2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/premium-jar-nyugdijszeru-ellatasban-reszesuloknek-2346067/

Prémium jár a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is

Az emberi erőforrások minisztere az idősek iránti tiszteletre szólított fel
Bár a törvény szerint a nyugdíjprémium csak a nyugdíjkorhatárt betöltötteknek jár, a kormány döntése értelmében azt a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten az idősek világnapja alkalmából tartott díjátadón.

A nyugdíjprémium nemcsak az öregségi nyugdíjra jogosultakat érinti, hanem például azokat is, akiknek az ellátását a nyugdíj alapján számítják, köztük a megváltozott munkaképességűeket vagy a fogyatékossági ellátásban részesülőket, a politikai rehabilitáltakat, az özvegyi nyugdíjasokat – ismertette a döntést a miniszter.

Közölte: átlagnyugdíjjal számolva novemberben 24 ezer forinttal többet kap 2,75 millió ember, a nyugdíjprémiumot és az egyszeri kiegészítést is a novemberi nyugdíjakkal együtt fizetik ki. Kitért arra is, hogy korábban voltak olyan kormányok és politikai erők, amelyek nem tisztelték a nyugdíjasokat. A szocialisták például hitelből finanszírozott nyugdíjakkal akarták „megvenni” őket, és a másik kezükkel, az inflációval és a gázáremeléssel vissza is vették azt, amit adtak nekik.

Amikor a kudarcos gazdaságpolitikájuk miatt az ország a szakadék szélére került, azzal indokolták, hogy azért következett be, mert „túlszerették” a nyugdíjasokat. Vona Gábor Jobbik-elnökre célozva úgy fogalmazott, hogy most is van olyan szélsőséges pártvezető, akinek szavai mögött a tisztelet hiányát látják, amikor például a dühöngő öregekről beszél.

Fotó: Havran Zoltán

2011 óta 26 százalékkal nőttek a nyugdíjak

Balog Zoltán ismertetése szerint 2011 és 2017 novembere között a nyugdíjak 26 százalékkal emelkedtek. Az időseket érintő intézkedések között említette a rezsicsökkentést, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, valamint a Nők 40 programot, melynek köszönhetően „200 ezer nagymamát adtak vissza a családoknak” az elmúlt években. Ismertetése szerint ma Magyarország népességének 17 százaléka 65 év feletti, és „minden évben hónapokkal nő a 65 éves korban még várható egészséges évek száma”.

A miniszter fontosnak tartja, hogy a közgondolkodás változzon, ezért hozták létre az Idősbarát Önkormányzat díjakat, amelyekre az idén rekordmennyiségű, 95 pályázat érkezett. A miniszter Czibere Károllyal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Pogácsás Tiborral, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával közösen adta át a díjakat.

Többek között a fővárosi kerületek: Budafok, Terézváros, Csepel, Ferencváros mellett Makó, Eger, Kállósemjén, Kisújszállás, Nagykanizsa és Lengyeltóti kapott az idősbarát intézkedései miatt elismerést.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!