2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/megemlekeztek-gulag-aldozatairol-2501557/

Megemlékeztek a gulág áldozatairól

Rétvári Bence szerint elfogadhatatlan a kommunizmus bűneinek relativizálása

Országszerte a Szovjetunióba hurcolt magyarok százezreire emlékeztek a hétvégén. A főváros V. kerületében, szombaton délelőtt megkoszorúzták a gulág áldozatainak Honvéd téri emlékkövét, majd megnyitott a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij robot emlékhelyének állandó kiállítása.

Utóbbi megemlékezésen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI tudósítása szerint a XX. század rabszolgaságának nevezte a málenkij robotot, s felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar családok többsége elvesztett valakit, és csak a szerencsésebbek térhettek vissza.

– Nincs olyan kommunista diktatúra, amelyiknek ne lenne meg a maga gulágja, hiszen amint ezek az erők hatalomra jutottak, kezdődött az emberek lágerekbe zárása, éppen ezért elfogadhatatlan, ha bárki relativizálni akarja a kommunizmus bűneit – fogalmazott a politikus.

Fotó: Mirkó István

– Emlékeznünk kell azokra, akiket elpusztított egy gyilkos rendszer, egy átkozott gondolat – hangsúlyozta Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) összejövetelén. Azt mondta, a mintegy 800 ezer elhurcolt magyar, akiknek többsége távol hazájától halt meg az embertelen körülmények és bánásmód miatt, a Szovjetunió mintegy 30 millió lakójával együtt esett áldozatul a kommunista rendszernek. Hozzátette: a hallgatás falát csak 2012-ben sikerült áttörni, azóta lehet méltó módon megemlékezni azokról, „akik túlélték a látogatást a pokolban”, ugyanakkor Nyugaton még mindig gyakran kell elmagyarázni, hogy a kommunista rendszer éppúgy kegyetlen népelnyomó volt, mint a nácizmus és a fasizmus.

Fotó: Mirkó István

Országszerte a Szovjetunióba hurcolt magyarok százezreire emlékeztek a hét végén

Az áldozatok emlékére vasárnap szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros. Az esztergom–budapesti érsek az istentisztelet közben a Mindenható segítségét kérte, hogy tanuljunk a történelem tragédiáiból, és időben felismerjük a gonosz hazugságait és uszítását, amely ezekhez a szörnyűségekhez vezet.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a szentmise után tartott megemlékezésen emlékeztetett: a Kárpát-medencéből közel 800 ezer magyar embert hurcoltak el a Szovjetunióba, és az, hogy nem pusztultak valamennyien ott, annak is köszönhető, hogy megtartotta őket a hitük, a családjuk és a hazájuk iránt érzett szeretetük.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!