2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja

Kultúra

Sokszínű emlékezet

A The Past and Present című fotókiállítás két fiatal képzőművész, Christina Werner Reflecting Pools, valamint Regős Benedek Monumentum című sorozatát mutatja be.

Ősi kórokozók ébredhetnek fel

Pestis, spanyolnátha, lépfene, fekete himlő: csak néhány azok közül a vírusok és baktériumok közül, amelyek a Föld felmelegedésének hatására kiolvadhatnak a jégbe fagyott talajból.

Liliomfi kassai otthona

Fél évszázaddal ezelőtt páran kiváltak a Komáromi Jókai Színházból, és kissé északabbra, egy ipari iskola tornaterméből kialakított színházteremben kezdtek játszani.

Felkerült az Oscar-díjra jelöltek szűkített listájára a Testről és lélekről

Enyedi Ildikó alkotása is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján – jelentette be az amerikai filmakadémia.

Két hangverseny, egy napon, egy helyszínen

A Magyar Rádió Gyermekkórusa karácsonyi fellépésein az egyetemes európai és magyar zeneszerzők adventi és az ünnepkörhöz kapcsolódó gyermekkari, valamint leánykari műveiből mutat be darabokat.

Festőfejedelem 3D-ben

A Raffaello – A festőfejedelem 3D című olasz ismeretterjesztő filmet a nagyközönség december 14-től láthatja, Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik.

A karrierizmus nélküli alkotó

A Vár alatti kis utca olyan, mintha Szerb Antal Utas és holdvilágjának helyszínei között járnánk. Aztán, ahogy belépek az ódon társasház kapuján, ez a benyomás tovább erősödik.

Rock, bor, töpörtyű

Leghangosabb nemzeti kincsünk Pakson található, és Nemzetközi Gastro­blues Fesztiválnak hívják. Mitől lesz ilyen kincs egy fesztivál, amelynek a nevében a nemzetközi szó szerepel?

Sajátos krónika a véres magyar középkorból

Ez a képregény nem füzetke, hanem könyv. Album. Kőkemény, kompromisszummentes szépirodalom és képzőművészet. És történelem.

Az emlékezés álomszerűsége

A József Attila- és Kossuth-díjas, valamint idén a Nemzet Művésze elismerésben részesült Kiss Anna mindig meglep. Versei oda visznek, ahol az általunk ismert világ véget ér.

Nívós szövegek, gyönyörű kiadvány

Az Irodalmi Magazin idei második száma Székelyföld irodalmából 1945-től napjainkig címmel jelent meg, és igen mély, alapos betekintést ad a témakörbe.

Ennek Magyarországon a helye

Felbecsülhetetlen eszmei értékű műtárgyakat, nyolc festményt, tizenöt fényképalbumot és több folyóméternyi iratot adományozott Gladys és Paul Szápáry a Magyar Nemzeti Múzeumnak.