2017. november 20., hétfő, Jolán napja

Külföld

Német liberálisok: nem félünk az új választástól

A koalíciós tárgyalásokról nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Nicola Beer, a német liberális párt, az FDP főtitkára.

Afrika megbízható vezetőkre szomjazik

Afrika jövőjét nem a szabadságharcosok fogják alakítani, hanem a független államokban felnőtt fiatalok, akik között ma még rendkívül kevés a komolyan vehető vezető.

Hazatér Bejrútba Szaad Haríri

Kész visszatérni Bejrútba a tisztségéről nemrég lemondott libanoni miniszterelnök, hogy megvitassa személyes politikai jövőjét Michel Aoun államfővel.

Van olyan EP-lépviselő, aki szerint nincs illegális migráció

Malin Björk szerint fel kell függeszteni az illegális bevándorlók kitoloncolását, valamint évente 200 ezer embert kellene befogadnia a tagállamoknak.

Lehetséges forgatókönyvek a német koalíciós egyeztetések kudarca után

A dpa német hírügynökség a parlamenti matematika alapján három forgatókönyvet tart elképzelhetőnek a patthelyzet feloldására.

Távozik a Sinn Féin éléről Gerry Adams

A világszerte ismert északír politikus 1983 óta áll a brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén. Rövid időn belül a republikánus mozgalom második vezető figurája távozik már.

Kijev szerint alaptalan a kisebbségek aggodalma

Az ukrán oktatási miniszter a beregszászi járás magyar iskoláinak igazgatói előtt arról beszélt, hogy nem zárják be a nemzetiségi tannyelvű iskolákat Ukrajnában.

Kudarcba fulladtak a német koalíciós tárgyalások

Vagy kisebbségi kormányzásra kerül sor, vagy folytatják a nagykoalíciót a szociáldemokratákkal. De elképzelhető, hogy új választást kell kíirni.

Mégsem mondott le Mugabe

A várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe, így folytatják a tervezett alkotmányos vádemelési eljárást.

Leváltották a 93 éves zimbabwei elnököt

Leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe zimbabwei elnököt vasárnap a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága.

Felavatták Sass Kálmán mártír lelkész mellszobrát

Sass Kálmánt államellenes összeesküvés vádjával tartóztatták le 1957 februárjában 37 érmihályfalvi lakossal együtt, feleségét és öt gyermekét egy dél-romániai munkatelepre deportálták.

Mugabe távozására várnak

Mugabénak hétfő estig le kell mondani az elnöki posztról, ellenkező esetben a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.

Soros: a magyar kormány szándékosan félremagyarázza a nézeteimet

A milliárdos spekuláns a Financial Times üzleti napilapnak elmondta, úgy érzi, meg kell szólalnia, mert félti az általa támogatott civil szervezetek biztonságát.

Erős földrengés és szökőár a Csendes-óceánon

Elképzelhető, hogy az első hullámok nem a legnagyobbak lesznek – figyelmeztetett a csendes-óceáni cunamijelző központ.

Felavatták a magyar állam támogatásával felújított református templomot Küküllőváron

Soltész Miklós úgy vélekedett, hogy a templomfelújítás üzenet Európa és a világ felé arról, hogy az itteni szórványmagyar közösség meg akar maradni kereszténynek és magyarnak.