2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/dohnanyi-kodaly-es-liszt-2210611/

Dohnányi, Kodály és Liszt

Szeptember 25-én Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével indítja el a Nemzeti Filharmonikusok zenekar és énekkara az őszi évadot. A koncerten Dohnányi Ernő késő romantikus stílus jegyében írt I. szimfóniája, Liszt Ferenc szelídebb hangvételű, de magával ragadó A-dúr zongoraversenye, valamint Kodály Zoltán 1906-ban komponált Nyári este című, lírai hangulatú szimfonikus költeménye hangzik el.

Hamar Zsolt zeneigazgató elmondta, hogy két hete kezdték el a próbákat a zenekarral, és bár nagyrészt olyan darabokat próbálnak, amelyek vendég karmesterek közreműködésével szólalnak majd meg, a hosszú műhelymunka elengedhetetlen. „Elsőként Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményét kezdtük el megtanulni, amely októberben hangzik majd el, illetve egy decemberi Mahler-koncertre is készülünk” – tette hozzá Hamar Zsolt.

A zeneigazgató kiemelte, hogy a zene- és az énekkar a jövőben még szorosabban fog együttműködni, és a szeptember 25-i nyitó hangversenyen is lesz egy meglepetés, amelyben az énekkar tevékeny szerepet kap.

Fotó: Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kocsis Krisztián vezényli a Budapesti Vonósokat édesapja, Kocsis Zoltán emlékhangversenyén

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója elmondta, hogy az énekkarral folytatott munkája során a minőség és az együttesépítés kérdései egyaránt szerepet kapnak. „A kórushangzás nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, ezért külön figyelmet szentelünk az együttes hangzásának, intonációjának és szövegmondásának fejlesztésére és modernizálására, hogy tartani tudjuk a lépést a világ zenei élvonalával” – jelentette ki.

Mint mondta, a kórus igen sokszínű, így egymás után meg tud szólaltatni egy oratóriumot, Bach h-moll miséjét, valamint Heinrich Schütz műveit a Magyar Rádió zenei együtteseivel együttműködve. „Én nagyon nagy hangsúlyt helyezek az a cappellára, így a műfaji sokszínűség mellett ezt a fajta megszólalásmódot szeretném kiemelten kezelni” – mondta.

A sajtótájékoztatón bemutatták Magyarország első és egyetlen filharmonikus zenei applikációját is, amelynek segítségével a Nemzeti Filharmonikusok vezetői új elérési utakat kívánnak nyitni az érdeklődőknek. Az alkalmazásban lesz majd egy naptár, amelyben lehet jelölni az érdekesnek ígérkező koncerteket, ezenkívül elérhetők lesznek az együttest érintő legfrissebb hírek is, valamint egy komolyzenei játékkal is játszhatnak majd a felhasználók. Az alkalmazás a tervezők reményei szerint később további funkciókkal bővül.

Hirdetés

Kiemelt

A „fajtabeliek” és a „vagonok” – újabb jobbikos hangfelvétel

Balasi András, a Jobbik V. kerületi képviselője és Papp Sándor Zoltán, a szarvasi Jobbik alapítója bizonyos „fajtabeli” emberek bevagonírozásáról és deportálásáról beszélt.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!