2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-ongyogyitas-szabad-de-kerjunk-tanacsot-2633272/

Az öngyógyítás szabad, de kérjünk tanácsot

A gyógyszerészek felelőssége megkerülhetetlen a megfelelő készítmény kiadásában
A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! – ezerszer hallott mondat, mégsem élünk elégszer a lehetőséggel. Gyakori, hogy enyhébb lefolyású vagy sokadszorra visszatérő tüneteknél a beteg nem megy el orvoshoz, hanem az internet, a reklámok vagy az ismerősök ajánlásaira hagyatkozva maga veszi kezelésbe a problémát. Viola Réka, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tagja szerint a gyógyszerészek felelőssége, hogy a biztonságos és hatékony öngyógyítást megfelelő irányba tereljék, és ha kell, mégis orvoshoz küldjék a vény nélküli gyógyszert vásárló pácienst.

– A gyógyszerészeknek sokkal nagyobb felelősséggel jár vény nélkül kapható gyógyszert kiadniuk, mint vénykötelest, hiszen az esetek túlnyomó többségé­ben a beteg nem ment át orvosi szűrőn, nincs diagnózisa – mondta el lapunknak Viola Réka, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) farmakoterápiás és gyógyszerészi gondozási szakosztályának elnöke.

– A Kérdezze meg gyógyszerészét! program, amelyet a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság indított el 2009-ben, célja a betegek tájékozottságának növelése, ezért ennek részeként plakátokat helyeztünk ki a patikákban. Ezen olyan kérdések szerepelnek, amelyre minden páciensnek rá kellene kérdeznie a gyógyszerésznél, mielőtt megvásárol egy-egy gyógyszert. Csak az tud kérdezni, akinek van valamilyen egészségügyi műveltsége, ám ezen a téren sokszor tapasztalunk hiányosságokat – mutatott rá Viola Réka.

Akkor járunk a legjobban, ha minden esetben orvoshoz fordulunk

Fotó: 123RF

Akkor járunk a legjobban, ha minden esetben orvoshoz fordulunk

A szakember hangsúlyozta, az öngyógyszerezésnél a gyógyszerész az egyetlen szakember, aki kapuőr szerepben segíteni tud a betegnek, hogy a megfelelő készítményt a megfelelő mennyiségben és ideig szedje. – A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság ezért egységes szakmai irányelveket dolgozott ki a gyógyszerészeknek, hogy felismerjék azokat a jeleket, amelyek esetén a beteget orvoshoz kell irányítani, mivel a probléma nagyobb annál, mint amit öngyógyszerezéssel kezelni lehet – fejtette ki a szakember.

Hozzátette: a gyógyszerészeknek azt is nagyon fontos tudniuk, hogy ha a beteg például megfázásra keres valamilyen készítményt, mit adhat ki, amelyet szedhet a krónikus betegsége miatt folyamatosan szedett gyógyszerei mellett. Az idősebbek közül sokan szednek vérhígító készítményeket, de saját felmérésükből kiderült, hogy több mint ötven százalékuk a kezelőorvosuk tudta nélkül kezdett öngyógyszerezésbe.

– Már tesztelési fázisban van egy gyógyszerészeknek fejlesztett gondozási szoftver, amellyel dokumentálni tudják, hogy az öngyógyításhoz kapcsolódóan milyen vény nélküli készítményeket és hányszor adtak ki a betegnek. Ezt a jövőben szeretnék összekapcsolni a novemberben bevezetett elektronikus egészségügyi szolgáltatási térrel (EESZT), amely szintén segíti az eligazodást a beteg kórtörténeté­ben, de az EESZT-ben egyelőre csak a vényköteles gyógyszerek kiadását tartják számon – tette hozzá Viola Réka.

A gyógyszerész kitért rá, hogy az öngyógyításnak a gazdaságra is kedvező hatása van, hiszen csökkenti az alapellátás terheit, és vannak olyan akut tünetek, amelyekre valóban megoldást nyújt. – Az öngyógyszerezést tehát nem lehet és nem is kell megszüntetni. Ehelyett a gyógyszerészi gondozással foglalkozó szervezetek kiemelt feladata a gyógyszerészek szakmai támogatása, hogy helyes irányba tereljék a tőlük tanácsot kérő vagy épp nem kérő öngyógyszerező betegeket – összegezte a szakember.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!