2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/adokonnyitest-kaphatnak-nyugdijas-munkavallalok-2360770/

Adókönnyítést kaphatnak a nyugdíjas munkavállalók

A tervek szerint a Nők 40 kedvezményben részesülők is jobban járnának
Hamarosan dönthet a kormány a nyugdíjasok munkavállalásának további könnyítéséről, erről Varga Mihály beszélt a versenyképességi tanács ülésén. Akár az idősekre vonatkozó kedvezményes adózás kialakítása, akár a munkahelyvédelmi akció kibővítése is szóba jöhet.

Hamarosan dönthet a kormány a dolgozni szándékozó nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítéséről. Lapunk úgy tudja, a lehetséges irányokban egyetértenek a szakszervezetek és a munkaadók. Az egyik legegyszerűbb eszköz a munkahelyvédelmi akció kibővítése lehetne. Jelenleg a nyugdíjkorhatárt el nem érő, 55 év feletti dolgozók után jelentős járulékkedvezményt vehetnek igénybe a vállalatok, így ennek kibővítése nem jelentene nagyobb adminisztrációs terhet.

Az érdekképviseletek egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a 65 év feletti, öregségi ellátásban részesülőknek – amennyiben dolgoznának – ugyanazon közterheket kell megfizetniük, mint a főállású munkavállalóknak. Ezért cserébe minden, a nyugdíj mellett ledolgozott évvel fél százalékkal emelkedik az ellátás összege. A Nők 40 plusz programban részt vevők bérplafonjának eltörlését is támogatják a munkaadók, valamint a munkavállalói oldal egyaránt.

Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

Az ellátásban részesülő 65 év alat­tiak jelenleg évente a mindenkori minimálbérnek, tehát idén 127 500 forintnak a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt. Ha az adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig a bruttó 191 250 forintot, az érintettnek választania kell az ellátás és a munkaviszony között. Ez kockázatossá teszi a rendszert, és sokakat visszatart a munkavállalástól.

– Adózási eszközökkel ösztönözhetők a vállalkozások arra, hogy ellátottakat alkalmazzanak, ehhez nyújthat a kormány kedvezményt, ugyanakkor a munkaerőhiányra nem ez jelenti a megoldást – mondta a Magyar Időknek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, a technológiai fejlesztéssel lehetne kiváltani azokat a munkafázisokat, amelyekre már nem találnak munkaerőt. Sok vállalkozás azonban nem érdekelt abban, hogy a munkaalapú termelését technológiai, tudásalapú megoldásokkal váltsa ki.

Parragh László felidézte: a nyugdíjasok munkavállalását korlátozó intézkedések 2010-es bevezetése indokolt volt, mivel abban az időszakban a munkanélküliség jelentette a kihívást. A szabályokon azonban ma is úgy érdemes finomítani, hogy az ne menjen az aktív korúak foglalkoztatottságának rovására.

Hirdetés

Kiemelt

Frontális támadás indult Magyarország ellen

Vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg Soros György, és befenyítette Magyarországot – így reagáltak a nemzetközi tőzsde­spekuláns nyilatkozatára a Fidesz politikusai.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!