2017. március 26., vasárnap, Emánuel napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/dicsoseges-133-1503775/

„Dicsőséges 133”

Alig másfél évvel a sajnálatos oroszországi események után (Auróra, bolsevizmus, Lenin, miegyéb) – másodikként a világon – Magyarországon is elkezdődött a kommunizmusnak nevezett emberkísérlet.

1919. március 21-én – kilencvennyolc éve – a Gyűjtőfogházból kiengedett Kun Béla és fegyenctársai kikiáltották a Tanácsköztársaságot. A rosszarcú, barna bőrkabátos hordát a politikusnak alkalmatlan, a degenerációval jegyben járó Károlyi Mihály köztársasági elnök szabadította az országra. Mintha az éppen véget ért háborúban kivérzett, csonkolás előtt álló hazának nem lett volna éppen elég baja… A proletárdiktatúra programját legtömörebben a Lenin-fiúkkal parádézó Szamuely Tibor népbiztos fogalmazta meg: „A hatalom a mi kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani.” Neki is látott…

A százharminchárom napon át tartó ámokfutás egyfajta előzetese volt a második világháború után ránk vöröslő negyvenévnyi sötétségnek. A magyar iskolákban 1919 „dicsőséges 133 napjáról” hazudtak 1945-től egészen a rendszerváltásig; a legelvetemültebb népbiztosokról utcákat, tereket, laktanyákat neveztek el.

Nem véletlen, hisz a névadók közül sokan maguk is Kun Béla kompániájában szocializálódtak. Rákosiék az egykori középkáderekről sem feledkeztek meg, a még munkaképes kommünároknak állást biztosítottak a későbbi Államvédelmi Hatóság pincészeteiben.

Kései, nosztalgiázó utódaikba még most is bele-belebotlunk.

Hirdetés

Kiemelt

Kósa Lajos: elgurult a gyógyszer Strasbourgban

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság messze túlterjeszkedett minden határon, amikor Magyarországgal szemben a bangladesi menekültek ügyében ítéletet hozott.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!