2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/megelozo-csapassal-fenyeget-amerika-2331454/

Megelőző csapással fenyeget Amerika

Washington nem tűri tovább Észak-Korea provokációit

Észak-Korea véget nem érő erődemonstrációja és Donald Trump amerikai elnök elődjeihez képest szokatlanul offenzív kommunikációja miatt hónapok óta folynak a találgatások a nemzetközi médiában, hogy vajon fegyveres konfliktussá fajul-e a diplomáciai szópárbaj. A kelet-ázsiai kommunista országot jól ismerő kutatók többsége egyetért abban, hogy a múltban a korábbinál sokkal kiélezettebb helyzetek is előfordultak, a jelenleg zajló húzd meg-ereszd meg játék pedig nem több, mint Phenjan azon szándéka, hogy magát félelmetesnek tüntesse fel a világ szemében, ezzel pedig minél jobb tárgyalópozícióba hozná magát egy, az 1950 óta tartó koreai háborút lezáró békeszerződés esetleges megkötésekor.

Donald Trump politikája ugyanakkor az észak-koreainál sokkal kevésbé kiszámítható, éppen ezért folyamatosan folynak a találgatások, hogy az amerikai elnök milyen messzire hajlandó elmenni Phenjan megállítása érdekében.

Repülőgépek gyakorlatoznak a guami bázis közelében

Fotó: Reuters

Repülőgépek gyakorlatoznak a guami bázis közelében

A Jomiuri Simbun című japán lap a minap amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok kész megelőző csapást mérni Észak-Koreára, amennyiben hitelt érdemlő információkhoz jutnak arról, hogy Phenjan nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétát készül felrobbantani a Csendes-óceán felett. A washingtoni kormányzati forrás azt mondta a japán lapnak, hogy a Csendes-óceán felett végrehajtandó nukleá­ris robbantás Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „öngyilkos akciója” lenne. Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter még az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán beszélt arról, hogy Phenjan, válaszul az amerikai ellenséges politikára és fenyegetésekre, hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett.

Egy nemrég publikált kutatásból egyébként kiderült, hogy az amerikaiak kétharmada szerint Trump harcias retorikája csak rontott az észak-koreai konfliktuson. A NORC közvélemény-kutató központ felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezett több mint ezer fő kétharmada „rendkívüli módon aggódik” a kialakult helyzet miatt. Ez azonban nem független attól, hogy milyen társadalmi párbeszéd alakult ki a kérdésben: a Hawaii Egyetem például pénteken hivatalos e-mailben értesítette az összes hallgatóját, hogy mi a teendő egy esetleges nukleáris atomtámadás bekövetkeztekor.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!