2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/hosszabbitast-kapnak-az-onkormanyzatok-2165083/

Hosszabbítást kapnak az önkormányzatok

Az év végéig kapnak időt a helyhatóságok a településképi rendeletük, illetve az arculati kézikönyvük elfogadására. A Miniszterelnökség szerint az így rendelkezésre álló további három hónapra azért is szükség van, mert eddig csak a települések mintegy kétharmada látott neki érdemben a munkának.

Az önkormányzatok támogatása érdekében indokolt a településképi rendelet és a településképi arculati kézikönyv elkészítésére vonatkozó határidő december 31-re módosítása – erősítette meg lapunk érdeklődésére a Miniszterelnökség. Az eredeti tervek, illetve törvényi előírás szerint a helyhatóságoknak e hónap végéig lett volna idejük a helyi jogszabályok kidolgozására, ám mivel az elkészítés eddig nem zajlott zökkenőmentesen, a településeknek jól jöhet a három hónapos hosszabbítás.

A tárca közlése szerint június végétől az önkormányzatoknak térítésmentesen elérhetővé tették a településképi követelmények meghatározásához szükséges állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis adatait. Emellett augusztus végén a tízezer lélekszám alatti és a 32 ezer forint egy lakosra jutó adóerő-képességet el nem érő községek 1 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

– A visszajelzések alapján a kistelepülések többsége csak a térképi adatbázishoz történő hozzáférés és a támogatás rendelkezésre állását követően kezdi meg a településkép védelmét biztosító dokumentumok elkészítését – írta a Miniszterelnökség, hozzátéve, hogy országos átlagban a települések mintegy kétharmadában kezdték meg az egyeztetéseket, a kidolgozást. Ismert, egy teljesen új egyeztetési formáról, a széles körű partnerség révén innovatív tervezési módszertanról van szó, amellyel még csak most ismerkednek az önkormányzatok. A tanulási folyamatban az építészeti és építésügyi helyettes államtitkárság és a Lechner Tudásközpont folyamatosan támogatja a helyhatóságok munkáját.

A határidő meghosszabbításához a településképi rendelet és a településképi arculati kézikönyv elkészítését előíró törvény módosítására van szükség, ami folyamatban van. – A határidő módosításával kapcsolatos előterjesztés közigazgatási egyeztetése zajlik. Az előterjesztést az Országgyűlés az őszi törvényhozási ciklusban tárgyalja – jelezte a tárca.

A legutóbbi Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kitért a témára. Mint mondta, sok önkormányzatnál javában folyik a munka, zajlanak a lakossági fórumok, és a kézikönyvek összeállítása is halad. – A téma összetettsége miatt azonban sok település nem tudja tartani az eredetileg kitűzött határidőt, ezért azt kérték a kormánytól, hogy biztosítson több időt a feladat teljesítésére – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy a kormány méltányolta az önkormányzati érdekképviseletek kérését, és a korábban megadott időpont helyett az év végéig tolják ki a kézikönyv és a rendelet elfogadásának határidejét.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!