2018. július 15., vasárnap, Henrik, Roland napja

Lugas Tudomány

Belövés
Budapest bizonyos részein máig megmaradtak az 1944–45-ös ostrom és az 1956-os forradalom és szabadságharc háborús emlékei.
Lárma nélkül
Több emlékhely is kötődik immár a Vaszary névhez a Balaton partján. Most nem Vaszary János festőről vagy Vaszary Gábor íróról van szó, hanem a talán kevésbé ismert Vaszary Kolosról.
Szerencsétlen nemzedék
Darvas Gábor regénye már szerb fennhatóság alatt született, valóban inkább Novi Sadon, mint Újvidéken. Ezt mutatja a kötelező rokonszenv a szerb fogva tartók iránt.
Bábmester
Botrányt kavart Ben Blum amerikai újságíró leleplező írása arról, hogy a szociálpszichológia egyik alapkövének számító stanfordi börtönkísérletet valójában manipulálták.
A „bolond Náci” tragédiája
Több mint 150 év telt el azóta, hogy Semmelweis Ignác rájött: az édesanyák és újszülöttjük életét veszélyeztető gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozzák.
Haiman Éva
Skill és chill
Ha a nyelvhasználókat megkérdezzük, hogy mit tartanak napjaink legfontosabb nyelvművelő feladatának, többségük az idegen szavak használatának visszaszorítását fogja válaszolni.
Virtuális bálna
A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek jövőjét féltették állásfoglalásukban az akadémikusok a testület májusi ülésén.