2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/nevado-muvevel-nyitott-kalman-imre-teatrum-1604107/

A névadó művével nyitott a Kálmán Imre Teátrum

Színháztörténeti pillanatot ünnepelt a Budapesti Operettszínház: mintegy száz év után nyitotta újra össze főépületével az 1922-ben leválasztott, később Moulin Rouge néven ismert épületrészt. A Kálmán Imre zeneszerző nevét viselő teátrum kamarajátszóhelyként várja a közönséget: tegnap este a Csárdáskirálynő Broadway-változatával, a Riviera Girl című darabbal nyitotta műsorát.

Hármas összefogásban: a főváros, a kormányzat, valamint a Budapesti Operettszínház szerepvállalásával, 450 millió forintból, két éven keresztül rekonstruálták a Nagymező utca 17. szám alatti patinás épületet, mely a Budapesti Operettszínház melléképületeként kamarajátszóhely lesz.

„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig” – idézte megnyitóbeszédében Ottlik Géza szavait Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy Lőrinczy György főigazgató állhatatos munkájával és az említett közös akarattal valósulhatott meg a kultikus kisszínház rekonstrukciója.

Forrás: Teknős Miklós

A Csárdáskirálynő Broadway-változata az új játszóhelyen

Kiemelte, hogy a kormány elkötelezett az operett műfaja iránt, amit a Budapesti Operettszínház 2014-es állami fenntartásba vétele, költségvetésének többszörösére emelése és felújítási terveinek támogatása is mutat.

Ennek köszönhető, hogy az összefogással ilyen rövid idő alatt új arculatot kapott a harmincas évektől a Moulin Rouge-nak helyet adó teátrum. „Egy világváros legérzékenyebb mutatója a kultúra: ha rendben mennek egy ország dolgai, kulturális fejlesztések, építkezések valósulnak meg, és növekszik az igény a társadalomban a minőségi kultúrára. Az elmúlt években stabil kulturális fejlődést mutat az ország, a minőségi kultúra többekhez jutott el, a színházba járók száma másfélszer nagyobb az eddigieknél” – ismertette az államtitkár.

Az operettszínház művészeti vezetője, Kerényi Miklós Gábor mérföldkőnek nevezte a főváros színházi életében a játszóhely megnyitását. Mint mondta, nem volt kérdés, hogy ez Kálmán Imre, a műfaj világszerte ismert hazai zeneszerzője nevét hordozza majd.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes örömének adott hangot, hogy egy olyan fejlesztést ünnepelhetünk, amely nem a külcsín mellé rendel tartalmat, hanem a tudás birtokában szeretettel és kitartással újjáépített teátrum ékköve lesz az amúgy is vibráló pesti Broadway kulturális életének.

A megnyitón megjelent a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne is, aki elmondta: édesapja, bárhol is járt a világban, büszke volt magyarságára.

Tegnap este a névadó Kálmán Imre Riviera Girl című darabjával nyitott a teátrum. A budapesti közönség Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatja az éppen száz éve New Yorkban bemutatott darabot.

Hirdetés

Kiemelt

A manchesteri merénylőnek szinte az egész családja terroristagyanús

A brit sajtó szerint az al-Kaidával is kapcsolatba hozható a manchesteri robbantó, Salman Abedi letartóztatott apja.

Poszt-trauma

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” a „fiatal” is összeférhetetlen!

Libabőr: a politikus már 1899-ben megjósolta Európa sorsát

Megdöbbentő üzenet a múltból.

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!