Egy nappali és egy levelezőtagozatos osztállyal kezdték újra a szőlész-borász képzést egy balatonboglári szakközépiskolában. – A nagyüzemi szőlő- és bortermelést és a családi pincészeteket is sújtó szakemberhiány halaszthatatlanná teszi, hogy a gyakorlatorientált, úgynevezett duális képzés keretében jó felkészültségű munkaerővel erősítsük az ország negyedik legnagyobb borvidékét – érvelt az újraindult képzés mellett Szamosi Lóránt.
A Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója azt kérte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei vezetőitől: javasolják a földművelésügyi tárcának, hogy a szőlész- és borászképzésben részt vevők kapjanak a tanulmányaikhoz állami támogatást, ösztöndíjat, a szőlész-borász legyen hiányszakma. Ezt egyebek közt az is indokolja, hogy a borágazat fejlesztésére szánt 44 milliárdos pályázati támogatásból megvalósuló kapacitásbővítés jól felkészült szakemberek nélkül nem valósulhat meg. Szamosi Lóránt szerint az alapképzés mellett érettségire épülő gasztronómiai elit-, benne sommelier- (borszakértő-) képzésre is szüksége lenne a balatoni vendéglátásnak, a turisztikailag frekventált éttermeknek, pincészeteknek.
Már most érzékelhető, hogy a munkaerőpiac jól reagál majd az újraindult képzésre, mondta el lapunknak Balogh Krisztián, a balatonboglári Mathiász János Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója. Bujdosó Ferenc balatonlellei borász – aki a felnőttek részére indított képzés hallgatóinak heti 15 órás gyakorlati képzéséért felel, illetve a gyakorlati oktatásban is részt vesz – pedig úgy fogalmazott: mivel a borászutánpótlás ma már nem feltétlenül oldható meg családon belül, szükség van kívülről jövő szakemberekre is.