2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/egymilliard-forintos-karokozas-makon-388537/

Egymilliárd forintos károkozás Makón

Két kézzel szórták a pénzt a szocialisták idején a helyi vízműcégnél
Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség a Makó és Térsége Víziközmű Kft. korábbi, az MSZP-s polgármester alatti működésével összefüggésben.

– Tudtuk, ha átvesszük a város vezetését, akkor lesznek hiányosságok a hivatalban, de arra nem számítottunk, hogy ennyi csontváz hullik majd ki a szekrényekből – mondta lapunknak Farkas Éva Erzsébet. Makó Fidesz–KDNP-s polgármestere az MSZP-s Buzás Pétert követte a polgármesteri székben, a szocialista politikus 2014-et megelőzően húsz évig vezette a várost. Makó jelenlegi első embere közölte: amikor 2014. október 18-án átvette a hivatalt, három célt tűzött ki maga elé: rendet rakni, elszámoltatni, és megvalósítani a gazdasági programot.

– A rendrakást itt, a mostani polgármesteri hivatalban kezdtük, ahol a főépület le volt zárva, egyes helyiségekben patkányok rohangáltak – emlékezett a polgármester. – A nagyobb gond az volt, hogy amikor elkezdtük rendszerezni a dokumentumokat, a papírok nagy részét nem találtuk.

Városszerte azt beszélték, hogy az új polgármester hivatalba lépése előtt öt napig furgonnal szállították el az iratokat, eltűntek a vagyonkataszteri nyilvántartások, és sok fontos szerződésnek is nyoma veszett – mondta Farkas Éva Erzsébet.

Százmilliós bírság a csatornázás miatt

A polgármester tájékoztatása szerint először az önkormányzat vagyonát tekintették át, a bérlakások szerződései­vel kezdték. Ezekből kiderült, hogy az ingatlanok felújítására és karbantartására hosszú évekig nem költöttek egy fillért sem. Emellett tetemes volt a kintlévőség, a bérlők körülbelül 60 millió forint díjhátralékot és rezsitartozást halmoztak fel. Ebből a fideszes városvezetésnek eddig tízmillió forintot sikerült behajtania, ezt felújításra és karbantartásra költötték. Emellett új, szigorú rendszert vezettek be, a szerződéseket csak egy évre lehet megkötni, és aki hátralékot halmoz fel, az elbukja az ingatlant.

Ezzel párhuzamosan át kellett tekinteniük a folyamatban lévő nagy fejlesztéseket is. – A szennyvízberuházással több gond is volt. A munkálatok elvégzése után sokfelé rossz állapotban hagyták hátra a járdákat és az utakat, sőt még az alvállalkozók kifizetetlen számlái is a nyakunkba hullottak – hangsúlyozta Makó polgármestere.

Tömték pénzzel a Víziközmű vezetőit

Az még kérdés, hogy ebben az ügyben indul-e valamilyen hivatalos vizsgálat, az azonban már biztos, hogy a Makó és Térsége Víziközmű Kft. korábbi működésével kapcsolatban hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Egyelőre ismeretlen tettes ellen. – Amikor átvettük a várost, a cég már végelszámolás alatt állt. Az egykori ügyvezető volt a végelszámoló, de a 2014. december 31-i határidőig nem fejezte be a munkáját, az időt húzta – ismertette az esetet a város vezetője. – Tavaly februárban leváltottuk, és a társulás új végelszámolót hívott meg.

A könyvvizsgálói jelentés szerint törvénytelenek lehettek a kiszervezések a szolgáltatónál

Forrás: Havran Zoltán

A könyvvizsgálói jelentés szerint törvénytelenek lehettek a kiszervezések a szolgáltatónál

Elkezdődhetett az érdemi munka, és bár a papírok egy része itt is eltűnt, a maradék dokumentumból kiderült, hogy a cégnél megdöbbentően sok pénz folyt el. Ezután felkértünk egy független könyvvizsgáló céget, hogy tekintse át a víziközmű-társaság működését. A szakértők arra jutottak, hogy az MSZP-s polgármester alatt, 2006 és 2014 között a társaságnál körülbelül egymilliárd forintot fizettek ki indokolatlanul.

Megállapították, hogy a felső vezetőknek túlzott jutalmakat és prémiumokat adtak, emellett olyan feladatokkal bíztak meg hozzájuk rokoni szálakkal kötődő cégeket, amelyeket a víziközmű-társaság is elvégezhetett volna – húzta alá a makói polgármester. A cégnél végül megszüntették a végelszámolást, és kifizették a résztulajdonosokat, így a kft. a városé lett. A fideszes városvezetés takarékossági okokból bevezette azt is, hogy a felügyelőbizottság tagjai díjazás nélkül végzik a munkájukat. – Korábban Buzás Péter ezen keresztül fizette a társulásban érintett polgármestereket – jelentette ki Farkas Éva Erzsébet.

Milliárdos fejlesztések a fideszes vezetés alatt

A vizsgálatok folytatódnak, a független könyvvizsgáló minden céget és intézményt átvilágít, a kulturális kht.-nál és a gyógyfürdőnél már végeztek a munkával. Dolgozik Makón az Állami Számvevőszék is, amely az önkormányzat, a vagyongazdálkodási társaság és a nemzetiségi önkormányzat működését vizsgálja.

Miközben a város vezetésének komoly munkát adott a rendteremtés és az elszámoltatás, maradt energia a fejlesztésekre is. Választási ígéretüknek megfelelően ötéves gazdasági programot és hétéves fejlesztési tervet indítottak el. Makóra és térségébe 2014 ősze óta több tíz milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett, ebből határátkelő, utak és kerékpárutak épültek, állami ingatlanok újultak meg. Az egészségügyi ellátó központra, amelynek része a makói tagkórház is, csaknem ötmilliárd forintot költöttek. Kisebb, a lakosságot támogató szociális intézkedéseket hoztak, valamint segítik a helyi sportegyesületeket és civil szervezeteket is.

– További ötmilliárd forintból megépítjük a Makovecz-könyvtárat, és folytatjuk a Hagymatikum gyógyfürdő fejlesztését. Utóbbi négy éve készült el, és most azokat az elemeket valósítjuk meg, amelyek akkor kimaradtak – fejtette ki Farkas Éva Erzsébet. Hozzátette: a Makovecz-könyvtár várhatóan 2017/18-ra, míg a fürdő 2019-re készülhet el. Mint elmondta, pályáznak uniós forrásokra is, ezekből a pénzekből közművesítik a 107 hektáros ipari park maradék 43 hektárját, és rehabilitálják a mélyszegénységben élő Honvéd városrészt. Sétányt alakítanak ki a belvárosban, rendbe teszik a piacot, rendezvényházat alakítanak ki, fejlesztik a helyi sportpályát, felújítják a sportcsarnokot és műfüves pálya létesül a Pulitzer sétányon.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

KVÓTAREFERENDUMKormányszóvivő: helytelen távolmaradásra buzdítani

Kovács Zoltán azt mondta, hogy történelmi jelentőségű népszavazásról és nemzeti ügyről van szó, ezért el kell menni voksolni.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!