2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/potapi-arpad-janos-eredmenyes-petofi-sandor-program-2458120/

Potápi Árpád János: eredményes a Petőfi Sándor-program

MTI
Jelentős eredményeket hozott a szórványmagyarság támogatását, felkarolását célzó Petőfi Sándor-program – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című, a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett konferencián kiemelte: a program ötven ösztöndíjassal indult, és az idén már hatvanöt fiatalt küldtek a szórványközösségekhez.

A szórványközösségek megerősítését célzó programnak köszönhetően egyes területeken újraindultak a magyar iskolák, a magyartanítás, szórványközpontokat hoztak létre, új egyesületek kezdték meg működésüket – mondta.

Az államtitkár szintén sikeresnek értékelte a diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-programot, amely 47 ösztöndíjassal indult, s számuk mostanra 115-re nőtt.

Rámutatott: a legfontosabb feladat az intézményrendszer megőrzése és továbbfejlesztése és ennek sarokköve az oktatás fejlesztése.

Potápi Árpád János elmondta: szeretnék a hétvégi, vasárnapi iskolák működését összehangolni. A diaszpórában 213 hétvégi vagy vasárnapi iskola van, köztük 5-15 gyermeket tanítók és egészen nagyok is. A tervek között említette továbbá iskolaközpontok létrehozását.

Kiemelte: az a cél, hogy ahol nagy magyar közösségek vannak, ott teljesen magyar nyelven folyjon az oktatás akár az érettségiig is. Azt is szeretnék, hogy minél több fiatal jöjjön vissza a Kárpát-medencébe, magyarországi felsőfokú tanulmányokat elvégezni.

Potápi Árpád János kitért arra is, hogy 2014 után a nemzetpolitika hagyományos irányai némileg módosultak, és a szülőföldön boldogulást helyezték előtérbe. Az intézmények megerősítése mellett a gazdasági segítségnyújtás került kiemelt helyre, ezt célozták a tematikus évek és a gazdasági pályázatok is.

Emlékeztetett arra, hogy idén három pályázatot hirdettek, amelyekkel családi és fiatal vállalkozókat támogattak a külhonban. E célra 890 millió forint állt rendelkezésre és 185 nyertes projekt kap segítséget.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a nemzetpolitikára fordított források 2009 óta megtízszereződtek, a támogatási összeg a gazdasági programokat figyelembe véve jóval meghaladta tavaly 73 milliárdot.

Hozzátette: a jövő évi büdzsében is kiemelt összegre számíthat a nemzetpolitika.

Kiemelt

Kockázatok

2015 januárjában a légkör sűrűbb rétegeit elérve megsemmisült az első magyar műhold. Mint egy hullócsillag, felizzott, majd elpárolgott.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!