2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja

Külföld

A Deutsche Bank nem adja fel a londoni székhelyet

Számítások azt jelzik, hogy a brexit miatt a bankszektorban tízezer, az egyéb pénzügyi szolgáltatásokban pedig húszezer állás szűnhet meg.

Spiegel: Merkel pártja végleg elfordul a menekültek befogadásának kultúrájától

A lap értesülése szerint a CDU belügyi szakpolitikai bizottságában készült tervezetben a kancellár pártja hitet tesz a menekülthullám további csillapítása mellett.

Küldetést tervez Líbia déli határának megerősítésére az Európai Unió

Welt am Sonntag című vasárnapi német lap szerint Brüsszelben azon dolgoznak, hogy a közösség legális úton fogadjon be menekülteket az észak-afrikai országból.

Merkel elutasítja a pénzügyi szankciókat

Nem tartom nagyon jónak, hogy egyszerűen pénzre váltsuk az aggodalmat okozó fejleményeket, és fenyegetni sem szeretnék – mondta Angela Merkel német kancellár.

Az Európai Néppárt a menedékkérelmek EU-n kívüli benyújtását szorgalmazza

Az Európai Néppárt (EPP) azt akarja, hogy az Európába érkezett illegális bevándorlók mielőbb visszatérjenek származási országukba.

Ankara véget vethet a menekültalkunak

Törökország felülvizsgálhatja Európával ápolt politikai és hivatali kapcsolatait, köztük a tömeges migráció kapcsán kötött megállapodást.

A közösségi médiaportáloknak ki kell szűrniük a terrorra buzdító tartalmakat

Olyan új rendszereket és algoritmusokat kell kifejleszteni, amelyek érzékelik és eltávolítják ezeket a tartalmakat – fogalmazott a brit belügyminiszter.

Orbán Viktor: minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről

Ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni – jelentette ki a miniszterelnök szombaton Rómában.

Fordulóponton Európa

A hat alapító tagállam – Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg – hatvan éve, március 25-én írta alá a római szerződéseket.

Gőzerővel kutatnak a gyilkos társai után

Két „komoly” őrizetbe vételre került sor a Westminsternél történt terrorcselekménnyel kapcsolatban, tájékoztatott a Scotland Yard.

Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia

A köztársasági elnök elmondta, hogy Andrzej Duda lengyel államfővel egyetértés van közöttük abban, hogy „nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk”.

Civil szervezetek segítik a migránsokat

Vannak nemzetközi szervezetek, amelyek továbbra is bátorítják a menedékkérőket, hogy ha Európában akarnak élni, akkor jöjjenek.

„Egy pszichopata volt” a londoni elkövető

Megszólaltak Khalid Masood második feleségének rokonai. A nő néhány hónap házasság után elmenekült az „uralkodó” férfitól, akihez 2004-ben ment hozzá.

Áder János és Andrzej Duda felavatta Sziklay Jenő emléktábláját

Az ünnepségen Andrzej Duda mondott beszédet, ebben leszögezte: Sziklay „azok panteonjába tartozik, akik előrevitték a 20. század fejlődését”.

A zsebükbe kell nyúlniuk a briteknek távozáskor

Nem büntetésről vagy szankciókról van szó, de az Egyesült Királyságnak ki kell fizetnie az uniós számlát, jelentette ki Jean-Claude Juncker.