2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jogi-lepesre-szamithat-a-the-new-york-times-272659/

Jogi lépésre számíthat a The New York Times

A Külügyminisztérium a nemzetközi angolszász jog alapján keresi meg a The New York Timest azzal a cikkel kapcsolatban, amelyben az amerikai napilap tévesen azt állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír migráns nővel szemben – közölte lapunkkal Samu Attila, a Belügyminisztérium (BM) sajtófőnöke.

A magyar kormány ez alapján azt kéri, hogy szólalhasson meg érintettként az ügyben a lap hasábjain. A külügynek a belügyi tárca javasolta ezt, mivel az írás a BM felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtás alkalmazottját gyanúsítja meg bűncselekménnyel. Mint azt kedden megírtuk, a The New York Times az egyik Németországban megkérdezett szír menekült nőt idézve azt írta, hogy Magyarországon az egyik börtönőr eszméletlenre verte a migránst, mert az asszony visszautasította a férfi közeledését.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) lapunknak határozottan cáfolta a lapban megjelent állítást. Közölték: a cikkben megfogalmazott állítás azért sem fordulhatott elő, mert a magyar bv-intézetekben kizárólag felnőtt férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben, a bevándorlási hullámban érkező nőkkel a hazai börtönőrök nem kerültek és kerülhetnek kapcsolatba.

Az általunk megkérdezett szakértők a fentiekkel összefüggésben azt emelték ki, hogy a The New York Times újságírója nem kereste meg az érintett magyar szerveket, ami súlyos sajtóetikai vétség. Szánthó Miklós szerint a cikk alapján is megállapítható, hogy a félinformációkon alapuló tájékoztatás a „mértékadó” nyugati sajtó lételemévé kezd válni Magyarországgal kapcsolatban. Az Alapjogokért Központ vezetője úgy véli: azt, hogy tartalmaz-e a cikk valóságelemet a bántalmazás vonatkozásában, csak az ügy részleteinek ismeretében lehetne eldönteni.

A bicskei fotó, amely hamis kommentárral járta be a sajtót. Az osztrák sajtó- tanács elmarasztalta az érintett médiumokat Fotó: Reuters

Forrás: Reuters

A bicskei fotó, amely hamis kommentárral járta be a sajtót. Az osztrák sajtó-
tanács elmarasztalta az érintett médiumokat Fotó: Reuters

Georg Spöttle, a németországi viszonyokat is jól ismerő biztonságpolitikai szakértő szerint gyakori, hogy a német idegenrendészeti eljárások során a bevándorlók az unióba lépésüket regisztráló országokkal kapcsolatban olyan valótlan állításokat fogalmaznak meg, amelyeket már utazásuk során kitaláltak és egyeztettek is egymással. Annak reményében teszik ezt, hogy így elkerülhetik a kitoloncolásukat célországukból. A szakértő jelezte, szinte lehetetlen az idegenrendészeti eljárást lefolytató hatóságok számára a bevándorlók állításai valóságtartalmának ellenőrzése.

Szánthó Miklós is úgy véli, hogy a kiutasításra váró migránsok Európában általában a tranzitországokban tapasztalható rossz körülményekre hivatkozva kérik, hogy az adott országba ne toloncolják vissza őket. Sőt, volt olyan eset, amikor a finnországi ellátást sem találták már kielégítőnek. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint azonban felmerül a kérdés: ha valóban az életüket mentik a meneküléssel, akkor a szíriainál vagy irakinál vélelmezhetően jobb magyar, szerb, görög ellátási körülmények miért nem felelnek meg nekik? Szánthó Miklós úgy gondolja, ezek után jogos a kérdés: az újság vajon milyen terjedelemben foglalkozik majd a szilveszterkor Németországban bevándorlók által bántalmazott német nőkkel? Lapunk levélben megkérdezte a The New York Times szerkesztőségét is az ügyről, de egyelőre nem kaptunk választ.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Nincs ártatlan terrorista

Gergényiék és az igaz­ságszolgáltatás bűneire politikai választ kell adni, különben a közvélemény egy része nem terroristaként, hanem hősként tekint Budaházyra.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!