2017. november 22., szerda, Cecília napja
Lugas, Lugas Kritika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/schulek-az-almodo-2425852/

Schulek, az álmodó

Kőművesnek is tanult a híres restaurátor-építész

Gerle János halálával 2013-ban félbeszakadt a Holnap Kiadó Az építészet mesterei című könyvsorozata, amely a XIX–XX. századi magyar építészettörténet olyan alkotóiról kívánt teljesebb képet adni, akikről méltatlanul keveset tudunk. A gazdagon illusztrált kötetek mindegyike informatív és érdekes olvasmány nemcsak szakembereknek, de mezei érdeklődőknek is. Nincs ez másképp az idén újraindult sorozat legújabb darabja esetében sem, amely Schulek Frigyes (1841–1919) életén és munkásságán kalauzolja át az olvasót.

Ugyanis Schulek kifejezetten azok közé a századfordulón alkotó építészek közé tartozott, akiknek egy-egy kiemelkedő alkotását tartjuk csak számon: a Mátyás-templomot és a Halászbástyát minden valamirevaló budapesti ismeri. Azt már azonban kevesebben tudják, Schulek nemcsak tervező, mérnök és restaurátor volt, de szeretett oktató és a magyar műemlékvédelem úttörője is. A fentebb említetteken kívül nevéhez fűződik a visegrádi Salamon-torony, a jáki bencés templom helyreállítása, valamint a csodálatos szegedi fogadalmi templom, a dóm megálmodása, nem beszélve arról a számtalan fiókban maradt látomásos tervrajzról (például az óbudai Árpád-emlékhely), amelyet

Farbakyné Deklava Lilla, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének tudományos munkatársa könyve részleteiben tár elénk. Tudományos igénnyel, mégis olvasmányosan, fantasztikus képanyaggal.

Schulek Frigyes nemcsak mérnök és restaurátor volt, de műemlékvédelmünk úttörője is

A gondosan szerkesztett kötet az építőművészről és a Mátyás-templom harmincéves restaurálási folyamatáról szóló 2015-ös kiállítás anyagából született – számtalan azóta felkutatott és most sajtó alá rendezett archív felvétellel, a budapesti Kiscelli Múzeumban eldugott tervvel, családi dokumentummal kiegészülve. A bevezető részben Schulek életútjának olyan érdekességeire hívja fel a figyelmet a szerző, mint hogy tanulóévei alatt kőművessegédi oklevelet szerzett, majd fény derül arra is, hogyan lett mentora a bécsi Képzőművészeti Akadémián a Stephansdom restaurátora,

Friedrich Schmidt. A középkor stílusai által elvarázsolt építész és a pesti mintarajztanodában és a Műegyetemen oktató Schulek bemutatása mellett a szerző külön fejezetben foglalkozik az európai és a magyar műemlékvédelem történetével – ez talán a könyv laikusok számára legérdekfeszítőbb része. Schulek életművének jobb megértéséhez és kontextusba helyezéséhez járul hozzá ugyanúgy, mint kor- és pályatársainak az utolsó fejezetben rögzített beszédei, emlékezései. A további tájékozódást a kötet végén alapos bibliográfia, konkordanciatáblázat és angol nyelvű összefoglaló segíti.

És mivel Schulek munkásságának darabjai a mai napig láthatók, tapinthatók, megfoghatók, a Holnap Kiadó régi hagyományát folytatva két novemberi szerda délutánon interaktív várostörténeti sétával mutatja be a budai Vár híres műemlékeinek érdekességeit, jellegzetességeit Farbakyné Deklava Lilla kötete alapján.

(Farbakyné Deklava Lilla: Schulek Frigyes. Az építészet mesterei sorozat, Holnap Kiadó, Budapest, 2017, 224 oldal. Ára: 9900 forint)

Hirdetés

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország és a Siemens együttműködése kiemelkedően eredményes

A Siemens név a magyar emberek számára a magas minőséget, a megbízhatóságot és a legújabb műszaki megoldásokat jelenti – jelentette ki Varga Mihály.

Poszt-trauma

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!