2017. augusztus 19., szombat, Huba napja

Kultúra

Székesfehérvári királydráma

Igazi Szent István-napi hagyománnyá vált a székesfehérvári koronázási játék, amely már 2013 óta „rekonstruálja” egy-egy királyunk koronázási szertartását.

Sebestyén Márta népdalénekes 60 éves

Az előadóművészt, aki fellépései során és felvételeivel szinte az egész világgal megismertette a magyar népdalt, számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el pályafutása során.

Szentivánéji álom Nagyszalontán

A budapesti Térszínház művészeivel Bucz Hunor igazgató-rendező színre vitte Arany János fordításában William Shakespeare legendás darabját.

Önismereti orosz rulett

Az élet nem rehabostorta, tesó…” Az idézett mondat – sajnos – nem saját találmány: Kubiszyn kiváló, immár harmadik kiadását megérő, Drognapló című kötetéből származik.

Hollywood bölcsőjében

A városból származó Tony Curtis Los Angeles mellett élő özvegye a színész által festett képeket, motorosdzsekiket, használati eszközöket ajánlott fel Mátészalkának.

A régi és új korok rétegződései

Az olasz és magyar kortárs alkotók kiállítására jellemző a pusztulás és az újjászületés, a régi és új korok váltakozása, valamint a tér és idő egybemosása....

A Kárpát-medencei kelták

Ez nem újabb fejezet az eltitkolt történelmünkből, sokkal komolyabb dologról van itt szó: a kelta avagy ír punkmuzsikáról.

A színház egy közös játék

„A színházat egy nagy, közös játéknak tekintem, amely a súgóval, a berendezővel, a technikusokkal és a szereplőkkel együtt válik teljessé” – Gazsó György.

Márquez humánusnak látta Kádárt

Érdekes olvasmánynak ígérkezik az az útinapló, amely azt mutatja meg, hogy 1957-ben milyennek látta egy kolum­biai újságíró a szovjet blokk országait.

Van élet a halálon túl is

Negyven éve hunyt el Elvis Presley, minden idők legsikeresebb előadója. A rajongók szívében azonban ma is él, a sokak által csak Királyként tisztelt sztár.

Negyven éve hunyt el Déry Tibor

Az 1977. augusztus 18-án elhunyt Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője.

Hiteles, igazságos visszaemlékezések

A rockzenében otthonosan mozgó Bálint Csaba Beatinterjúk I. című könyve fontos momentum a korszakkal foglalkozó szakkönyvek sorában.