2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szolidaritasi-tuntetes-fenyegetozessel-395722/

Szolidaritási tüntetés fenyegetőzéssel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nagy a baj, ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem érti a pedagógusok elégedetlenségének okát, nem látja, hogy a tiltakozók nem magukért, hanem „a gyerekekért, a közoktatásért, az ország jövőjéért demonstrálnak”.

Mendrey László, a szakszervezet elnöke közleményében arra reagált, hogy Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a közoktatásban nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni, amelytől óva intette a szakszervezeteket.

Lázár János a Kormányinfón felidézte Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógushivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot. Emlékeztetett arra is: eddig konszenzus volt abban, hogy a politikát nem viszik be az iskolákba.

Bármire képesek vagyunk – üzenték a gimnázium mellett demonstrálók a kormánynak

Forrás: Mirkó István

Bármire képesek vagyunk – üzenték a gimnázium mellett demonstrálók a kormánynak

A pedagógusok sztrájkbizottsága visszautasítja azt az állítást, hogy bárki a gyerekekkel zsarolná a kormányt, ugyanakkor a követeléseik közvetlen módon vagy közvetve kapcsolódnak a gyermekek, tanulók érdekeihez. A dokumentum szerint a leghatározottabban visszautasítja azokat a nyilatkozatokat, amelyek azt állítják, újabb béremelést követelnek a pedagógusoknak, a fizetésemelési követelés az oktató-nevelő munkát segítőkre vonatkozik – olvasható a bizottság szombati közleményében.

A kormány ellen, az oktatás miatt tiltakozókat összefogó Civil Közoktatási Platform is nyilatkozatban kritizálta a miniszter szavait. A Független Diákparlament által szervezett, a Teleki Blanka Gimnázium melletti szimpátiatüntetésen felolvasták Pilz Olivérnek, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárának és fő tiltakozójának levelét, amelyben többek között szerényen megjegyezte: „Olyan magasan szárnyalók a céljaink, hogy sokan azt hiszik, nem is a földön járunk”. A rendezvényen mintegy 3-400 fő jelent meg, többek között a kerület polgármestere, Karácsony Gergely és Várnai László, korábban LMP-s, most a Civil Zugló Egyesület színeiben politizáló önkormányzati képviselő is.

A Teleki egyik diákja felszólította a meg nem nevezett minisztériumot, hogy a diákság nélkül ne merjenek semmilyen változtatást tenni, és egy hetet adnak a hétfőn elküldendő levelük megválaszolására, különben komolyabb eszközökhöz nyúlnak, és bármire képesek. Kálovics Enikő, az esemény fő szervezője is arra biztatta a jelenlevőket, hogy tartsák parázsban az országot, mert a tiltakozásoknak még nincs végük.

Szülői bejelentés miatt vizsgálódik a Klik

Információink szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) február 4-én beérkezett szülői levél alapján indult az a vizsgálat, amely politikai vihart kavart az elmúlt napokban. Eszerint a február 3-i miskolci pedagógusdemonstráció előtti napokban tartott tantestületi értekezleten Pukli István igazgató nyomást gyakorolt a pedagógusokra, hogy vegyenek részt a miskolci demonstráción. A bejelentés szerint a tüntetés napján igazgatói utasításra a tanárok egy csoportja elutazott Miskolcra, és az utolsó két órát nem tartották meg. A szülő levelében azt is leírja, a félévi szülői értekezleten az osztályfőnöknek a kormány ellen lázadó pedagógusok állásfoglalását kellett felolvasnia, emiatt több szülő felháborodottan távozott.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Németországgal és Franciaországgal tarthat külügyminiszteri találkozókat a V4

A lengyel külügyminiszter kiemelte: „meg kell értenünk az Európa-szkeptikus hozzáállás” okait, és az európai integrációt.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!