2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/innovativ-magyar-cegek-kazah-szak-vilagkiallitason-1811365/

Innovatív magyar cégek a kazah szak-világkiállításon

Az expó fő témája a jövő energiája és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése
Magyarországnak fontos lehetőség az Asztanában szombaton megnyílt szak-világkiállítás arra, hogy bemutassa a jövő energiájához kapcsolódó megoldásait – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kazah fővárosban a magyar pavilon megnyitóján.

Kezdetét vette szombaton Asztanában az energetikai szak-világkiállítás. A kazah fővárosban megrendezett eseményen, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energia­hatékonyság, hazánk is részt vesz. A több mint 400 négyzet­méteres magyar pavilon koncepció­jának középpontjában a napenergia mint az egyik legfontosabb megújulóenergia-forrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló élet fája áll.

Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, valamint jelentős eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. A kiállítók közül az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatja be a legújabb megoldásokat. A rendezvényen egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata is helyet kapott, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia-hasznosításra.

Forrás: MTI

Az asztanai rendezvényre már közvetlen légi járattal is eljuthatnak a látogatók Budapestről

– A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expó kiemelten fontos alkalom – fejtette ki Varga Mihály, aki az év egyik legjelentősebb gazdasági eseményének értékelte a világkiállítást. A nemzetgazdasági miniszter a megnyitón kiemelte: a magyar pavilonban a legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják be a kiállítók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújulóenergia-forrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig.

A miniszter emlékeztetett, hogy az expóhoz kapcsolódóan már közvetlen légi járat van Budapest és Asztana között. Baranyi András, Magyarország kazahsztáni nagykövete hangsúlyozta, szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak. Az expó szeptem­ber 10-ig tart, több mint száz ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak.

Együttműködés – Magyarország nemcsak nemzeti szinten, hanem a visegrádi országok (V4) szintjén is erősítené a közép-ázsiai térséggel meglévő kapcsolatokat, ezért V4–Közép-Ázsia együttműködési platform kialakítását kezdeményezi – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magyar újságíróknak Asztanában, kazahsztáni látogatásának utolsó napján, miután megbeszélést folyatott Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszterrel. Varga Mihály közölte: a visegrádi négyek nemcsak az Európai Unióban, hanem alkalmanként az EU-n kívüli diplomáciában is szorosan együttműködnek, Közép-Ázsiában pedig vezető szerepe van Kazahsztánnak. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen együttműködési formán keresztül az érintett országoknak több lehetőségük nyílna a gazdasági kapcsolatok erősítésére.

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a kazah külügyminiszter megerősítette, hogy Kazahsztán továbbra is szoros gazdasági és üzleti együttműködést kíván folytatni Magyarországgal. A kazah–magyar mezőgazdasági befektetési alap előkészített három projektet, amelyek megvalósítása hamarosan elkezdődhet. Varga Mihály kitért arra: Magyarország és Kazahsztán is részese a kínai kezdeményezésre elindult Egy övezet–egy út programnak, és látnak lehetőséget arra, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével Kazahsztán lehessen a kínai áruk belépési pontja, az európai kilépési pontja pedig Magyarország.

Kiemelt

Magyaros orosz rulett

A közönség nem bírta csendben, többször is rázendített a „Nagy Viktor! Nagy Viktor!” szövegű magyar népdalra, fűszerezve egy kis „Szép volt, fiúk!”-kal.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!