2017. november 22., szerda, Cecília napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tavolrol-vezerelhetik-repuloter-forgalmat-2455066/

Távolról vezérelhetik a repülőtér forgalmát

A közepes méretű és forgalmú repülőterek közül a világon először a Budapest Airport repülőgépforgalmát lehet a helyszíntől függetlenül is biztonságosan irányítani a HungaroControl innovációjának, a Remote Tower távoli toronyirányítási rendszernek köszönhetően. A fejlesztést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója adta át tegnap.

A repülőgépek le- és felszállását jelenleg a magyar légiforgalmi irányítók a Liszt Ferenc repülőtér emblematikussá vált, 34 éves irányítótornyából vezérlik, amelynek műszaki hibája miatt többször le kellett állítani a reptér forgalmát. A HungaroControl fejlesztésének, a virtuális toronynak (rTWR) köszönhetően a magyar légiforgalmi irányítók képesek arra, hogy a forgalmat távolról, egy virtuális toronyból navigálhassák. A magyar koncepció alapja a meglévő földi felügyeleti rendszer és egy kamerahálózat kétirányú integrációja, amelynek révén hosszabb távon is biztonságos és megfelelő forgalmi kapacitású szolgáltatás nyújtható.

Fotó: Teknős Miklós

A világon egyedülálló fejlesztést hajtottak végre a fővárosi légikikötőben

Az rTWR-nek köszönhetően a repülőtéri környezet képét egy videófalon követhetik nyomon az irányítók; mindkét futópályát és a teljes forgalmi előteret az irányítók igényeire szabott módon jelenítik meg. Az innovációnak köszönhetően még biztonságosabbá válik a repülés, és fokozható a légiforgalmi irányítók szituációs figyelme is.

– A távirányítású torony nemcsak Ferihegyen alkalmazható, hanem más magyaror­szági helyszínen is – mondta el korábban lapunknak Szepessy Kornél. Jelenleg a vidéki repülőtereken nincs ellenőrzött légtér, a légiforgalmi tájékoztatók pusztán információkkal látják el a pilótákat, akik ezek alapján döntéseket hoznak. Ha kiépítenék a most Ferihegyen létrehozott kamerarendszert, a virtuális toronyból akár valamennyi vidéki repteret irányíthatná a HungaroControl.

Hirdetés

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország és a Siemens együttműködése kiemelkedően eredményes

A Siemens név a magyar emberek számára a magas minőséget, a megbízhatóságot és a legújabb műszaki megoldásokat jelenti – jelentette ki Varga Mihály.

Poszt-trauma

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!