2024. április 20., szombat, Tivadar napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/sport/odacsaptunk-a-legvegen-3221263/

Odacsaptunk a legvégén

Férfikardcsapatunk aranyérmes lett az újvidéki vívó Eb zárónapján
Egészen az utolsó napig kellett várnunk az újvidéki vívó Európa-bajnokságon, hogy versenyzőink valamely számban bekerüljenek a legjobb négy közé; csütörtökön aztán férfikardcsapatunk – Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás – megtette, és ha már bejutott oda, meg is nyerte az Eb-t!

A vajdasági kontinenstornán női párbajtőrcsapatunktól nagy bravúr lett volna, ha érem közelébe jut, még az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesével is. A csak kilencedikként rangsorolt együttesünk – ez mutatta is, vérmes reményeink nem lehetnek – már a nyolc közé sem jutott be, 34-31-re kikapott az ukránoktól, így az alsóházban folytathatta. Itt viszont hozta a maximumot, mindhárom mérkőzését megnyerte – Kun Anna és Budai Dorina is hatékonyan forgatta pengét –, és a „helyére” került, kilencedik lett.

Férfikardcsapatunk viszont a koreaiak és az olaszok mögött harmadik a világranglistán, így az Eb-n értelemszerűen a második helyen emelték ki. A 16 között erőnyerő volt, majd a papírformának megfelelően könnyedén elbánt az ukránokkal. A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi rögtön egy 5-0-s győzelemmel kezdett, megadva az alaphangot, a vége pedig 45-25 lett. Az elődöntőben a hatodikként rangsorolt románok következtek, akik 45-42-re legyőzték a harmadik oroszokat, és ezt egyáltalán nem bántuk.

A találkozó mindenesetre nem indult jól, a világbajnoki címvédő Szatmári András 5-4-re, majd Szilágyi 5-3-ra kikapott, de a harmadik párban szólított Gémesi Csanád igazolta, hogy neki is helye van a csapatban, 8-4-re nyert, és máris nálunk volt az előny. Ami a folytatásban szépen, lassan, de biztosan hízott, a végén Szilágyi 40-35-ös vezetésünknél lépett pástra Dolniceanu ellen, az elődöntő pedig 45-37-es magyar győzelemmel ért véget.

Szilágyi Áron a levegőben, mégiscsak lett okunk örömre a kontinenstornán
Fotó: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

A másik ágon, ugyancsak érvényesítve a papírformát, az olaszok verekedték be magukat a fináléba, de nekik ez alaposan megviselhette az idegrendszerüket. A németek elleni elődöntőben két asszóval a vége előtt még héttusos hátrányban voltak, Berré azonban 12-4-re lekaszabolta az egyéniben az idei és a tavalyi Európa-bajnokságon is aranyérmes Hartungot, a legvégén pedig 45-44-es olasz győzelem állt az eredményjelzőn.

A döntő remekül indult számunkra, az első kör, vagyis három asszó után a mieink 15-9-re elléptek, tartották a ritmust, mert amikor lement a hatodik pár, 30-18 volt az állás a javunkra. Ekkor azonban becsapott egy fenyegető villám, mert Samele 11-5-re megverte Gémesit. No persze még így is 35-29-re vezettünk. Szatmári következett Berré ellen, és az olasz rajta nem fogott ki, világbajnokunk 5-4-re megverte, így az utolsó párban Szilágyi 40-33-as előnyünknél állt fel a pástra Curatoli ellen. S gála, parádé a végére, 5-0-s söprés, kardcsapatunk 45-33-as győzelemmel nyerte meg az Eb-t! Ez az arany a magyar küldöttség egyetlen érme a kontinensviadalon. A zárónapig kellett rá várnunk, de megérte.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.