2017. június 26., hétfő, János, Pál napja

Lugas Kritika

Dolgozni a halálon – Jókai Anna önéletrajzi naplóregénye

Egy józsefvárosi kislány, Jókai Anikó két fonnyadt leander között, kopott bérház gangján ülve határozza el, hogy belőle híres író lesz.

Modern barokk – Munkácsy-díjasok a Hegyvidék Galériában

Az egykor könyvtárként, majd gyógyszertárként működő helyiség átalakításában ­diákjai és tanárai is jelentős szerepet játszottak.

Tűz, támadj fel!

Úgy ért véget, hogy azóta is tele vagyunk kérdésekkel, amelyekre talán most, évtizedekkel később David Lynch és Mark Frost alkotók választ adnak.

Újrakezdett folytonosság

L. Simon László esszéiben a szemünk láttára talál rá élete értelmére: az otthon, a család és nemzete életébe illeszkedő honpolgár megélhető alakjának megformálására.

Állandó feszültségben

A feszített kompozíciós megoldás Kondor Béla szinte valamennyi munkájánál érzékelhető. Ma is idő kell hozzá, míg munkáiba beleszeret valaki. A szocreál időkben „sok volt” a Kondor-jelenség.

Tóratemetés

Török Ferenc 1945 című fekete-fehér játékfilmje szuggesztív alkotás, mely méltán aratott nemzetközi sikert Berlinben a biennálén.

Fogolyszökés

Amire álmában sem gondolt senki: a rendszerváltás utánról tűnik fel az ismeretlenségből egy, ez idáig parlagon heverő kézirat, Szabad György életműinterjúja.