2018. május 24., csütörtök, Eszter, Eliza napja

Kultúra

Megtanítani egymást a békés együttélésre
Két éve töretlen népszerűség mellett működik a hazai cigányság mindennap­jait bemutató internetes televízió, amelyet a Közös Esély Egyesület indított útjára.
Politika és a nemek harca Cannes-ban
Arra számítani lehetett, hogy a 71. Cannes-i Filmfesztivál még mindig a zaklatási botrányok által felkorbácsolt metoo-mozgalom jegyében telik.
A magyar filmkincs a nemzet kulturális emlékezetét gazdagítja
A kulturális értékek terjedése nem állhat meg az országhatároknál, alkalmat kell nyújtani arra, hogy a határon túli tehetséges magyar alkotók is lehetőségekhez jussanak.
A Pece-parti Villon életregénye
A színészkirály regényes önéletírása annyira fordulatos, mint egy pikareszk regény, és azok is erőt meríthetnek belőle, akik csak most ismerik meg Varga Vilmost.
„Az ámen előtt lelövik”
Páskándi Géza az első Forrás-nemzedék – a második világháború utáni erdélyi irodalom új irányzata – nagyjai közé tartozott.
Mit látott az úszómester?
A Gellért fürdő vendégei az 1930-as években Pusztai Sándor úszómester fényképein címmel webprojektet mutattak be tegnap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.
A halhatatlanság változatai
Míg a Deadpool 2.-ben a halhatatlanság mesei elem, egy képzelt szuperhős képzelt képessége, addig A bosszú főhősnőjének halhatatlansága valóságidegen és minden realitásnak ellentmondó.
Ahogy a nők mutatják meg Európát
Tíz kiváló kortárs szerző műveit vonultatja fel a Noran Libro Kiadó Euró­pa női szemmel című könyvsorozata, amely a Kreatív Európa műfordítóprogram támogatásával jöhetett létre.
A fény a látás lehetősége
Bach Máté fotóművésznek, lapunk munkatársának a budapesti Örkény István Könyvesbolt galériájában látható a Fénypecázás című kiállítása.
A magyar kormány támogatásával felújított közösségi házat avattak Gyimesbükkön
Az 1920-as években felépített, romos állapotba került egyházi épület teljes felújítását és közösségi házzá való átalakítását a magyar állam 50 millió forinttal támogatta.
Templomi útvesztők
Öt évtizednyi rejtőzködés után a XX. század második felének egyik legizgalmasabb magyar életműve vendégeskedik a Ludwig Múzeumban.
Szeretettel, emberséggel
Nehezen szárad a felázott föld, nehezen gyűlnek össze a szereplők, hiszen mindenkinek van civil foglalkozása, a napi munka után jönnek próbálni.