2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tizenegyen-indulnak-francia-valasztason-1500664/

Tizenegyen indulnak a francia választáson

Macron és Le Pen kerülhet a voksolás második körébe
Igen színes a francia elnökválasztás első, áprilisi fordulóján indulók palettája. Miután pénteken hivatalosan véget ért a jelöltállítási folyamat, a hétvégén bejelentették, hogy összesen tizenegy elnökjelölt áll rajthoz. A függetlenként és a kisebb pártok színeiben induló szélsőbaloldali, antiglobalista és EU-ellenes politikusoknak azonban kevés esélyük van.

Tizenegy jelöltnek sikerült összegyűjtenie a francia elnökválasztáson induláshoz szükséges legalább ötszáz képviselői vagy polgármesteri aláírást – jelentette be szombaton Laurent Fabius, a francia alkotmánytanács elnöke, aki kihirdette az elnökjelöltek hivatalos listáját. Az előző, 2012-es elnökválasztáshoz képest eggyel többen, a 2007-eshez képest pedig eggyel kevesebben mérkőzhetnek meg az államfői székért, köztük két nő és kilenc férfi – közölte az MTI.

Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án tartják, s az első két helyen végző jelölt jut be a két héttel később sorra kerülő második körbe. A felmérések alapján továbbra is három politikus vehető komolyan a versengésben: a második fordulóba szinte biztosan bejut 25-26 százalékos eredménnyel az egykori szocialista gazdasági miniszter, a később saját politikai mozgalmat indító Emmanuel Macron, 26-28 százalékra számíthat Marine Le Pen, a nacionalista Nemzeti Front elnöke, illetve egyre kisebb az esélye ugyan, de még megszorongathatja riválisait a jobboldal korrupciós botrányba keveredett elnökjelöltje, Francois Fillon, aki a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 18-20 százalékát szerezheti meg. Bárki kerüljön is a második körbe, a felmérések szerint bizonyosra vehető, hogy ott Marine Le Pen vereséget szenved, vagyis a jelen állás szerint Emmanuel Macron megválasztása tűnik a legvalószínűbbnek.

Nemet a diktatúrára – skandálta az utcára vonuló tömeg

Forrás: Reuters

Nemet a diktatúrára – skandálta az utcára vonuló tömeg

Az első fordulóban induló további nyolc jelölt közül a Francois Hollande elnöksége alatt igencsak népszerűtlenné vált szocialista párt jelöltje, Benoit ­Hamon, illetve a radikális baloldali Jean-­Luc Mélenchon kaphat jelentős támogatást – mindketten a 11-13 százalékos sávban mozognak. Az AFP francia hírügynökség jellemzése szerint az Európai Uniót, a globalizációt és a neoliberalizmust gyakran bíráló ­Mélenchon – aki az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson a negyedik helyen végzett – az elnöki helyett parlamenti rendszert akar bevezetni Franciaországban, magasabb adót vetne ki a gazdagokra, előnyben részesítené a megújuló energiát és újra akarja tárgyalni az európai uniós szerződéseket.

A választásokon indul továbbá ­Nicolas Dupont-Aignan (3 százalékra számíthat), a francia szuverenitás védelmezője, aki kiléptetné Franciaországot az euró­övezetből és korlátozná a bevándorlást, Francois Asselineau (1 százalék), aki úgy véli, az Európai Uniót az Egyesült Államok utasítására hozták létre, Nathalie Arthaud (1 százalék), aki közgazdaságtant tanít és a trockista párt jelöltje, Philippe Poutou (1 százalék) autógyári munkás és harcias szakszervezeti tag, aki az Új Antikapitalista Párt színeiben indul, Jacques Cheminade (kevesebb mint 1 százalék), a gazdasági minisztérium egykori tisztviselője, aki EU- és euróellenes, s fel akarja szabadítani Franciaországot a nemzetközi tőke szorításából, végezetül Jean Lassalle (kevesebb mint 1 százalék) centrista parlamenti képviselő, aki 2006-ban 39 napos éhségsztrájkot folytatott, amiért választókerületé­ben munkahelyek kerültek veszélybe. Az elnökjelöltek első televíziós vitáját ma este tartják.

Hirdetés

Kiemelt

Özönvízszerű eső bénította meg Budapestet

A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondokat .

Poszt-trauma

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

A manchesteri áldozatokon viccelődött a szabadúszó

Írónak talán nem neveznénk.

Zürzavar az arénában

Videón a robbantás pillanata.

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!