2017. március 28., kedd, Gedeon, Johanna napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/katartikus-mufaji-talalkozasok-1334809/

Katartikus műfaji találkozások

Otthon vagyunk címmel indít koncertsorozatot az Óbudai Danubia Zenekar

Az Óbudai Danubia Zenekar a 2017-es évet is új koncepcióval kezdi, ezúttal a sorozat címe Otthon vagyunk. Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője most is műfajokat kapcsol össze, a zeneműveket magyar költők ismert versei köré fűzte. Ízelítő a Zeneakadémián megtartandó koncertekből: József Attila A Dunánál költeményéhez fog kapcsolódni Ligeti Concert Romanescje, Bartók II. zongoraversenye és Dohnányi II. szimfóniája, vezényel Izaki Maszahiro, zongorán közreműködik Balázs János. A tematika itt a szülőföldünkkel, a szomszéd népekkel összefonódott sorsunkkal foglalkozik.

Az Ódához társul Bartók I. hegedűversenye, Mahler V. szimfóniája, vezényel Hámori Máté, hegedűn közreműködik Pusker Júlia. Az otthonlét itt a szerelmi hazatalálásban jelentkezik: Bartók műve első szerelme, Geyer Stefi hegedűművész iránti izzó, nagy vágyakozásából született. Mahler szintén a viszonzatlan szerelem mementóját hagyta hátra a szimfónia Adagiet­to tételében.

Kosztolányi Európájával Bartók A csodálatos mandarinja, Dohnányi Konzertstrückje és Bruckner IV. szimfóniá­ja találkozik, vezényel Hamar Zsolt, közreműködik Fenyő László csellista. A nagy, fényes Európa mérce, szeretve gyűlölt tanító, a gazdagság otthona, a képmutatás fellegvára – századok óta nem jutottunk dűlőre vele mi, magyarok.
A Budapest Music Centerben megrendezésre kerülő sorozat főszereplője idén Rossini, aki Hámori szerint semennyire nincs jelen a zenei közbeszédben, holott dallamait kis túlzással szinte minden gyerek ismeri, és a klasszikus zenei rádiók lejátszási listáján első helyen áll.

A zenekar a fesztiválokon is aktív lesz, a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól az Óbudai nyár programsorozatáig számtalan helyen találkozhatunk velük, s ne hagyjuk szó nélkül az Érdi Tamás nevével fémjelzett Klassz a pARTon fesztivált sem, ahol az Óbudai Danubia Zenekar a rendezvénysorozat gerince. Továbbra sem feledkeznek meg a legkisebbekről, ifjúsági sorozatukban olyan köntösbe csomagolják a komolyzenét, hogy akár a hat-hét éveseknek is élményszerűvé váljon az első találkozás.

Hirdetés

Kiemelt

Megszólalt Soros európai helytartója

Többek között elmondták, hogy természetesen a hozzájuk hasonló értékrendet valló szervezeteket támogatják, például a liberális jogvédőket.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!