2018. október 22., hétfő, Előd napja

Külföld

Felborulhat az autonóm Dél-Tirol békéje
Feszültséget keltett az észak-olaszországi Dél-Tirolban, hogy a bécsi kormány kettős állampolgárságot ajánlott fel a német nyelvű lakosságnak.
A kormányzó Jog és Igazságosság áll nyerésre a lengyel helyhatósági választásokon
A részvételi arány 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében.
A németek sajnálatosnak, az oroszok veszélyesnek tartják Trump döntését
Donald Trump amerikai elnök bejelentette szombaton, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást.
Robbanószerkezet végzett több civillel az afganisztáni választások második napján
Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként, de a térségben a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is aktív.
Az USA felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást
 Trump a nevadai Elkóban tett kampánykörútja után jelentette be ezt, de nem bocsátkozott részletekbe, nem mondta, hogy Oroszország mivel sérti meg az egyezményt.
Szakértő: Manfred Weber esélyesebb a néppárti csúcsjelöltségre
Az Orbán Viktor által is támogatott Manfred Weber az esélyesebb az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségére Kiszelly Zoltán politológus szerint
Áder János első világháborús emlékhelyeket keresett fel Szlovéniában
A magyar államfő a szlovéniai Tolminban katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az osztrák-magyar katonai temetőben.
Kárpátalja kormányzója: orosz provokáció a magyarellenes óriásplakátok kihelyezése
Szombatra virradóra ismeretlenek Ungvár, Munkács és Beregszász környékén, a főutak mellett összesen mintegy 20 óriásplakátot helyeztek el a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének képeivel.
Ukrajnában is tevékenyek Sorosék
A jövő évi ukrán elnök- és parlamenti választások közeledtével, a túlfűtött nacionalista hangulatban folytatódik a kárpátaljai magyarok vegzálása a kijevi hatóságok részéről.
A zöld szín van most divatban Németországban
A jelek szerint megállíthatatlanul folytatódik a német nagykoalí­ciós pártok népszerűségvesztése. Országosan 40 százalék alá apadt a támogatottságuk.
Előretörnek a migrációellenes erők
Jelentősen növekedni fog a bevándorlásellenes politikai pártok és képviselők aránya a jövő májusban esedékes európai parlamenti választások után.
Elítélték Angliában az erőszakoló muszlim bandát
Az ügyek sajtóembargóját az illetékes bíróság pénteken oldotta fel, a szóban forgó férfiakat idén, több tárgyalás során ítélték el.
Öngyilkos merénylet történt egy kabuli szavazóhelyiségnél, sokan meghaltak
Legkevesebb 15-an meghaltak és hatvanan megsebesültek szombaton egy kabuli szavazóhelyiség közelében végrehajtott öngyilkos robbantásban.
Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján
„Állítsuk meg a szeparatistákat” felirattal és a kárpátaljai magyar közösség vezetőinek neveivel, valamint fényképeivel jelentek meg óriásplakátok.
Orbán Viktor szorosabb viszonyt javasol Ázsiával
Magyarország a jövőben is elkötelezett az Ázsia–Európa-találkozó (ASEM) keretein belüli együttműködés fejlesztését illetően.
Robbanások rázták meg az afgán fővárost
A Pazsvok afgán hírügynökség Twitter-bejegyzése szerint legalább 15 ember halt meg, és 110 sebesült meg a támadásokban.