2017. augusztus 20., vasárnap, István napja

Lugas Kritika

A Kreml fala

A Király-ügy nem szimpla szakmai kérdés, hanem korjellemző magántörténet, meghatározó eleme a Kádár–Aczél-féle kulturális politikának.

Úriemberként elsüllyedni

A világ egyik legsikeresebb vándorkiállítása, a Titanic, amely színes-szagos termeivel kíván bepillantást adni az emberi nagyravágyást és önhittséget jelképező, balvégzetű hajó sorsába.

Újratervező

A tehetség, amelyet az ember fiatalon érez, nem elég – írja egy helyütt Borsos Miklós, és lehetetlen vele nem egyetérteni.

A Vezúv árnyéka

Pompejiben több mint kétezer ember lelte halálát. A halottakat a megkövesedett vulkáni hamu úgy fogta körbe, hogy helyükön üregek maradtak.

Ügynökök álarcosbálja

Feltehetően nem kerülik el a támadások a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet új negyedéves folyóiratát, ám ez inkább növelheti várható népszerűségét.

Életben maradni – Mentőakció földön, vízen, levegőben

Christopher Nolan filmjében minden a helyén van. Hatásos és nyomasztó, de jó értelemben véve. Megmutatja, milyen a háború a maga elborzasztó, ugyanakkor nagyon emberi valójában.

Megérkezett a tél

A Trónok harca hetedik évada már teljesen a forgatókönyvírók kezében van, akik az írótól ugyan tudják, mi lesz a keserédesnek ígérkező finálé, de külön utakon fognak eljutni oda.