2017. április 23., vasárnap, Béla napja

Kultúra

Előtérben a szerző akarata

Március óta Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója. A zenekar jövőjéről és további terveiről beszélgettünk vele.

Tánckánon kényes kérdésekkel

A koreográfia kortárs táncos elemekkel próbálja ötvözni a néptáncos hagyományokat egy fiktív közösség mindennapjainak és ünnepeinek elmeséléséhez.

Pesti nők külön fényben

A sikeres interjúkötet receptje általában a következő: végy egy ismert riportalanyt… és sokszor nincs is tovább.

Az őrnagy kedvenc olvasmánya

Ranke őrnagy, Kocsis István Megszámláltatott fák című drámájának főhőse a XX. századi magyar drámairodalom egyik legfurcsább karaktere.

Nem a magányos harcosok világa

Horváth Éva Mónika képzőművész individualista korszakával szakítva a tömegmechanizmusokat, a nagyvárosi közösséghez való viszonyulást helyezte érdeklődése fókuszába.

A névadó művével nyitott a Kálmán Imre Teátrum

Az operettszínház művészeti vezetője, Kerényi Miklós Gábor mérföldkőnek nevezte a főváros színházi életében a játszóhely megnyitását.

A jó ma is győzedelmeskedik

A varázsfuvolával látogat Budapestre a Komische Oper Berlin.

A színtér változó, a rock örök

Jankai Béla fél évszázadnyi zenével ünnepli 55. születésnapját barátaival a Barba Negra Music Clubban a hétvégén.

Egy napba sűrített szembenézés

1945. augusztus 12. – ez az 1945 című új Török Ferenc film választott időkerete: egy nap. Egy napsütéses, gondtalan nyári nap. Pontosabban egy poros alföldi kisvárosba délelőtt befutó vonat érkezése és a poros alföldi kisvárosból délután kifutó vonat távozása közötti időintervallum. Ez alatt a pár óra alatt minden megváltozik.

A szépség labirintusa Ország Lili leveleiben

Ha valaki látott már Ország Lili-képet, egykönnyen nem felejti el. Sírkövek, temetők, arc nélküli mementók – a felejtés és emlékezés között egyensúlyoz

Magyar hősök szóbuborékokkal

A Budapest angyala képregény története egyszerű, jól követhető, mégis olyan fordulatos, mint egy hollywoodi film, annak összes kellékével.