2019. január 22., kedd, Vince, Artúr napja

Kultúra

A magyar kultúra napja
Hozz ránk víg esztendőt!
A magyar kultúra napja 1989 óta január 22.: a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt Szatmárcsekén.
Navracsics Tibor: rajtunk múlik, a kultúránk épül-e
A magyar uniós biztos a balatonfüredi Anna Grand Hotelben mondott beszédében kiemelte: a magyar kultúra „térben és időben is nagyon erős közösség”.
Andy Vajnáról is megemlékeztek a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulós koncertjén
Leslie Mandoki szerint Andy Vajna halálával az egyik legnagyobb magyar filmművész hagyott el minket, aki nem egyszerűen egy üzletember volt, hanem annál sokkal több.
Megnyílt a Találkozások – Kányádi Sándor Emlékkiállítás Székelyudvarhelyen
A kiállítás egyfajta továbbgondolása az I. kerületi tárlatnak, amely 2018. augusztus 31. és november 26. között volt látható a Virág Benedek Házban.
Az alvilág fő ellensége
Vidocq történetét többször feldolgozták, több-kevesebb sikerrel. Jean-Francois Richet Párizs császára című, A három testőr hangulatát idéző filmje gyönyörű történet, sok veszteséggel.
Kalandos kortárs felnövéstörténet
A Vak majom jól felépített, lendületes, rendkívül szórakoztató olvasmány, egyszerre kalandregény és egy rendkívül problémás hátterű fiatal milliárdos felnőtté válásának története.
Valamit visszaadni
Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed. Ez a Terminátor-filmekből sokat idézett mondat jutott eszébe több millió embernek, amikor szembesült a ténnyel: Andy elment.
Gajdics Ottó
Életnyomok és arcok a porcelángyárból
Emberek a porcelángyárból címmel egy antropológus és egy keramikus furcsa vállalását tárja az érdeklődők elé a budapesti Lengyel Intézet.
A Hernád-völgy lakóinak nyomában
Néha – talán a média hatására is – az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a régészet célja világszenzáció-számba menő leletek feltárása.
A halhatatlanság bűvöletében
Éppen harminc éve halt meg a halhatatlanságot kutató világhírű festőművész, Salvador Dalí, a szürrealizmus nagyja, akit ez alkalomból David Pujol rendező ismeretterjesztő portréfilmmel köszönt. A film A művészet templomai kultúrmisszió része, amely a képzőművészetet a filmvásznon mutatja be.
Hagyomány és jelentés
Poklade – a mohácsi busójárás megújuló hagyománya címet viseli a húshagyókeddig látogatható tárlat, amely valóban méltó a tradícióhoz, és igyekszik annak minden aspektusát láttatni.
A zenés színpad mostohagyermeke
A múlt év végén megjelent kötetben Winkler Gábor bevallása szerint az összefüggések feltárására és arra törekedett, hogy a magyar operettet a műfaj egészének tükrében láttassa.
A magyar filmes szakma is gyászolja Andy Vajnát
Pár év alatt alapvetően bizonyította azt, hogy a magyar filmeknek a hazai nézettségét fel lehet hozni egy olyan szintre, ami korábban azért nem nagyon fordult elő – mondta Goda Kriszta rendező.
Hollywood búcsúzik a magyar producertől
Hollywood „egy forradalmi erejének, kedves barátjának” nevezte Arnold Schwarzenegger a vasárnap elhunyt Andy Vajnát, Antonio Banderas és Sylvester Stallone is búcsúzott.
Zalán János marad a Pesti Magyar Színház igazgatója
Kásler Miklós a szakmai bizottság javaslatának figyelembevételével február 1-jétől 2024. január 31-ig terjedő időtartamra nevezte ki Zalán Jánost a Pesti Magyar Színház igazgatójának.
Irodalmi pályázat középiskolásoknak
Negyvenkettedik alkalommal hirdeti meg az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár önkormányzata a Kárpát-medencei középiskolás irodalmi pályázatot.

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.