2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/havi-felezer-buntettet-tart-fel-nav-2332759/

Havi félezer bűntettet tárt fel a NAV

A felderített esetek meghatározó részében költségvetési csalás gyanúja miatt indul eljárás
Fél év alatt több mint háromezer pénzügyi-gazdasági bűncselekményt tártak fel az adóhivatal pénzügyi nyomozói. A feltételezett tettesek összesen ötvenmilliárd forintos kárt próbáltak okozni. A hatóság harmincmilliárd forintot, vagyis a summa több mint felét visszavette a bűnelkövetőktől, ezzel is csökkentve a kárt. Az adóhivatal vezetője, Tállai András az adatokat lapunknak úgy kommentálta: egyre nehezebb adócsalást elkövetni Magyarországon, s ma már az illegális vagyonok kimentése sem könnyű feladat.

Sűrű hónapokon vannak túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói. A hatóság emberei az elmúlt fél év minden egyes hónapjában átlagosan ötszáz pénzügyi-gazdasági bűncselekményt tártak fel, a felderített kicsivel több mint háromezer bűntett feltételezett elkövetői nagyjából ötvenmilliárd forint kárt okozhattak jogsértő tetteikkel.

A hatósági munka mutatóiról Tállai András számolt be a Magyar Időknek. A NAV vezetője kitért arra, hogy a hivatal mekkora summát tudott visszaszerezni a bűnös ügyletek szereplőitől.

A hatóság által biztonságba helyezett vagyon értéke – ideértve a lefoglalással, zár alá vétellel és önkéntes megtérítéssel garantált összegeket – az első fél évben meghaladta a harmincmilliárd forintot. Ez kimagasló, nagyjából hatvanszázalékos arány, vagyis a NAV idén, fél év alatt tízforintnyi kárból átlagosan hatot valamilyen formában biztonságba helyezett. Érdemes mindehhez hozzátenni, hogy a százalékos mutató a korábbiakban ennél jóval kisebb volt: egy időben tíz százalék alatt mozgott a ráta, majd az utóbbi években előbb húsz-, majd harminc százalékra kúszott fel.

Az adatok kapcsán Tállai András az úgynevezett megelőző bűnüldözés fontosságáról beszélt, vagyis arról, hogy a NAV-nak a lehető leghamarabb észlelnie kell a kétes folyamatokat, egy-egy szereplő visszaélési kísérletét, s még a károkozás előtt le kell csapni. Ehhez nemcsak a hazai lehetőségeket, adatbázisokat, informatikai-bűnügyi megoldásokat kell felhasználni, hanem a nemzetközi hatósági együttműködésből adódó lehetőségeket is ki kell aknázni. Adott esetben ugyanis a külföldről származó információk adhatják a megoldás kulcsát egy-egy hazai adócsalási ügyben.

Fotó: Mirkó István

Tállai András szerint fontos a külföldi segítség igénybevétele

Általános tapasztalat, hogy a pénzügyi nyomozók által feltárt bűncselekmények meghatározó részében költségvetési csalás gyanúja miatt indul eljárás – ez idén is így történt. A NAV sokéves tapasztalata szerint a csalók igyekeznek minél inkább kiszélesíteni saját illegális lehetőségeiket. Forgalmiadó-visszaélést gyakran követtek el az utóbbi időben például étolajjal, kávéval, esetleg műtrágyával vagy éppen élelmiszer-adalékkal, de az árucikk valójában nem is olyan lényeges. A tettesek ugyanis nem ragaszkodnak egy-egy termékféléhez, nekik csak az illegális profit a lényeg. Így akik egyik nap még műtrágyával kereskedtek jogsértő módon, másnap már akár tejet is forgalmazhatnak, esetleg használt autókat hoznak be adózatlanul külföldről.

– A csalás lehetősége ugyanakkor egyre nehezebb idehaza – mondta Tállai András –, az utóbbi időben ugyanis több intézkedés is született a költségvetést megkárosító cselekmények visszaszorításáért. S ma már – a legfrissebb adatok tanúsága szerint – az illegálisan szerzett értékek kimentése sem olyan egyszerű.

Az adócsalások elleni küzdelem és a hatóság felderítő, bűnüldöző munkája témaként szerepelt a szeptember végén megtartott Nemzeti adókonzultáció elnevezésű rendezvényen. A kétnapos szakmai egyeztetésen a hatóság és a kormány képviselői mellett a hazai adószakma számos neves szereplője, szakértője vett részt és tehette meg észrevételét a közteherviselés lényeges pontjait illetően.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!