2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja

Kultúra

Az értelmezés hálójában

Az 57. Velencei Biennálén a magyar pavilon kiállításaként Várnai ­Gyula munkáit láthatjuk Peace on Earth! címmel.

Elhunyt Nagy György

A műsorvezető, újságíró, szerkesztő, írót, akinek nevéhez a Magyar Televízió legendás műsorai fűzödtek 64 éves korában érte a halál.

Segítsük Irinyi Jánost, a steampunk feltalálót

Fiatal filmesek egy steampunk rövidfilmet szeretnének forgatni a híres magyar feltalálóról és vegyészről, Irinyi Jánosról.

Sokat vállalt és sokat teljesített

Elbúcsúztatták Jókai Anna Kossuth-nagydíjas írót, a Nemzet Művészét hétfőn a Magyar Szentek Templomában, Budapesten.

Arany János különleges műhelytitkai

Ritka az olyan tudósember, aki a szakterülete bolondja, de ki tud lépni, tanulmányaiban nem bennfenteskedik, de nem is szerénykedik vagy jópofizik, nem tetszeleg a civilek előtt.

Az első Kapolcska-találkozó szerethető véletlenszerűsége

Kilenc udvar volt nyitva a településen, ahol mindenkinek zenélt a Muzsikás együttes, az Ama-dinda, és egy János vitéz ősbemutató is megszületett.

Angyaltan és démonológia ovisoknak

Ami a legszembetűnőbb Halmai Tamásnál, hogy nem metaforizálja meg allegorizálja végig egy- vagy félperceseit. Nyílt sisakkal játszik.

Rekordszámú nézővel zárta az évadot a Magyar Állami Operaház

 Az Operaház magyar tematikájú évadát értékelve Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy összesen harminc magyar művet játszottak a szezonban.

Bableves tejszínhabbal, avagy mit olvasunk mivel?

A technikám igen egyszerű, de hatékony: amikor megunom az egyik könyvet, szépen leteszem, és elkezdem olvasni a másikat. Nagyon rafinált, ugye?

Képek a meghatározhatatlanról

Somos Miklós festményein gyakran találkozhatunk a kereszténység, a magyarság és a képzőművészet ismert alakjainak, alkotásainak vizuális felidézésével is.