2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja

Külföld

Cottbusban nem viselik el a bevándorlókat

Újra ellentétbe kerültek egymással a hétvégén a németek és az idegenek az egykori NDK-hoz tartozó Cottbusban – számolt be róla a tegnapi német sajtó.

Az EP alkotmányügyi bizottsága csökkentené az EP-képviselői helyek számát

Magyarország mandátumainak száma nem változna, a 2019 májusában esedékes EP-választások után is 21 képviselői hellyel rendelkezne az Európai Parlamentben.

Elhatárolódott a vezető román kormánypárt volt miniszterelnöke fenyegetőzésétől

Mihai Tudose egy január 10-i tévéműsorban – egy zászlóállításra utaló hasonlat révén – áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat.

Az Európa Tanács elfogadta a kisebbségi nyelvek védelmét szorgalmazó jelentést

Hoffmann Rózsa elmondta, a jelentésben nagy hangsúlyt kap az oktatás, valamint az ukrán oktatási törvény aktualitása miatt is figyelmet érdemel.

Szomorú rekord Mexikóban

Soha annyi embert nem öltek meg Mexikóban, mint tavaly, a riasztó rekordra pedig reagál a kormányzat is.

Amerikai hetilap: Hogyan mer az USA beavatkozni Magyarország belügyeibe?

Az amerikai kormány finanszírozza azokat az „aktív intézkedéseket”, amelyeknek feladatuk a Magyarországon soron következő választások befolyásolása.

Orbán Viktor január 30-án Bécsben találkozik az osztrák kancellárral

Mindkét kormányfő a szigorú bevándorlási politika és a külső határok fokozott védelmének híve, így nagy egyetértés mutatkozhat közöttük.

Ellenállnak a kurd harcosok

Törökország nem lép vissza a szíriai Afrínt ellenőrző kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) ellen indított Olajág hadművelettől, Ankara erről megegyezett Oroszországgal.

Bonyolódik a katalán válság

Carles Puigdemontot javasolta elnöknek a katalán parlament, aki korábban kijelentette, hogy megválasztása esetén külföldről is irányítani tudja az autonóm közösséget.

Engedményeket akarnak Schulzék

A három pártelnök – Angela Merkel kancellár (CDU), Horst Seehofer (CSU) és Martin Schulz (SPD) – hétfő estére tervezett találkozóját követően kedden kezdődhetnek meg a nagykoalíciós tárgyalások.

Újabb kőolajipari kutatási-kitermelési engedélyeket nyert el a Mol

Újabb három kőolajipari kutatási-kitermelési engedélyt nyert el a Mol Norvégiában, így már 20 tengeri kőolajmezőben van egy-egy liszensze – mondta Szijjártó Péter.

Elloptak egy 34 ezer liter vegyi anyagot szállító teherautót Belgiumban

A szóvivő azt mondta, amennyire ők tudják, a vegyi anyag nem használható robbanóanyagként. Az eset egy nappal azután történt, hogy Belgium csökkentette a terrorfenyegetettségi szintet.

Spekulációkkal várják Trumpot Davosban

Kedden kezdődik és négy napon át tart a 48. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban, ahol számos állam- és kormányfő mellett a gazdaság és a pénzügyi élet kiemelkedő képviselői vesznek részt.

Újabb amerikai gesztus Jeruzsálem ügyében

Mike Pence amerikai alelnök ígéretet tett arra a knesszetben, hogy Washington még 2019 vége előtt átköltözteti izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Besokalltak az erőszaktól a francia börtönőrök

Számos intézmény közelében az őrök gumiabroncsokat égettek, eltorlaszolták a bejáratokat, illetve a rendőröknek kellett helyettesíteniük a büntetés-végrehajtás hiányzó embereit.