2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/szocsiert-bunhodik-oroszorszag-2540254/

Szocsiért bűnhődik Oroszország

Saját zászló alatt nem szerepelhetnek sportolói a februári téli olimpián
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága tegnapi ülésén felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, aminek következtében az orosz sportolók csak semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon. Vitalij Mutko volt orosz sportminiszter büntetése – kitiltották minden ötkarikás eseményről – a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot is érintheti, hiszen a sportdiplomata jelenleg az orosz futballszövetség elnöke, egyben a vb főszervezője.

A NOB igazán professzionális felvezetéssel ágyazott meg a döntésnek. Novemberben összesen 22 orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott el a doppingminták utólagos elemzése eredményeként és semmisítette meg egyúttal szocsi eredményeiket. A 2014-es téli játékokon a házigazda oroszok 33 érmet (13 aranyat, 11 ezüstöt és 9 bronzot) szereztek – amivel akkor az éremtáblázat élén végeztek. Eddig 11 éremtől fosztották meg őket, de valószínűleg korai lenne rögzíteni az új – végleges? – rangsort.

Kétségtelen, bizonyítást nyert tény, hogy Szocsiban manipulálták az orosz versenyzők mintáit. Már 2016-ban ismertté vált, hogy a laborból miként csempészték ki az azokat tartalmazó tégelyeket. (A biztonsági kamera egy tenyérnyi területet nem pásztázott, ott lyukat fúrtak a falban, azon adták ki a svájci gyártmányú, felbonthatatlannak hitt üvegcséket, amelyek néhány óra múlva – a feltételezések szerint a titkos­szolgálat „közbenjárásának” köszönhetően – felbontva, üresen kerültek vissza, így azokba csupán az érintett sportolók korábban levett, „tiszta” vizeletét kellett beleönteni.)

Oroszország ugyan tagadja, hogy államilag támogatott és tervezett lett volna az orosz sportolók doppingolása, de a történtek ismereté­ben ezt nem zárhatjuk ki. Ám az mégiscsak aggályos, hogy az eltiltott sportolók végtére nem akadtak fenn doppingvizsgálaton, elméletileg nem zárhatjuk ki, egyiküknek-másikuknak fogalma sem volt arról, hogy miként manipulálják a vizeletüket. Ugyanis – még egyszer hangsúlyozzuk – csak a manipulálásra van közvetlen bizonyíték, a doppingolásra csupán ebből következtetnek.

Fotó: MTI/EPA/Hendrik Schmidt

2014-ben manipulálták a doppingmintákat

Az Oroszországot elítélő általános hangulatban a NOB azonban ezt nem mérlegelte, s szigorú döntést hozott. Az orosz sportolók csak semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak a phjong­cshangi játékokon. Az egyéni sportágakban ez még csak-csak kivitelezhető, hiszen például az egyaránt világbajnok műkorcsolyázó, illetve sífutó neve ettől még Jevgenyija Medvegyeva, illetve Szergej Usztjugov marad, no de minek nevezzük majd az orosz jégkorong-válogatottat?

A sportolókat érintő büntetésen felül a NOB további ­sportdiplomáciai intézkedéseket hozott. Felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, valamint kitiltotta a korábbi sportminisztert, Vitalij Mutkót valamennyi ötkarikás eseményről. Mutko egyben a labdarúgó-világbajnokság főszervezője, így a vb körül is váratlan bonyodalmak támadhatnak.

A phjongcshangi téli játékok zárultával megszüntetik az Orosz ­Olimpiai Bizottság felfüggesztését – ígéri a NOB –, feltéve, hogy a szervezet ­döntéseit maximálisan tiszteletben tartják az orosz sportolók, és ugyanígy cselekszik az Orosz Olimpiai Bizottság. A legfrissebb orosz reakciókat nem ismerjük, Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője hétfőn azt mondta: nem tervezik az olimpia bojkottját, még akkor sem, ha Oroszország részvételét korlátozza majd a NOB.

Thomas Bach: Arányos döntés
A végrehajtó bizottság arányos büntetést hozott – jelentette ki Thomas Bach, a NOB elnöke sajtóközleményé­ben. Indoklásként hozzátette, „az oroszok manipulálása példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport egésze ellen”.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!