2018. szeptember 19., szerda, Vilhelmina napja

Szakács Árpád – Kinek a kulturális diktatúrája?

XIII.
Balliberális diktatúra a könnyűzenében
A kultúra könnyűzenei vonalán a balliberális hegemóniára utaló kemény adatokat találunk, amit minden bizonnyal nem lesz könnyű megmagyarázni.
XII.
Migránssimogató akciók állami támogatással
A téma többek között, hogy kik, milyen képzőművészeti programokat szerveznek, ahol a migránsok befogadását propagálják, mindezt állami és önkormányzati támogatásokból.
XI.
Ki olvassa Esterházy Pétert?
Nem is kellett állást foglalnom semmiben, hiszen a balliberális sajtóból naponta megtudom, hogy mi a véleményem a kultúrharcról, illetve kit akarok lemészárolni.
X.
Így népszerűsítik a kommunizmust állami pénzből
Nem képzeljük, hanem állítjuk: a Kassák Múzeumban a véres Tanácsköztársaságot mentegető, történelemhamisító tárlatot rendeztek a magyar állam finanszírozásával.
IX.
Visszasírja a vörösterrort a ballib értelmiség
Állami pénzből a vérgőzös Tanácsköztársaságot mentegette és az 1919-es bolsevik hatalomátvételről ábrándozott a baloldali értelmiség.
VIII.
Újabb pénzeső a nácizó ballib értelmiségre
Kinek a kulturális diktatúrája? Verebes István retteg a Fidesztől, miközben elárulja: az utóbbi tíz évben csak jobboldali vezetőktől kapott munkát.
VII.
A mosolygó rettegők listája
A Népszava június 9-én megszólaltatta „az ország talán legöregebb és legtöbb történelmi tapasztalattal bíró szociáldemokratáját, a 93 éves Vitányi Ivánt, a DK örökös tiszteletbeli elnökét”.
VI.
Kinek a kulturális diktatúrája? VI. rész
Ha egyszer díjaznák a balliberális értelmiségi holdudvarok rettegési kreativitását, a budapestieknek versengés nélkül át kellene adni a világbajnoki trófeát.
V.
Kinek a kulturális diktatúrája? (V. rész)
A balliberális csoportok még nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy a jobboldali országvezetés a náci birodalom ideológiájához vagy a kommunista diktatúra szellemiségéhez áll közelebb.
IV.
Folytatódik a rettegők cirkusza
Az egymást túllicitáló hangadók, miközben rettegéseikkel megtöltik a sajtót, addig kényelmesen besétálnak a PIM épületébe jó pénzért fellépni.
III.
Ma is jó üzlet a gyűlöletkeltés
Kinek a kulturális diktatúrája? (III. rész) A diktatúra által finanszírozott rendezvényen a diktatúra által támogatott Závada elmondhatja, hogy kénytelen a diktatúra szorításában élni.
II.
Kinek a kulturális diktatúrája? (II. rész)
Novemberi írásunk óta a diktatúra emlegetése kulturális körökben tovább fokozódott, ami ismét arra késztetett, hogy néhány példán keresztül rávilágítsunk a balliberális világ arcátlanságára.
I.
Kinek a kulturális diktatúrája?
Nézzük meg a legfontosabb területeteket, ahol tökélyre vitték a kulturális diktatúrát.

Reakciók

A kánonalakítás gyakorlata
Lehet ugyan Illyés Gyuláról a megvetés alapállásából könyvet írni, s azt tízoldalanként sírjának fotójával illusztrálni, de ez hová vezet?
Erős Kinga

Reakciók

A Nagyvilágot is bedarálták volna
­Fázsy Anikó 1999-ben a kulturális kormányzat támogatásával minden korábbi nehézség ellenére egyenesbe tudta hozni Magyarország egyetlen világirodalmi és egyben egyik legrangosabb folyóiratát.
Ircsik Vilmos

Reakciók

Miért hallgatnak az írók?
Változásra szükség van, a posztmodern ízlésterror elfogadhatatlan – de a szellem és a kultúra élete organikus, nem lehet bozótvágóval nyitni benne ösvényeket.
Kodolányi Gyula

Reakciók

Furcsa egy diktatúra ez a mostani
A fővárosban és vidéken található színházak 80 százaléka kőkeményen és bevallottan politizál, és nem a tradicionális értékek mellett teszi le a garast.
Apáti Bence

Reakciók

A jobboldali félelmek gyökerei
Akik valami értéket előállítottak, azok nem voltak komcsik. Ezért végtelenül nevetséges és groteszk a „magyar irodalom/kultúra vagy balos, vagy liberális” pöffeszkedése.
Grób László

Reakciók

Csődbe vitt irodalom
A helyzet a 90-es évek közepétől folyamatosan romlott, és a 2000-es évek közepére már olyan beltenyészetté torzult a kortárs magyar irodalom, amelyben alig akadtak üdítő kivételek.
Orbán János Dénes

Reakciók

Szakács Árpád: A kultúra a magyar szellemi élet legfontosabb ágazata
Szakács Árpád soha nem vetette fel, hogy a baloldali kulturális holdudvart ki kellene szorítani a finanszírozási rendszerből, azonban valamiféle egyensúlyt érdemes lenne meghonosítani.

