2017. június 24., szombat, Iván napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/nem-maganyos-harcosok-vilaga-1602538/

Nem a magányos harcosok világa

Horváth Éva Mónika a Fővám téri metrócsarnokban állítja ki munkáját
„Sok szinten mozgó, fluktuáló világban élünk”, így fel fog értékelődni az együttműködés és a közösen végzett dolgok szerepe – ez már nem a magányos harcosok világa – állapítja meg Horváth Éva Mónika képzőművész, aki az individualista korszakával szakítva öt éve a tömegmechanizmusokat, a nagyvárosi közösséghez való viszonyulást helyezte érdeklődése fókuszába, elsősorban a labdajátékok megjelenítésével. Hamarosan a Fővám téri metrócsarnokban állítja ki a 6×10 méteres installációját, mely az elidegenedés dacára az arctalan tömeg pozitív erejét kívánja megjeleníteni.

Fritz Lang, a német expresszionista filmrendező száz évet ugrott az időben, amikor megálmodta vízióját a 2026-os Metropolisról.

A némafilm korszakának legjelentősebb utópiája egy gépesített világ elidegenedett társadalmának konfliktusait vetítette előre, az élesen elkülönülő osztályok feszültségét, a kiváltságosokét és a robotolókét. A filmtörténeti klasszikus a nagyvárosi miliő pszichózisáról rég rögzült Horváth Éva Mónika képzőművész gondolkodásában, csakúgy mint José Ortega y Gasset A tömegek lázadásában megfogalmazott látomása az eltömegesedésről.

A festőművésznő régóta készül a kritikus tömeg látványos ábrázolására, s úgy véli, ennek leghitelesebb színtere mindennapjaink arctalan sokadalmában, a tömegközlekedés frontján van, és lehetőleg óriási méretben, hiszen a művészt egyre inkább a street art lehetőségei és a kihasználatlan molinók művészeti tartalommal való feltöltése izgatja.

Éppen öt éve, hogy belefogott egy új sorozatba, mely alapvetően a labdajátékok és a közönség egységét hivatott bemutatni, vagyis hogy nincs labdasport közönség nélkül. „Sok szinten mozgó, fluktuáló világban élünk, így fel fog értékelődni az, hogy kikkel tud az ember együttműködni. Képesek vagyunk-e valamit közösen csinálni? Mi az az élmény, amely akár egy sportesemény vagy koncert által építőleg hat ránk?

Forrás: Bach Máté

A művész szerint a tömegközlekedés terében érvényesen lehet beszélni a sokaság pozitív erejéről

Mielőtt ezt a sorozatot elkezdtem, észre kellett vennem, hogy a többi ember én vagyok: egy pulzáló adok-kapok energiaforrás. Sajnos a bizalom ma globális társadalmi hiánycikk, ebben lehet tehát feladatunk, amikor közösséget hozunk létre” – fejtette ki Horváth Éva Mónika. Május 15-én, afféle lezárásaként ennek az ötéves munkának, exkluzív promóciós kiállításra készül a művésznő a Byart Galériában.

„A nagyvárosi érzékenység lett a domináns a munkámban, a telítődöttség érzése, s közben folyamatosan azt gondolom, nem mindegy, miként viszonyulunk a tömeghez. Érdekes, hogy például sok embernek a tömeggel kapcsolatban a veszélyérzet is bevillan: a sokasággal ugyanis nem a nyerteseket szoktuk azonosítani, a »túl sokan vannak« második asszociációja éppen a vesztés. És megfigyeltük-e azt a furcsa átalakulást a tömeg hangjában, hogy az összeadódó hang mást mond, mint az egyén külön-külön?” – mondta a képzőművész, aki arra is kitért, hogy manapság, amikor hetente vonulnak utcára az emberek különféle mondandóval, nehéz pozitív üzenetet kölcsönözni a tömegszemléletnek.

A Fővám tér hatalmas metrócsarnoka megfelelő térnek bizonyult képe nagyalakú, 6×10 méteres változatának megvalósításához. Mint mondja, kell egyfajta elvesző nagyság ahhoz, hogy a kritikus tömeget ábrázolja, a 4-es metró kihasználatlan csarnokai pedig művészeti tartalommal megtölthető tereknek bizonyultak. „Úgy látom, hogy itthon eddig kommersz utcai felületeket nem használtak még önálló térformáló művészi célokra.”

A művész tervei szerint május végétől egész nyáron látható lesz az örvénylő alakok installációja, jellege alapján pedig akár négy-öt kihelyezést is megérhet.

Hirdetés

Kiemelt

Elhordott Akropolisz

Óriási presztízzsel és gazdasági haszonnal jár felkerülni az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete, az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

Poszt-trauma

Videó a jövőből

Elszólta magát a rektorhelyettes, ingyen reklám miatt bohóckodik a CEU.

Nobel-díjas összeesküvés-elmélet

Nyilvánosságra hozzuk a titkos akciók működő receptjét!

Politikai zombi támadt Orbánra

Soros őt is bevetette.

Így (nem) pártolják az EU-s állampolgárok a muszlim bevándorlók betelepítését

Mi csak a harmadik helyen vagyunk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!