2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/mar-harmadik-biro-elott-hever-jakubinyi-robert-buntetougye-2321980/

Már a harmadik bíró előtt hever Jakubinyi Róbert büntetőügye

A titkosított perében jövő héten elítélhetik az előzetesben ülő férfit vesztegetés miatt
Még idén a bíróság elé áll Jakubinyi Róbert. A Gyurcsány-kormány által felügyelt titkosszolgálat egyik legismertebb botrányának, az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyének kulcsfiguráját adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolják mint felbujtót. A vesztegetési ügyében már jövő héten elítélhetik.

Már a harmadik bírónál van Jakubinyi Róbert büntetőügye, amióta tavaly októberben a Fővárosi Főügyészség adócsalás, sikkasztás és csempészés miatt nyújtott be vádiratot ellene a Fővárosi Törvényszékre, tudta meg a törvényszék sajtóosztályától a Magyar Idők. Az ügy az Egymásért Egy-másért Alapítvány botrányához kapcsolódik.

A vádirat 2016. október 17-én érkezett meg a törvényszékre, majd az ügyet kiszignálták Kenéz Andrea bírónőre. Ő 2017 elején lemondott bírói jogállásáról, miután fegyelmi eljárás indult ellene, mert a terrorcselekmények miatt elmarasztalt Budaházy György és társai ügyében elmulasztotta az ítéletét határidőre írásba foglalni.

Ezt köve­tően Laczó Adrienn bírónő volt jogosult eljárni az ügyben, aki az iratok tanulmányozása során állapította meg, hogy vele szemben kizárási ok áll fenn. A bírónő ugyanis korábban már ítélkezett az alapítványi ügyhöz kapcsolódó, évekkel ezelőtt lezárult perben egy kényszerintézkedés meghozatalában. Február 10-én Jakubinyi Róbert ügyét átszignálták Albrecht Krisztián bíróra, aki hamarosan kitűzi az idei tárgyalási napokat. A per befejezésének időpontja jelenleg pontosan nem határozható meg.

Jakubinyi a kiváló politikai kapcsolatai miatt évtizedekig háborítatlanul ügyködhetett

Fotó: Blikk

Jakubinyi a kiváló politikai kapcsolatai miatt évtizedekig háborítatlanul ügyködhetett

Az évtizedeken keresztül kiváló titkosszolgálati és politikai kapcsolatai miatt háborítatlanul dolgozó Jakubinyi Róbert az Egymásért-botrány kirobbanásakor megszökött, így kimaradt az alapítvány másik főszereplője, Földesi-Szabó László volt rendőrezredes elítélésével végződött perből. A volt főtiszt hat év börtönt kapott. Jakubinyi Róbertet később Bécsben fogták el, majd onnan adták ki.

A vád szerint a csempészést felbujtóként, a Nemzetbiztonsági Hivatal jogászainak jóváhagyásával követte el. Társai­val együtt 2005. augusztusa és 2007. februárja között 59 esetben a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után nem fizették meg a közterheket, több mint egymilliárd forinttal csökkentve az adóbevételeket. A férfit azzal is vádolják, hogy az ő utasítására a házi pénztárból csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ami hozzá került, és azt nem az alapítvány, hanem a saját céljaira fordította.

Jakubinyi Róbert nyár óta ismét előzetes letartóztatásban van. Augusztus 17-én a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A vádirat szerint arra próbálta rábírni az éjszakai életben ismert Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá a házi őrizetben lévő védencét: szökjön meg, és Pintér Sándorral kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre azért, hogy azokkal a külföldi sajtóban lejárassa a belügyminisztert.

Titkosszolgák és százmilliók

Jövő héten első fokon ítéletet hirdetnek a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsán folyó titkos eljárásban. Sajtóértesülések szerint Jakubinyi Róbert a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőit vesztegethette meg, és az ügy az Egymásért Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik. Az állítólagos vád szerint Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, valamint Gyarmati György, a polgári elhárítás volt osztályvezetője azért kapott milliókat – egyes hírek szerint százmilliót is meghaladó összegeket – az alapítvány pénzéből, hogy cserébe védjék Jakubinyi Róbertet a hatóságok fellépésétől. Galambos Lajos a főigazgatói posztról távozva lett az alapítvány kuratóriumának tagja, amelyben a ténylegesen szolgáló Gyarmati György már korábban felbukkant.

 

Kiemelt

Hosszúnak egyedül is megy

Koppenhágában megkezdődött az úszók rövid pályás Európa-bajnoksága, Hosszú Katinka pedig rögtön elkezdte az aranygyűjtést.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!