2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/kapu-mi-magunk-vagyunk-2597860/

A kapu mi magunk vagyunk

Negyvenhárom képzőművésszel ismerkedhetünk egy tematikus tárlaton
Szögezzük le: a kapu több mint ajtó. A kaput igazából nem is kinyitjuk, hanem kitárjuk, hiszen két szárnya van neki, meg jó esetben boltíve, záróköve és más efféle csudája, ami egy sima ajtónak akkor sem tud lenni, ha végtelenített sebességgel szaladgál az őt alkotó ősképek gondolati ívein. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Képzőművészeti Tagozata, a MANK Nonprofit Kft. és a Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria szép, gazdag anyagot prezentál Kapu címen a szentendrei MANK Galériában, a Régi Művésztelepen.

Hóvári János, a MANK főigazgatója, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a MAOE elnöke és Baky Péter festőművész, a kiállítás kurátora együtt munkálkodtak-munkálkodnak azon, hogy a közönség számára minél egyszerűbb, közérthetőbb, általánosabb tematikákat, a művészek számára pedig érvényes, inspiratív hívószavakat találjanak. Ez ismét sikerült: a kapu már-már fatálisan általános téma, de ha végignézzük a negyvenhárom művész munkáit, rájövünk, hogy asszociációs mezeje épp olyan sokrétű, gazdagon kibomló és virágba boruló, mintha valami sokkal bonyolultabban hangzó téma lett volna a feladat. Izgalmas kérdéseket vet fel minden olaj, vas, hegesztett acél vagy épp giclée print.

Mayer Éva Bevésődés képpárja: a kérdőjeles pillérű, emelkedő jégtemplom és az ugyanabban a természetfeletti mozgásfázisban pozicionált, de már megsemmisült pillérű, félig lebegő tűztemplom. Mi lehet a mozdulatsor következő fázisa? Veszeli Lajos cím nélküli vegyes technikája: adventi kalendárium­ra hajazó ablakok, barlangnyílások, bennük tűnékenyen, titokzatosan kivilágló alakokkal, minienteriőrökkel, finom kis babrálásokkal. Luzsicza Árpád Bejárata: gyermeki abszurd akrilból MDF-lemezre. Itt egy olyan kertkaput látunk, amelynek teljesen más világba nyílik az alja meg a teteje. Lent egy vidám színű tésztakutya töpreng a bejutáson, fönt egy gorgó, hárpia vagy tán egykedvűen öregedő bagoly őrzi a sötétséget.

Fotó: Bach Máté

Izgalmas kérdéseket vet fel minden olaj, vas, hegesztett acél vagy épp giclée print

Izgalmas megközelítés Majoros Áron Zsolt MAN-ja. A hegesztett acélalak szelvényei között átláthatunk és átjárhatunk. A kapu maga a figura, a transzparens emberalak. A kapu mi magunk vagyunk. De bármilyen szépen, költői­en és előremutatóan tetszelgünk olykor saját, személyes transzparenciánkban, azért még egyikünk sem Hamvas Béla: a figura látható erőfeszítéssel nyomja össze saját fejét, hogy legalább az arca ne legyen annyira transzparens, mint a hasa vagy az ágyéka. Ez a figura, címe szerint EMBER éppen ott tart megismerésben és gyarlóságban, ahol mi, itt és most.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!