2024. március 29., péntek, Auguszta napja
Napi Gazdaság archív, Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/velemeny/cifraszurben-481648/

Cifra(s)zűrben

 

Helyreigazítás

A 2015. május 29­-én megjelent Cifra(s)zűrben című cikkben valótlanul állítottuk, hogy „Pedig ő is kapott”. Dokumentumok bizonyítják, hogy Sallai Róbert Benedek, felesége és a hozzájuk köthető vállalkozások több mint 200 hektár állami földet nyertek a Földet a gazdáknak programban.

A valóság ezzel szemben az, hogy Sallai R. Benedek egyáltalán nem nyert el állami föld haszonbérletét, felesége 53,4 hektár, a kettőjük kisebbségi tulajdonosi részesedése mellett működő Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft. pedig 184 hektár állami földterület haszonbérleti jogát nyerte el.

„Ha szombat este

Indul a party

A malacnak reggel

Ki fog enni adni?“

Nem tudni, hogy Sallai Róbert Benedeknek eszébe jutottak-e az LMP hétvégi, éjszakába nyúló összejövetelein a Republic együttes örökbecsű sorai. Sallai Róbert Benedek ugyanis amellett, hogy a Lehet Más a Politika színeiben országgyűlési képviselő, gazdálkodó is egyben. Ez persze egyáltalán nem baj, sőt erény. Őt ugyanis így aligha „flaszterparasztozhatja“ le Gőgös Zoltán. Mint tette ezt az MSZP agárpolitikusa Sallai párttársával, Széll Bernadettel. Utalva ezzel arra, hogy szerinte az LMP társelnöke nemcsak csúsztatott földügyben, de úgy akarta őt kioktatni, hogy egyáltalán nem ért a témához.

Nos, Sallai Róbert Benedek gazdálkodóval olyan szakpolitikust igazolt le az LMP frakciója, aki tényleg nem csak a virágcserépben látott földet. Mi itt akkor a gond? – kérdezhetnénk. Hát az, hogy Sallai Róbert Benedek szégyelli azt, hogy ő gazdálkodó. Gőgös után szabadon úgy is mondhatnánk: szégyelli, hogy nem flaszter-, hanem igazi paraszt. Tiltakozik, amikor azt mondják neki: földed van, amit megművelsz.

A magyar népi baloldal örök problémája volt évszázadokon át a földkérdés. A föld azé, aki megműveli, ez volt a régi jelszó, és most, amikor generációk álma válna valóra, Sallai Róbert Benedek megtagadja azt, amire ősei büszkék lennének: hogy földje, birtoka van, amelyet ő, családtagjai vagy a hozzá kötődő vállalkozások művelnek.

Sallai Róbert Benedek igazán szerencsés időben született. Elég későn ahhoz, hogy ne kelljen látnia, megtapasztalnia, hogy a parasztság saját birtok utáni ősi vágyát a téeszesítés, az erőszakos kollektivizálás gyökerestül próbálja kiirtani. Generációja nem vett, nem vehetett részt a földek széthordásában sem. Szerencséje volt, hogy az Országgyűlés akkor fogadta el az új földtörvényt, akkor hozta helyzetbe a földet megművelni akarókat, amikor ki tudta használni az ebben rejlő lehetőségeket.

Sallai Róbert Benedek büszke ember, fontosak neki a hagyományok. Legutóbb az alföldi pásztorok jellegzetes viseletében, cifraszűrben szólalt fel az Ország Házában a magyar föld védelmében. A földről beszélt, amelyeket szerinte el akar vonni a gazdáktól a kormány. „A gond az, hogy állattartó gazdák nem kaptak állami földbérletekkel területeket, helyettük olyan bérlők kaptak, akik nincs jószágállományuk.“ – hangoztatta. Máskor pedig azt vetette a kormányzat szemére, hogy a gazdák helyett az oligarchák kapják haszonbérletre az állami földeket.

Pedig ő is kapott. Dokumentumok bizonyítják, hogy Sallai Róbert Benedek, felesége és a hozzájuk köthető vállalkozások több mint 200 hektár állami földet nyertek a Földet a gazdáknak programban. A parlament fenntartható fejlődés bizottsága zöldpárti elnökének érdekeltségébe tartozó vállalkozás így például a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területeken gazdálkodhat. Sallai Róbert Benedek így az általa kárhoztatott kormány és birtokpolitika egyértelmű haszonélvezője.

Amit most megpróbál letagadni. Alkudozik, mint lókupec a falusi vásárban. Hogy nem is 237 hektárról van szó, hanem 50-ről, és hogy feljelenti az államtitkárt, aki az ő sikeres pályázatairól beszélt. Ne szégyellje azt, amije van! Nem kell már félni, a létező szocializmusnak vége, már nem viszik el, nem félemlítik meg az önállóan gazdálkodókat. Az emberek ma már büszkék lehetnek arra, amit kemény munkával értek el. Hiszen aki több mint 200 hektáron gazdálkodik a családdal, az keményen dolgozó ember maga is. Méghozzá nem is olyan kicsi! Nincs ebben semmi titkolnivaló. Legyen tehát rá büszke!

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.