2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/cel-hataron-tuli-magyarsag-gazdasagi-megerositese-2366002/

Cél a határon túli magyarság gazdasági megerősítése

A magyar kormány egységes Kárpát-medencei gazdasági térben kezdett gondolkodni – hangsúlyozta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) gazdasági és önkormányzati szakbizottságának pénteki budapesti ülésén.

Lepsényi a szakbizottság elnökeként a távirati iroda beszámolója szerint arról beszélt, hogy a határon túli magyarság gazdasági megerősítése alappillérré vált, és egy sor konkrét lépés született e cél megvalósításáért. Az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredményének a vajdasági, a kárpátaljai, a muravidéki, a drávaszögi, az erdélyi és a felvidéki magyar gazdaságfejlesztési programok elindulását nevezte. Mint mondta, nemrég egy Kárpát-medencei tőkealap létrehozásáról született döntés, amelynek célja a Magyarországon bejegyzett vállalkozások Kárpát-medencei terjeszkedésének elősegítése.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a legfontosabb nemzetpolitikai célok között említette, hogy több gyermek szülessen a Kárpát-medencében, minél több magyar gyermek szülessen a vegyes házasságokban. Fontosnak nevezte, hogy nőjön a magyar és a magyar munkavállalókat alkalmazó vállalatok száma, és növekedjen a magyarság kezében összpontosuló vagyon.

Csite András, a Hétfa Kutatóintézet igazgatója egy kutatást ismertetve azt mondta: mintegy 88 ezer magyar családi vállalkozás működik a külhoni régiók­ban, amelyek mintegy félmillió magyar embernek biztosítanak megélhetést.

E kisméretű üzleti közösségek az otthon maradást segítik és fontos helyi közösségerősítő funkciót látnak el.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!