az állam szerepvállalása sok szempontból kényszer is, mivel nagyon korlátozottan van jelen a startupok finanszírozásában a magántőke, kevés az úgynevezett angyal befektető, ami a nyugati államokban pusztán üzleti megfontolásokból is teljesen bevett gyakorlat.

Hirdetés

Kiemelt

Távozik a Sinn Féin éléről Gerry Adams

A világszerte ismert északír politikus 1983 óta áll a brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén. Rövid időn belül a republikánus mozgalom második vezető figurája távozik már.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!