2017. június 24., szombat, Iván napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/nevado-muvevel-nyitott-kalman-imre-teatrum-1604107/

A névadó művével nyitott a Kálmán Imre Teátrum

Színháztörténeti pillanatot ünnepelt a Budapesti Operettszínház: mintegy száz év után nyitotta újra össze főépületével az 1922-ben leválasztott, később Moulin Rouge néven ismert épületrészt. A Kálmán Imre zeneszerző nevét viselő teátrum kamarajátszóhelyként várja a közönséget: tegnap este a Csárdáskirálynő Broadway-változatával, a Riviera Girl című darabbal nyitotta műsorát.

Hármas összefogásban: a főváros, a kormányzat, valamint a Budapesti Operettszínház szerepvállalásával, 450 millió forintból, két éven keresztül rekonstruálták a Nagymező utca 17. szám alatti patinás épületet, mely a Budapesti Operettszínház melléképületeként kamarajátszóhely lesz.

„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig” – idézte megnyitóbeszédében Ottlik Géza szavait Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy Lőrinczy György főigazgató állhatatos munkájával és az említett közös akarattal valósulhatott meg a kultikus kisszínház rekonstrukciója.

Forrás: Teknős Miklós

A Csárdáskirálynő Broadway-változata az új játszóhelyen

Kiemelte, hogy a kormány elkötelezett az operett műfaja iránt, amit a Budapesti Operettszínház 2014-es állami fenntartásba vétele, költségvetésének többszörösére emelése és felújítási terveinek támogatása is mutat.

Ennek köszönhető, hogy az összefogással ilyen rövid idő alatt új arculatot kapott a harmincas évektől a Moulin Rouge-nak helyet adó teátrum. „Egy világváros legérzékenyebb mutatója a kultúra: ha rendben mennek egy ország dolgai, kulturális fejlesztések, építkezések valósulnak meg, és növekszik az igény a társadalomban a minőségi kultúrára. Az elmúlt években stabil kulturális fejlődést mutat az ország, a minőségi kultúra többekhez jutott el, a színházba járók száma másfélszer nagyobb az eddigieknél” – ismertette az államtitkár.

Az operettszínház művészeti vezetője, Kerényi Miklós Gábor mérföldkőnek nevezte a főváros színházi életében a játszóhely megnyitását. Mint mondta, nem volt kérdés, hogy ez Kálmán Imre, a műfaj világszerte ismert hazai zeneszerzője nevét hordozza majd.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes örömének adott hangot, hogy egy olyan fejlesztést ünnepelhetünk, amely nem a külcsín mellé rendel tartalmat, hanem a tudás birtokában szeretettel és kitartással újjáépített teátrum ékköve lesz az amúgy is vibráló pesti Broadway kulturális életének.

A megnyitón megjelent a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne is, aki elmondta: édesapja, bárhol is járt a világban, büszke volt magyarságára.

Tegnap este a névadó Kálmán Imre Riviera Girl című darabjával nyitott a teátrum. A budapesti közönség Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatja az éppen száz éve New Yorkban bemutatott darabot.

Hirdetés

Kiemelt

Elhordott Akropolisz

Óriási presztízzsel és gazdasági haszonnal jár felkerülni az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete, az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

Poszt-trauma

Videó a jövőből

Elszólta magát a rektorhelyettes, ingyen reklám miatt bohóckodik a CEU.

Nobel-díjas összeesküvés-elmélet

Nyilvánosságra hozzuk a titkos akciók működő receptjét!

Politikai zombi támadt Orbánra

Soros őt is bevetette.

Így (nem) pártolják az EU-s állampolgárok a muszlim bevándorlók betelepítését

Mi csak a harmadik helyen vagyunk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!