2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Gazdaság, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/nagyon-bizakodo-az-elso-nemzeti-otthonteremtesi-kozosseg-vezetoje-1706113/

Nagyon bizakodó az első nemzeti otthonteremtési közösség vezetője

A Central Nok vezérigazgatója szerint a legszigorúbb jogszabályi feltételeknek kell megfelelniük
A nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvény az otthonteremtő, gazdaságélénkítő csomag részeként született meg. Új, közösségi finanszírozású lehetőséget kíván biztosítani azoknak, akik új építésű otthont szeretnének vásárolni. Mi eldöntöttük, hogy ebbe belevágunk, és biztosak vagyunk abban, hogy ha sikeresek leszünk, mások is követnek majd bennünket – mondta lapunknak adott interjújában Török Béla, az első közösségek szervezésére zöld jelzést kapó cég vezetője. A Carion-­csoporthoz tartozó Central Nok Szervező Zrt. (Cnok) vezérigazgatója igencsak optimista: szerinte a közbeszédben terjedő kedvezőtlen információk félreértésből fakadnak, és előzetes piacfelméréseik alapján jelentős az érdeklődés az új termék iránt.

– Megkezdte a tagtoborzást a Central Nok, mint az első nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) szervezője. Mivel tudná megnyugtatni a kétkedőket, miért érdemes belevágni ilyen, Magyarországon eddig ismeretlen lakásvásárlási formába?
– Az első és legfontosabb érvem, hogy ennek a szervezői tevékenységnek is ugyanaz a felügyeleti szerve, mint bármelyik más pénzügyi szervezetnek, rá­adásul a menedzsmentünk tagjai sokszorosan bizonyítottak már ezen a területen. Nem árt figyelembe venni, hogy itt akár 4,5 millió forint állami támogatást kaphatnak azok, akik új építésű lakást akarnak venni. És ami nagyon fontos: nálunk semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy valakinek nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt. Ez pedig hatalmas érték egy olyan országban, amelyik az elmúlt évtizedben megtanulta, mi az a devizahitel és az eladósodás.

– Brókerbotrányok után vagyunk, de a kétezres évek eleje és a kilencvenes évek is számos, eleinte jól csengő pénzügyi lehetőség összeomlásáról és hosszú évek kétségbeesett pereskedéséről szólt. Mégis mivel biztosítaná a leendő ügyfeleket, hogy ez egészen más dolog, és hogy jó helyen van a nem kevés pénzük?
– Az egyik legfontosabb, amit tudni kell, hogy a nok szervezését törvény és kormányrendelet szabályozza. A szervező cégek felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank látja el, amely nyilvántartásba vesz minden közösséget, és ellenőrzi azok működését. Az a tapasztalatunk, hogy a felügyelet mindent megtesz annak érdekében, hogy a szervezői engedélyért folyamodók megfeleljenek a legszigorúbb jogszabályi feltételeknek. Ez kétségkívül sikertermék lesz, nem ismerünk még csak hasonlóan jó konstrukciókat sem. Akik most még kivárnának, azoknak sem kell félniük attól, hogy lemaradnak: folyamatosan indulnak a közösségek, a jövőben is bárki csatlakozhat.

– A sajtóban és a közbeszédben számos kedvezőtlen információ és találgatás kering. Csak néhány ezek közül: nincs az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) általi kártalanítás, az emberekben komoly ellenérzések alakultak ki a fogyasztói csoportokkal szemben, a sorsolás és a konstrukció egyéb elemei pedig kidolgozatlannak tűnnek. Hogy látja, nem befolyásolja a csatlakozást a negatív visszhang?
– A rendszer úgy kapott zöld jelzést a jegybanktól, hogy annak minden részlete szabályzatokkal a legaprólékosabban ki lett dolgozva. Jogszerű és átlátható. Ha a sajtóban korábban voltak is félreértések, akkor azok csakis a termék nem megfelelő ismeretéből adódtak. Az újságírók sokszor szeretnek találgatni, a tények azonban makacs dolgok: ez olyan termék, amelyben mindenki, aki előretekintve, hosszú távra tervezve szeretne új lakáshoz jutni, megtalálja majd a számítását. Az OBA egyszerűen azért nem terjed ki a közösségek működésére, mert azok nem gyűjtenek betéteket. A nok nem hitelintézet, azaz nem helyezi ki kockázatos hitelként idegeneknek a tagok befizetéseit, hanem zárt rendszer, amelyben a befizetésekből minden kiválasztást követően a jogosultak vásárlásait fizetik ki. További garanciális elem, hogy a Central Nok Zrt. a megelőlegezett tagi kifizetések 3 százalékának megfelelő tartalékalapot is képez.

