2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/az-ember-felfalja-termeszetet-2490124/

Az ember felfalja a természetet

A BioScience folyóirat Álláspont rovata november 13-án tette közzé William Ripple és hét szerzőtársa A világ kutatóinak felhívása az emberiséghez: második figyelmeztetés című írását, függelékében kilenc természeti és társadalmi jelenség illusztrációjával és 15 364 támogató aláírással. Egy új szervezet (Alliance of World Scientists, A világ kutatóinak szövetsége) azonnal támogató aláírások gyűjtésébe kezdett. Az írás címe az amerikai Union of Concerned Scientists (Aggódó Kutatók Egyesülete) által 25 éve kiadott első figyelmeztetésre utal.

Most olvastam el mindkét dokumentumot. A 25 évvel ezelőtti első figyelmeztetésnek nemigen volt Magyarországon visszhangja, igaz, akkor a rendszerváltozás éveiben különösebben nem foglalkoztattak környezeti kérdések. Az 1992-es figyelmeztető levéllel, amelyben a Föld véges kapacitása és a végtelen növekedés közötti ellentmondásra hívták fel a figyelmet, egyetértek. A probléma lényegét legtömörebben a puritán (kvéker) közgazdász, Kenneth Boul­ding szállóigévé vált mondása fejezi ki: „Aki véges rendszerben – a Földön – végtelen növekedést képzel el, az vagy őrült, vagy közgazdász.” E következtetésre időről időre sokan, egymástól függetlenül is eljutnak.

Számomra A Föld bolygó nemzetközi éve (2007–2009) című ismeretterjesztő program során állt össze egy hasonló kép. Úgy gondolom, hogy az energia, az ásványi nyersanyagok, az édesvíz, a talaj fogyása, a környezetszennyezés kérdései mellett a klímaváltozás másodrendű jelentőségű. Az emberi tevékenységből eredő szén-dioxid-emisszió túlhangsúlyozása pedig éppenséggel elfedi a lényeget: az ember természetet felfaló tevékenységét, amelynek intenzitása lényegé­ben független a klímaváltozás épp aktuális tendenciájától. Tiszta energia ugyanis nem létezik, úgyhogy az emberi tevékenység környezeti hatása lényegében a felhasznált energia nagyságától függ. Az úgynevezett megújulók többsége a klasszikus energiaforrásokhoz képest annyira nem hatékonyak, így belőlük lehetetlen lenne a fogyasztói társadalom által követelt energiaigényt fedezni.

A Union of Concerned Scientists, amelyből e mostani kezdeményezés is kinőtt, a fenntartható fejlődés (zöld növekedés) célkitűzéseit vallja: a „tiszta” energia, „tiszta” közlekedés, „tiszta” élelmiszer vágyálmát hirdeti, valamint a globális felmelegedés megakadályozásának szükségességét. Honlapjuk szerint tudomány- és demokrácia-központot működtetnek, amelyben a mai amerikai kormányzatot támadják, annak környezetügyi politikáját tudománytalansággal vádolják.

Ellenfeleik viszont közhírré tették, amikor az Aggódó Kutatók Egyesülete – a saját tudományos tekintélyére oly kényes szervezet – egy Kenji Watts nevű ebet, Antony Watts klímafanatizmus-ellenes meteorológus-blogger kutyáját is felvette tagjai közé. Az Aggódó Kutatók Szervezete a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványoktól 2017-ben 900 ezer dollárnyi támogatást kapott. Nem véletlen tehát, hogy a mostani, második felhívás egy új szervezet neve alatt jelenik meg. A név (Alliance of World Scientists) ambiciózus, de ismeretlen. A Tudomány Világfórumával (World Science Forum, Jordánia, 2017. november 7–9.) összefüggésben nem bukkant fel sem a név, sem a nyilatkozat.

A második figyelmeztető levél állításainak egy részével, például az összfogyasztás csökkentésének az óhajával egyetértek, de a globális elit által képviselt klíma- és energiaügyi állításokkal – bármily népszerűek a médiában – nem. Érdekes, hogy az összfogyasztásnak inkább csak az egyik tényezőjét, a népességnövekedést tartják nemkívánatosnak. Az egy főre jutó fogyasztás növekedésével szemben nem ennyire kritikusak. Pedig a népességnövekedés üteme éppenséggel mérséklődik, az egy főre jutó átlagfogyasztásé pedig rendíthetetlenül nő.

A nyilatkozat négy tételből álló publikációs jegyzéket tartalmaz, amelyben az egyik tétel az első számú szerzőtől származik. E cikk szerint a klímaváltozás elleni harc jegyében jelentősen csökkentendő a világban kérődző állatok száma, azok „kipufogógáz-kibocsátása” miatt. A második figyelmeztetés aláírása előtt érdemes tehát a kecske-, juh- és szarvasmarha-tenyésztéshez való viszonyunkat is mérlegelni!

A szerző geofizikus, egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Köre tagja

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!