2018. szeptember 19., szerda, Vilhelmina napja

Kultúra

Az ezerarcú Pannónia
Hogyan került egy kötetbe a zalai helytörténet, a kortárs magyar irodalom és Marc Chagall? A Pannon Tükör kulturális folyóirat legújabb, negyedik számából mindezt megtudhatjuk.
A honfoglalás bűvöletében
Szeptember végéig látható a Tiszteld a múltat és éltesd tovább! című honfoglalás kori leletmásolatokat bemutató tárlat Tapolcán, a városi könyvtárban.
John Cage-től Bartók Béláig
Nemrég a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséért járó Magyar Örökség Díjban és Érték és Minőség Nagydíjban részesült az Óbudai Danubia Zenekar.
Egyben a hagyaték
Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa örökösei aláírták az író házaspár hagyatékának átadásáról szóló dokumentumot tegnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Az ihlet biztos forrása: a kastély mint múzsa
A XI. Vaja Art Őszi művésztelep zárókiállítását szeptember 21-én 17. 30-kor nyitják meg Vaján. Izgalmas és értékes műalkotások születtek.
Megnőtt az intuíció szerepe
Intenzív repertoárral, nagy érdeklődés mellett kezdődött el az idén 15. évébe lépett Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.
Reneszánszát éli a táncházmozgalom
Lenyűgöző látványt nyújtott és remek hangulatot varázsolt Székelyudvarhelyre, amikor a város különböző pontjairól egyszerre indultak el muzsikálva a zenészek.
Híd a klasszikus zene és a dzsessz között
Karosi Júlia első lemeze Japánban is megjelent, emellett egy feldolgozásokat tartalmazó kislemeze is kijött You Stepped Out of a Dream címmel.
Térképekre került a cigányság históriája
Bereznay András térképész, történész A cigányság történetének atlasza – Térképezett roma történelem című könyvét mutatják be kedden 17 órakor Budapesten, a Kódex Kulturális Központban.
Drámai anya-lánya viszony
Barcelonából a közönség díját hozta el az Esti dal című rövidfilm, Tunyogi Henriett balettművész, filmrendező harmadik kisfilmje.
Fődíjat nyert a Genezis Bajorországban
A négy helyszínen megrendezett bajorországi seregszemle szeptember 6. és 15. között csaknem 150 filmet vonultatott fel – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.
Harangokba zárt szavakkal
Az Ars Sacra fesztiválhoz kötődő programsorozat részeként a Petőfi Irodalmi Múzeumban egy nagyon érdekes kiállítás nyílt.