2017. december 15., péntek, Valér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/megelozo-csapassal-fenyeget-amerika-2331454/

Megelőző csapással fenyeget Amerika

Washington nem tűri tovább Észak-Korea provokációit

Észak-Korea véget nem érő erődemonstrációja és Donald Trump amerikai elnök elődjeihez képest szokatlanul offenzív kommunikációja miatt hónapok óta folynak a találgatások a nemzetközi médiában, hogy vajon fegyveres konfliktussá fajul-e a diplomáciai szópárbaj. A kelet-ázsiai kommunista országot jól ismerő kutatók többsége egyetért abban, hogy a múltban a korábbinál sokkal kiélezettebb helyzetek is előfordultak, a jelenleg zajló húzd meg-ereszd meg játék pedig nem több, mint Phenjan azon szándéka, hogy magát félelmetesnek tüntesse fel a világ szemében, ezzel pedig minél jobb tárgyalópozícióba hozná magát egy, az 1950 óta tartó koreai háborút lezáró békeszerződés esetleges megkötésekor.

Donald Trump politikája ugyanakkor az észak-koreainál sokkal kevésbé kiszámítható, éppen ezért folyamatosan folynak a találgatások, hogy az amerikai elnök milyen messzire hajlandó elmenni Phenjan megállítása érdekében.

Repülőgépek gyakorlatoznak a guami bázis közelében

Fotó: Reuters

Repülőgépek gyakorlatoznak a guami bázis közelében

A Jomiuri Simbun című japán lap a minap amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok kész megelőző csapást mérni Észak-Koreára, amennyiben hitelt érdemlő információkhoz jutnak arról, hogy Phenjan nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétát készül felrobbantani a Csendes-óceán felett. A washingtoni kormányzati forrás azt mondta a japán lapnak, hogy a Csendes-óceán felett végrehajtandó nukleá­ris robbantás Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „öngyilkos akciója” lenne. Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter még az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán beszélt arról, hogy Phenjan, válaszul az amerikai ellenséges politikára és fenyegetésekre, hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett.

Egy nemrég publikált kutatásból egyébként kiderült, hogy az amerikaiak kétharmada szerint Trump harcias retorikája csak rontott az észak-koreai konfliktuson. A NORC közvélemény-kutató központ felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezett több mint ezer fő kétharmada „rendkívüli módon aggódik” a kialakult helyzet miatt. Ez azonban nem független attól, hogy milyen társadalmi párbeszéd alakult ki a kérdésben: a Hawaii Egyetem például pénteken hivatalos e-mailben értesítette az összes hallgatóját, hogy mi a teendő egy esetleges nukleáris atomtámadás bekövetkeztekor.

Kiemelt

Magyarországi településfejlesztés

Az elmúlt évek politikai döntései jelentős hatással voltak a hazai települések életére, feladataira, működésére és fejlesztési lehetőségeire.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!