2017. április 27., csütörtök, Zita napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nemeth-szilard-magyarorszag-megvedi-europa-biztonsagat-1602886/

Németh Szilárd: Magyarország megvédi Európa biztonságát

MTI
A megerősített jogi és műszaki határzárral Magyarország megvédi a magyar embereket és az Európai Unió állampolgárait – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltségen tartott sajtótájékoztatón.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a veszély továbbra sem múlt el, hiszen a Közel-Keleten, valamint Észak- és Közép-Afrikában sincs nyugalom, milliók állnak készen arra, hogy elinduljanak Európa felé. Az embercsempészek és „a Soros György által fenntartott ügynökszervezetek” pedig összejátszanak, hogy elárasszák a földrészt bevándorlókkal – jelentette ki.

Az elmúlt időszak terrorcselekményei mind azt igazolják, hogy Magyarország jól járt el akkor, amikor úgy döntött, zárja határait és rendezett körülmények között biztosítja a belépést az országba és az áthaladást Magyarországon – tette hozzá, megjegyezve: a magyar kormány minden feltételt biztosít a határvédők és a menekült státuszért folyamodók számára egyaránt.

Emlékeztetett: 2014 végén már baljós előjelek utaltak arra, hogy Európát az addig megszokottnál jóval nagyobb migránshullám éri el. Mint mondta, „a megszállásnak” jórészt gazdasági motivációi vannak, de közrejátszik a közel-keleti háborús zónák kialakulása és az ott tevékenykedő terrorista szervezetek működése is. A migránshullám gyakorlatilag 2015-ben érte el a csúcspontját: előfordult, hogy naponta 10-11 ezer ember „gázolt át a határon”. A mintegy 391 ezer illegális migránsból mindössze 170 ezret tudtak regisztrálni. Ekkora tömeg beléptetését egyszerűen képtelenség volt elvégezni – fogalmazott.

Magyarország nemzetközi kötelezettségének, a schengeni határok védelmének is eleget téve döntött úgy, hogy „ez nem mehet így tovább”, hangsúlyozta, hozzátéve: a kialakult helyzetről a kormány a magyar emberek véleményét is kikérte. A nemzeti konzultáció és a népszavazás keretében az emberek többsége úgy gondolta, hogy meg kell védeni az országot az illegális bevándorlóktól és Brüsszel migrációval kapcsolatos politikájától – mondta.

Németh Szilárd kiemelte: a védelem érdekében tett sorozatos intézkedések hozták meg mára azt a kedvező hatást, hogy gyakorlatilag szerdán egyetlen egy illegális határátlépő sem volt a magyar-szerb – mintegy 174 kilométeres – határszakaszon. Magyarországra tehát nem lehet a zöldhatáron át bejönni, a menedékkérelmek a Röszkén és Tompán kialakított tranzitzónában adhatók be – jegyezte meg. A gyorsított eljárás legfeljebb 15 napig, a normál pedig 60 napig tart, a jogerős döntésig pedig teljes ellátásban részesülnek azok, akik az eljárás alá vetik magukat – tette hozzá.

A helyszínen tapasztaltak alapján a politikus elmondta: az összesen 500 férőhelyes, konténerekből álló tranzitzónákat 80 fős kisebb telepekre bontották, amelyekhez két férfi és két női, 8-8 személyes vizesblokk, valamint mosókonyha tartozik. A menedékkérőket fűtött szobákban szállásolják el. A hűtőszekrénnyel és elektromos tűzhellyel felszerelt étkezőkben egyszerre negyvenen tudnak asztalhoz ülni. A felnőtteknek napi háromszori, a gyermekeknek ötszöri étkezést biztosítanak és a legkisebbek részére foglalkoztatót is kialakítottak. A menedékkérők egészségügyi ellátása a nap minden órájában megoldott, és az orvosi ügyelet is biztosított. A kórházi ellátásra szoruló betegeket mentővel Kiskunhalasra szállítják.

Németh Szilárd beszélt arról is, hogy a nemzetközi vöröskereszt megfigyelői a tranzitzónában tapasztalt körülményeket teljesen megfelelőnek találták.

Hangsúlyozta: a műszaki és jogi határzár megerősítése a határ védelmében résztvevők terheinek csökkentését is szolgálja, akiknek megbecsültsége és magas színvonalú ellátása érdekében szintén elkötelezett a kormány.

Mint mondta, a közvetlenül a kerítés mellett szolgálatot teljesítők részére esőbeállók és közlekedésüket segítő műszaki utak épültek. Szállásukat mára panziókban, szállodákban biztosítják, és a túlóráért járó pénzt azonnal megkapják. A váratlan időjárási helyzetekre kialakított – egyenként 110 ezer forintba kerülő – védőfelszerelésből pedig 26 ezer darabot rendeltek, hogy minden a határ védelmében résztvevő rendőrnek jusson.

Németh Szilárd kérdésre válaszolva elmondta: látogatása során értesült arról, hogy néhány röszkei családot, amelyek a határ közvetlen közelében élnek, zavarja az ott folyó munka.

Azt ígérte, utánajár a panaszoknak és igyekszik segíteni az érintett családoknak.

Kiemelt

Fucsovics Márton fejben fáradt el

A 25 éves nyíregyházi fiú az első szettben négyszer is asszisztált a spanyol adogatásához, azaz négy játékban volt képtelen fogadóként pontot nyerni.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!