2018. november 21., szerda, Olivér napja

Kultúra

Két magyar mű a Bartók-döntőben
Hatalmas külföldi érdeklődés övezte a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulóját, amelynek gálakoncertjét vasárnap tartják a Zeneakadémián.
Megnyílt a Szlovén Könyvvásár, amelynek idén Magyarország a díszvendége
A könyves seregszemlét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Marjan Sarec szlovén miniszterelnök nyitotta meg.
Megnyílt Petrás Mária és Alina adventi kiállítása az E-Galériában
A magyar nép egyik fontos küldetése, hogy fenntartsa és megvédje a keresztény hitet már több mint ezer éve – mondta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere.
A küldetéssel bíró hely
Új kortárs galéria nyílt a Tabán mozitól kőhajtásnyira a Budavári Önkormányzat szervezésében. A Tér-Kép Galéria első tárlata Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező festészeti munkái­ból válogatott.
A tér, az idő és a fény dinamikájáról
Nicolas Schöffer tanulmányait a jogi karon, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, festőként indult, 1936-ban tanulni érkezett Párizsba.
Bud Spencer életéről szóló portréfilmet vetít az M5 kulturális csatorna
A Piedone nyomában című alkotásban egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai is mesélnek a legendás színészről.
Valójában hol járt Mátyás király?
Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója előtt tisztelegve a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága emlékévet hirdetett.
Zenei magyar El Camino
Gálaesttel zárul holnap a Héttorony Fesztivál a Budai Vigadóban. A koncerten Bartók-népdalok lesznek hallhatók régi zongorás és új, cimbalomra átírt kísérettel.
Mégsem került elő az ellopott Picasso-kép
A holland NOS televízió közölte, hogy tréfa áldozata lett Mira Feticu román származású holland írónő, aki azt hitte, hogy egy hat éve ellopott Picasso-festményt talált meg Romániában.
Elkészült a Magyar Zene Háza élményalapú zenei nevelést támogató tartalmi koncepciója
A Magyar Zene Háza már most is foglalkozásokkal várja az érdeklődőket külső programjain, így a Hangműhely rendezvénysorozaton az A38 Hajóval együttműködésben szerveznek programokat.
A Hagyományok Háza vette át a Balassi Intézet helyét a GPDNet szervezetben
A GPDNet 2014-ben jött létre Dél-Korea kezdeményezésére azzal a céllal, hogy közös platformot nyisson a kisebb és közepes országok számára a kulturális diplomáciai tapasztalatcserére.
Egy keserű, tragikus, elsemmisülő élet
Hihetetlen lényeglátás, széles horizont és elképeszt műveltség – és egy tragikus élet mindezzel párhuzamosan: ez juthat mostantól eszünkbe, ha Kosztolányi Ádámra gondolunk.