2017. október 21., szombat, Orsolya napja

Kultúra

Koszorúzás Arany János sírjánál

Arany János ma is látható síremléke csak halála után három évvel, 1885-ben készült el, kora két elismert művészének közös alkotásaként.

Megőrizni a lángot

A mű Tóth Ilona ­1956-os hős drámáját dolgozza fel. Az idei előadás kapcsán Koltay Gábor rendezővel és Horváth Attila jogtörténész, egyetemi tanár és alkotmánybíróval beszélgettünk.

Keserü Ilona kapta az idei Tornyai-plakettet

Az elismerést mások mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át Hódmezővásárhely város közgyűlésének ülésén.

Megélhetést jelentő támogatás

Két új területtel egészülnek ki művészeti ösztöndíjak, és a duplá­jára emelkedik a támogatás összege – jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtit­kára.

Egy kultuszkép története

Madarász Viktor halálának centenáriumáról a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria A teremtő lángész – Egy kultuszkép törté­nete című kamarakiállítással emlékezik meg.

Hazai és a környező országok archívumaiból válogatott mesterművek

A száz éve született Fábri Zoltán emlékére, életművéből válogatott az idén elsőként megrendezendő klasszikusfilm-maraton.

Másokkal megosztott titok

Irodalmi és zenés esttel készül a reformáció 500. évfordulója alkalmából a ferencvárosi Pinceszínház és a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesülete.

Egyszerűen festő vagyok

Identitás és önmeghatározás, VIII. kerület és háztetők, szolidaritás és jótékonyság – ezekről beszélgettünk a Gruber Béla-díjas Oláh Norbert festőművésszel.

Átnevezték a könnyűzenét támogató programot

Hangfoglaló könnyűzenei támogató programként (röviden Hangfoglaló program) működik tovább a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás-programja.

Hinni az örök érvényű jót

– A versfaragás arról szól nekem, hogy ami ki akar robbanni, az papírra vettessék – állítja Zsebők Csaba, aki évek óta több műfajban ír.

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét

A világhírű művész azért kapta a kitüntetést, mert kiemelkedően sokat tett a magyar zeneművészet népszerűsítéséért – mondta Nyitrai Zsolt.

A szerelmesek látószögéből

Az 1881-ben, Szegeden született Zerkovitz Béla a Markó utcai reál iskolában tanult, kitüntetéssel végzett a Műegyetemen, építészmérnökként dolgozott, tevékenykedett a műemlékvédelemben.