Reakciók

A tényeket fontos ismerni – válasz Szakács Árpádnak
A magam részéről a vitát le is zárom. Ettől persze még egy minden objektív mutató szerint sikeresnek tűnő nemzeti intézmény vezetője bármikor leváltható.
Prőhle Gergely

Reakciók

Prőhle Gergely és Szakács Árpád újabb összecsapása
A miniszterelnök tusványosi beszéde nem hagyott kétséget afelől, hogy a kultúrának nagy jelentőséget tulajdonít napjaink európai s egyúttal hazai politikájában.
Prőhle Gergely – Szakács Árpád

Reakciók

Félelem és rettegés Literatúrában
Radnóti Sándor ikonikus alakja annak a félelemnek, amely a balliberális írótársadalmat összefogja. Mert nem a szeretet tartja össze, hanem a félelem.
Orbán János Dénes

Reakciók

Vezetni vagy követni a közönséget?
Miként örökíthetjük tovább kulturális értékeinket? Meghatározhatja-e a közönség igényeit a színház, és be kell-e szállnia a kultúrharcba a kulturális élet szereplőinek?
Szilléry Éva

Reakciók

Föld a koponyában
Bizony, felebarátim, eltelt már legalább egy év, és nem volt liberális értelmiségiek aláírásával díszelgő nyílt levél, amely tiltakozik valami, de még inkább valaki ellen.
Bayer Zsolt

Reakciók

Nyáry Krisztiánnál ekkora lódítás belefér
Valakit érzékenyen érintett a Ki olvassa Esterházy Pétert? című írás.
Nagy Árpád

Reakciók

A baloldal végtelen gőgje
Az igazságos kultúrpolitika az lett volna, ha felkutatják az önérvényesítésre képtelen remek írókat és felkarolják őket, esélyt adva nekik is.
Orbán János Dénes

Reakciók

A baloldal végtelen gőgje
Akárcsak Szakács Árpád, Békés Márton is a magánvéleményét mondta el, mégis kitört a ribillió, hogy a kormány le akarja cserélni az egész kortárs irodalmat, művészetet, kultúrát.
Orbán János Dénes

Reakciók

Robban a latin nyelvi bomba
Kormányzati források szerint kötelezővé teszik a latin nyelv oktatását – ugye önben is megfagyott a vér ezen sajnálatos módon valótlan hír olvastán?
Orbán János Dénes

Reakciók

Balliberális értelmiségiek követelik a Magyar Idők cikksorozatának megszüntetését
Az aggódó tiltakozók kifejtették, „bakancsrúgáshoz” volt hasonlatos számukra a kérdéses írás, és az ötvenes évek hangnemét vélték felfedezni abban.
Magyar Idők Online

Reakciók

Az irodalmi minőség forradalma
A rossz iskolai szövegértési eredmények ellenében egy rohanó, a nyomtatott kultúrát kevésre becsülő korban örvendetes az írástudók aránya.
Taxner-Tóth Ernő

Reakciók

Naivitás valódi versenyről beszélni
L. Simon azt feltételezi, hogy a szabályok előre tisztázottak, és ezeket együtt hoztuk, együtt tartjuk és tartatjuk be. Mi, jobb- és baloldali értelmiségiek. Hogy van konszenzus.
Apáti Bence

Reakciók

Szakács Árpád: Próbálják félremagyarázni az állításaim
Kiemelten figyelek arra, hogy ne menjek bele semmilyen vitába, tényeket írok le, hogy ki mit mondott korábban, és ennek ellenére mennyi állami támogatást kap – mondta Szakács Árpád.

Reakciók

Kiáltványban tiltakozik az értelmiség
Többen is tiltakozást fogalmaztak meg az 1919-es Tanácsköztársaságot propagáló tárlat és a hozzá kapcsolódó könyv megjelenése és állami finanszírozása miatt. Az alábbiakban az egyik értelmiségi csoport kiáltványát közöljük.
Magyar Idők Online

Reakciók

Takarítás Augiász istállójában
Művészetünket, oktatásunkat, humán tudományainkat megfertőzték, szétzilálták az elmúlt évtizedek során. A globális összkép katasztrofális.
Orbán János Dénes

Reakciók

Rendszerépítés vagy forradalom?
A politikai mondanivalót nagyon is értem, értettem már a cikksorozat legelején is: ne beszéljen senki ma Magyarországon kulturális diktatúráról! A felszólítás jogos, helyes.
Prőhle Gergely

Reakciók

A kulturális másodrendűség
A vitát többen időszerűnek és szükségesnek tartják, mások inkább békülést maszatolnának; úgy tűnik, pillanatnyi státusuknak megfelelően foglalnak állást.
Horváth Júlia Borbála

Reakciók

Mitől indul be a ballib kórus?
Ha már a politikát képezzük le a kultúrában, akkor 2018-ban a magyar választók nemcsak parlamentet és kormányt választottak, hanem nagyon hangsúlyosan világnézetet is.
Grób László

Reakciók

Tartalom és forma
El kellene felejteni azokat a mítoszokat, melyek szerint a konzervatív oldalon nincsenek a másik oldal nagyágyúihoz hasonló, nagy formátumú alkotók.
Pataki Tamás

Reakciók

Szikrából csiholtunk tüzet
Lapunk cikksorozatát a komplett balliberális média nem érti meg, zsigeri reakciója a kirekesztés, ami kétségtelenül nem igényel különösebb intellektuális erőfeszítést.
Berszán György

Reakciók

Stumpf András titkos küldetése az ATV-n
Amikor a Magyar Idők lát anomáliákat, akkor egységfrontra lépnek a libsikkel, siratóasszonyok kórusaként ítélik el a „durva hangnemet” és az „alattomos támadást”.
Szikszai Péter

Reakciók

A liberális kulturális forradalom
A természettudományok azon tényei, kutatási eredményei, amelyek nyilvánvalóan kizárják, hogy a genderizmus és a liberalizmus alaptételei igazak lehetnének, kikerülnek a tananyagból.
Botond Bálint

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!