– A rossz nyelvek szerint önökre írták a törvényt. Ezt éppenséggel nem cáfolja az a tény, hogy nem tolonganak a versenytársak.
– A legjobb tudomásunk szerint ez a törvény az otthonteremtő, gazdaságélénkítő csomag részeként született meg. Új, nem banki, hanem közösségi finanszírozású lehetőséget kíván biztosítani azoknak, akik új építésű otthont szeretnének vásárolni, és ezt tervezetten, alacsony rárakódó költséggel akarják megvalósítani. A piac más szereplőiről nincsen közvetlen információnk. Mi eldöntöttük, hogy belevágunk, és biztosak vagyunk benne, hogy ha sikeresek leszünk, mások is követnek majd bennünket.

– Elbírna több közösségszervezőt, több közösséget is a piac?
– A piac számos bankot és lakás-takarékpénztárt is elbír. Ez nincs másképp ebben az esetben sem. Úgy gondoljuk, hogy más cégek is fognak otthonteremtési közösségeket indítani a piacon. Főleg azért, mert ez nemcsak a közösségek tagjainak, hanem az egész országnak jó: minden megépülő lakás új munkahelyeket teremt, pörgeti a gazdaságot, javítja az ország teljesítményét. A Central Nok jelentősen hozzá kíván járulni a lakásépítési piac növekedéséhez és az emberek életminőségének javulásához. Ha abból indulunk ki, hogy ma évente 8-10 ezer új lakás épül, azt szeretnénk, hogy ezek 5-10 százalékát a nok államilag támogatott formájában vásárolják meg az ügyfelek.

Török Béla: Még az idén lesz nokos lakástulajdonos

Forrás: Havran Zoltán

Török Béla: Még az idén lesz nokos lakástulajdonos

– Végül is mekkora létszámmal, hány csoporttal számolnak? Reálisnak tartják a törvényileg előírt legalább 120 fő csatlakozását egy-egy csoporthoz?
– Igen, mert szerintünk a Cnok terméke komoly ügyfélelőnyöket tartalmaz, és előzetes piackutatásaink alapján jelentős is az érdeklődés. Úgy látjuk, hogy sokan vannak, akik már most csatlakozni akarnak az induló közösségekhez.

– Kik az értékesítési partnereik?
– Többéves múltra visszatekintő, jó hírnevű, sok éves tapasztalattal rendelkező és megbízható közvetítőcégek. Rendszerünk erőssége, hogy a velünk dolgozó partnerek csak olyan munkatársakkal folytatják a termék értékesítését, akik alaposan felkészültek, részt vesznek a nokról szóló szakmai oktatásunkon és abból sikeres vizsgát tesznek. Természetesen elérhetők vagyunk a digitális térben is: azokkal, akik bejelentkeznek a honlapunkon, kollégáink 48 órán belül felveszik a kapcsolatot. Lehetőség van személyesen is tájékozódni, illetve szerződést kötni a központi, budapesti ügyfélszolgálati irodánkban.

– Miről szól tulajdonképpen a csatlakozás?
– Azok, akik megfelelnek a tagokra vonatkozó törvényi előírásoknak, 120 vagy 180 hónapos futamidejű közösségekhez csatlakozhatnak. Az előzetes megállapodás megkötésekor dönthetnek, hogy a teljes futamidő alatt milyen összegű havi részlet fizetését vállalják. A tagokat közösségekbe szervezzük, amelyeket a jegybank nyilvántartásba vesz. Azok, akik havi befizetéseiket szerződésszerűen teljesítik, a futamidőn belül hamarabb jutnak lakáshoz, mintha saját maguk egyénileg takarékoskodnának. A közösség ugyanis megelőlegezi számukra a vásárláshoz még hiányzó összeget, amely állami támogatással is kiegészül.

– Van-e vészforgatókönyvük arra az esetre, ha nem menne gördülékenyen a tagtoborzás?
– Ismétlem: az előzetes piaci felméréseink szerint jelentős a lakossági érdeklődés. Meggyőződésünk, hogy ez a közösségi finanszírozás annyi ügyfélelőnnyel rendelkezik, hogy szinte magát adja majd el a piacon.

– Mikor szólhatnak először a hírek az új nokos lakástulajdonosokról?
– Úgy tervezzük, hogy még az év vége előtt be tudunk majd számolni ilyenről.

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!