2017. december 15., péntek, Valér napja
Lugas, Lugas Kritika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/a-korona-sulya-2288905/

A korona súlya

A legnagyobb brit kereskedelmi tévécsatorna, az ITV 2016 szeptemberé­ben új sorozatot indított Victoria címmel, mely az angolok talán legnagyszerűbb és egyben legmegosztóbb uralkodójának életébe nyújt betekintést.

Az angol séma szerinti nyolcrészes első évad olyan sikert aratott – még a BBC-n azonos időben vetített kosztümös dráma, a Poldark statisztikáit is kenterbe verte –, hogy a csatorna azonnal megrendelte a folytatást. A második évadot néhány hete kezdte el sugározni az ITV, ezzel egyidejűleg pedig megérkezett hozzánk az első széria, az HBO jóvoltából. Kár, hogy csak ez a csatorna látott itthon fantáziát a sorozatban, ugyanis a Viktória királynő uralkodását a trónra lépésének napjától végigkísérő sorozat nemcsak izgalmas és szórakoztató, de a történelmi tények szempontjából is megbízható.

A sorozat megálmodója és első számú forgatókönyvírója, Daisy Goodwin, gazdag forrásból dolgozhatott, hiszen a II. Erzsébet után leghosszabban regnáló brit királynő életéről hiteles dokumentumok állnak rendelkezésre: Viktória naplói és levelei, a bizalmasok memoárjai, a miniszterelnökök beszámolói… Ennek ellenére számtalan pletyka kering Viktória uralkodásáról, rossz­ döntéseinek okairól, arról, ki, hogyan és miért akarta befolyásolni, kivel volt szerelmi kapcsolata Albert herceggel való házassága előtt, után és közben. Mindig nagy várakozás előzi meg a róla szóló mozgóképes alkotásokat, mint az itthon szep­tember közepén bemutatott Viktória királynő és Abdul (Victoria and Abdul) Judi Dench-csel az idős uralkodó szerepében vagy Az ifjú Viktória királynő (The Young Victoria) Emily Blunttal.

Fotó: Forrás: ITV/Facebook

A tizennyolc éves Viktória (Jenna Coleman) a koronázáskor

A Viktória HBO-n jelenleg futó első évada IV. Vilmos angol király (Viktória nagybátyja) halálának pillanatában veszi fel a fonalat, amikor az alig tizennyolc éves koronahercegnő elfoglalja a trónt, előbb azonban meg kell küzdenie édesanyja, illetve az őt támogató Sir John Conroy hatalmi törekvéseivel, ki kell szabadulnia a Kensington-palotában őt körülvevő szigorú irányítás alól.

Első uralkodói intézkedésként 1837-ben beköltözik a Buckingham-palotába, amely akkortól lesz a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciá­ja. Ahhoz, hogy anyját ne tegyék meg régenssé, be kell bizonyítania, hogy fiatalon is érett a királynőségre. Ebben legfontosabb segítője Albert herceg érkezéséig Lord Mel­bourne, az akkori tory miniszterelnök, aki a rossz nyelvek szerint a fiatal uralkodó első szeretője is volt. A sorozat erőssége, hogy kitér pletykákra, botrányokra, de a történelmi tények alapján tisztázza is őket.

A fiatal királynőt a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) BBC-sorozatból ismert, egyébként elég jellegtelen Jenna Coleman alakítja, akinek ez a szerep meglepően jól áll. Hihetően alakítja mind a szerelmes, mind a harcias, mind a törékeny Viktóriát, első évadbeli férfi partnereivel: a Lord Melbourne-t zseniálisan játszó Rufus Sewell-lel és az Albert szerepében kicsit nyámnyila Tom Hughes-­zal. Ki kell emelni az állandó mellékszereplők közül Alex Jenningset, a Royal Shakes­peare Company és a londoni Nemzeti Színház tagját, aki I. Leopold belga király (Viktória nagybátyja, az Alberttel való házasság kitalálója) karakteré­ben egyszerűen tündököl.
Tévésorozatoknál hajlamosak vagyunk az epizódról epizódra ismétlődő főcímet kihagyni, a Viktória esetében azonban ez nagy kár volna. Ugyanis Martin Phipps zeneszerző különleges és fülbemászó aláfestő dallamot komponált, mely a Mediaeval Baebes előadásában igazán szuggesztív főcímzene.

(Viktória [Victoria]: 2016, ITV-HBO, 45-59 perc. Írta: Daisy Goodwin)

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!