2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/zsidozo-multja-kiserti-szelidulo-jobbikot-2455993/

Zsidózó múltja kísérti a szelídülő Jobbikot

Durva nyilatkozatok sora nehezíti a néppártosodást
Antiszemitizmusba hajló nyilatkozat látott napvilágot a jobbikos Apáti­ Istvántól, aki még 2011-ben arról beszélt: a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál. Mirkóczki Ádám pártszóvivő szerint az elhangzottak semmiféle relevanciával nem bírnak a politikájukra. Szavai szerint ők soha nem bíráltak egyetlen vallási, nemzeti vagy etnikai csoportot sem. Csakhogy ez, ugye, nem igaz.

Nem igaz, hogy a Jobbik korábban élesen elítélte a zsidóságot, a cigányokat vagy a homoszexuálisokat – állította a Jobbik szóvivője tegnap képviselőtársa, Apáti István pár évvel ezelőtt tett, zsidókat bíráló kijelentésére. Apáti István még 2011-ben adott interjút a Szent Korona Rádiónak, erről emlékezett meg tegnap a Mandiner.hu. A hangfelvételek tanúsága szerint a zsidók gazdasági és politikai térnyerése miatt aggódó jobbikos politikus arról beszélt, hogy „nyilván a zsidó gazdasági és politikai befolyás azért juthatott idáig, mert húsz éven keresztül a Jobbikot leszámítva az összes politikai párt meg az összes kormány ehhez asszisztált”.

Apáti antiszemitizmusra hajazó okfejtése szerint „az izraeliek, az izraeli érdekkörök teljesen szabadon garázdálkodhattak, Magyarország gyakorlatilag szabad prédává vált, most már nemcsak gazdasági, politikai, társadalmi, hanem igazságszolgáltatási szempontból is.”

Mirkóczki szerint Apáti nyilatkozata semmiféle relevanciával nem bír a Jobbik politikájára. – Az ominózus rádióműsor éppen akkor volt, amikor Simon Peresz kijelentette: felvásárolják Magyarországot, Lengyelországot, Manhattant úgymond kilóra – érvelt a szóvivő, aki hangsúlyozta: Apáti nem a zsidó embereket vagy a zsidó államot ítélte el, csak Simon Pereszt.

A Jobbik szóvivőjének érvelése azonban több ponton is sántít, elsőként ott, hogy Simon Peresz emlékezetes kijelentése Apáti szavai előtt négy évvel, 2007 októberében láttak napvilágot. Mirkóczki erre úgy érvelt, hogy ha így is van, „jóval később derült ki”. Ez azonban megint csak tévedés, mert már akkor cikkezett róla a magyar sajtó.
A szóvivő hangsúlyozta: a Jobbik egységesen egyetlen vallási, etnikai, nemzeti csoportot, társadalmi réteget sem ítélt el.

Fotó: Facebook

A horogkereszttel új évet kívánó Kulcsár itt éppen bocsánatot kért, amiért beleköpött a cipőkbe

– Voltak olyan jelenségek, amelyek ellen felléptünk, az összes bélyeget így kaptuk meg, hiszen ezek alkalmasak voltak a kiforgatásra – vélekedett Mirkóczki, aki szerint korábban nem figyeltek ugyanolyan hangsúllyal minden társadalmi csoportra, ezen változtattak, ettől lettek néppárt. Az biztos, hogy voltak olyan társadalmi csoportok, amelyekre néppártosodása előtt nagyobb hangsúlyt fektetett a Jobbik.

Vona Gábor pártelnök volt az, aki 2013-ban Ilan Mor izrae­li nagykövetnek azt üzente: ő soha nem lesz Izrael kutyája. Három évvel később már üdvözletet küldött hanukára a hazai zsidó felekezeteknek. Vona Gábor volt az is, aki még 2014-ben meg akarta szakítani a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, és az izraeli termékek bojkottjára szólított fel, illetve az is, aki közölte: ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana.

A sor napestig folytatható. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere tavaly az antiszemitizmus elleni szövetséghez történő csatlakozást utasította el. Janiczak Dávid, Ózd polgármestere 2014-ben egy Adolf Hitlernek maszkírozott férfival pózolt. Gyöngyösi Márton, a párt külügyi kabinetjének vezetője öt éve nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a zsidó származásúakat. Kulcsár Gergely képviselő pedig amellett, hogy 2011-ben beleköpött a holokausztnak emléket állító Duna-parti cipőkbe, horogkeresztekkel kívánt boldog új évet.

2009-ben Vona, visszautasítva a borsodi cigányvajda kézfogását, azt mondta: „Akkor fogok kezet majd a cigányokkal, ha bebizonyítják, hogy érdemesek rá.” Rig Lajos tapolcai képviselő korábban azt írta közösségi oldalán: „A cigányság a zsidók biológiai fegyvere.”

Kiemelt

A SZDSZ-t az ima sem mentette meg 1998-ban

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője egy egészen elképesztő történetet idézett fel az ECHO TV Troll című műsorában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!