2018. február 19., hétfő, Zsuzsanna napja

Kultúra

Az ártatlan vér napja
Február 19-e szép új világunkban méltatlanul elfeledett jeles nap, pedig a hozzá kötődő hiedelmek, hagyományok és egyszerű érzések mindnyájunk számára jelentenek valamit.
Händel-mű ősbemutatója a Vigadóban
Az inkább az opera műfajához közelebb álló oratóriumot Händel 1748 nyarán komponálta, angol nyelvű librettóját a költő és drámaíró Moses Mendes írta.
Az almaléfogyasztás érdekes lélektana
Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe, hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő – áll a könyv hátlapján.
Kolozsváron eltemették Kallós Zoltánt
Az élete 92. évében, elhunyt néprajzkutatót kedvenc dalának, az ördöngösfüzesi bujdosódal eljátszásával indították utolsó útjára.
Epreskerti hadikórház
Az emlékek újraértelmezésére és a részletekben való elmerülésre hív a Magyar Képzőművészeti Egyetem frissen nyílt tárlata, amely az intézmény gyűjteményéből állított össze fotókollekciót.
Vonalak a Jókai-fa törzsén
A magyar széppróza napja köré szerveződő rendezvénysorozat eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte és a határon túl, csaknem százötven író részvételével.
A bizalom és a törődés környezetbarát szentélye
A négyzet című svéd társadalmi szatíra már rengeteg rangos nemzetközi díjat nyert, mire kiderült, hogy bekerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-esélyes ötös fogatába.
Egyenesen a műteremből
Február 16-án nyílt meg a Műcsarnok legújabb, Kilenc műteremből című tárlata. A koncepció a két éve bemutatott, Frissen című gondolatmenet folytatása.
A magyar széppróza napját ünnepelték a Petőfi Irodalmi Múzeumban
A magyar próza elsősorban a nemzeti közösségé, a magyar széppróza legfontosabb tulajdonsága pedig a műélvezeten túl a közösségteremtés.
Jókai Mór vs. Orbán János Dénes: A caldaria
Orbán János Dénes Jókai Mór egyik különleges, kevésbé ismert írásával, A caldaria című novellával is eljátszadozott.
Jókai Mór: A láthatatlan csillag (III. rész)
Jókai Mór: A láthatatlan csillag
Szükség van a vígjátékokra
A rendező nem adja alább: a Kincsem sikere után a szerdán bemutatott Valami Amerika 3.-nak is szeretne négyszázezer fős nézettséget tudni.