2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/maris-ujraelesztik-jegbufet-28673/

Máris újraélesztik a Jégbüfét

Kőhajításnyira a régitől hamarosan megnyílik az új Jégbüfé, amely egy kicsit modernebb környezetben, de a régi cukrászpultokkal és gépekkel fogadja majd a látogatókat.

Körülbelül egy hónapja borzolja a budapestiek kedélyét a legendás cukrászda bezárásának híre, amely az ötvenes évek óta szolgálta a vendégeket a Ferenciek tere 10.-ben. Amolyan érkezési pont volt ez a vendéglátóhely Pest és Buda között, találkahely, amihez évtizedes történetek kötődnek, akár a még eredeti állapotában található Bambi presszóhoz Budán, vagy az órához az egykori Moszkva tér közepén.

Nem kell múzeumba mennünk megcsodálni a Ferenciek tere 10. alatt hatvanhárom évig működő Jégbüfé marcipángépeit, mert – információnk szerint – októberben újra megnyit az ötvenes évek elejétől működő, mára kultikussá vált cukrászda, az eredetitől három percre, a Petőfi Sándor utca legelején. Ismert, a Párizsi Udvar felújítása miatt nem működhet tovább megszokott helyén a talponálló cukrászda. Sötétedéskor járunk arra: éppen a hűtőt viszik be, a cukrászpult és a fagylaltgép már a helyén van, és láthatóan nagy a készülődés a valamikori BÁV Zálogháznak helyet adó kis üzletben, a Petőfi Sándor utca páros oldalán, nem sokkal a Budapesti Építészeti Központ, a Fuga mellett. Az új Jégbüfébe az üzletvezetők a réginek a hangulatát csempésznék be. A valamivel kisebb új üzlethelyiség nagyobb részét a folyosó teszi majd ki, de egy kávézót és egy úgynevezett VIP-szekciót is elkülönítenek benne.

A tervek szerint a falról több ponton visszaköszön majd Bruno Bourel francia fotográfus Jégbüfé-sorozata, mellette négy nyelven a képekhez írott szöveggel. Fekete-fehér, analóg módon készülő felvételeket a rendszerváltás óta készít a művész a büfé látogatóiról és rögzíti Budapest pillanatait. Bruno Bourel kezdetben kívülről fotózta a kirakat üvege mögötti jeleneteket: a kávéját tejszínhab-bajusza alatt elmotyogó öregúr ábrándos portréja talán a leghíresebb darabja sorozatának. A kép címe Tejszínhab, Parti Nagy Lajos pedig Szájglóriaként emlegeti a fotó mellé fűzött leírásában. Úgy tudjuk, ez a kép nem hiányzik majd az új büféből, de várhatóan a kirakat előtt elsuhanó elegáns hölgy képe is a falon lesz, ahogyan a régi helyet díszítő, sütit majszolgató hölgyek koszorúja is illusztrálja majd az új büfét.

Azt, hogy miért szeretjük és kötődünk annyira a helyhez, sok újságcikk fejtegette az elmúlt hetek bezárás körüli sajtólármájában. Azon túl, hogy ez nem csupán egy cukrászda volt a belvárosban, hanem a Pest és Buda között tömegközlekedők egyik fontos állomása, a változatlanság lehet a vendéglátóhely bája: itt mintha megállt volna az idő, hiszen ha cseréltek is ezt-azt a belső térben, még mindig a nyolcvanas évek hangulata járta át a helyiséget. Akkortájt újították ugyanis fel a cukrászdát, ami az egymásra licitáló, gombamód szaporodó vendéglátóhelyek kényelmében is megőrizte eredeti, talponálló büfé jellegét. Az ötvenes években sorra nyíltak meg az efféle talponállók Budapesten, az úgynevezett népbüfék, a Rákosi-korszakban a népélelmezés volt az elsődleges szempont – mutat rá Tillmann Hanna írása, aki a büfé történetéről írta szakdolgozatát.

A Jégbüfé frekventált elhelyezkedése ellenére sohasem volt puccos, kávéja, fogalmazzunk úgy, közepes minőségben készült, a kiszolgálást pedig nem oly rég még két lépcsőben bonyolították, de például egész télen lehetett fagylaltot vásárolni, amellyel a hatvanas évek végéig egyedülálló volt Magyarországon. A Párizsi Udvar eladása tett pontot a pesti hídfő híres büféjének hatvanhárom éves történetére, s noha vannak derűlátó jövendölések, a műemlék felújítása után kétséges, hogy ugyanitt megnyílhat-e még a kultikus talponálló. Feltehetően éppen az egyedülálló épületegyüttes értékesítése miatt született pár éve meg a Jégbüfé mása Budán a Lövőház és a Fény utca sarkán. A büfé szelleme azonban ide, az Erzsébet híd pesti tövéhez kötődik, a tulajdonosok pedig a bezárás óta keresik azt a helyet, ahová törzsvendégeiket visszahívhatják. Úgy tűnik, most sikerült a lehető legközelebbi üzletet megtalálni erre a célra, ami talán visszahoz valamit a nemrég elsiratott hangulatból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Nehogy már úgy táncoljunk, ahogy ezek fütyülnek!

Nehogy már nekünk kelljen meghátrálnunk. Bayer Zsolt ebben az országban százezrek kedvenc publicistája, tévés műsorvezetője, személyisége.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!