2018. július 15., vasárnap, Henrik, Roland napja

Lugas Riport

Szárnyaló igék
Magnóval kiváltható lesz a gyorsírás, gondolták az 1960-as években. De azóta is szükség van gyorsírókra, a jelrendszernek nagy hasznát veszik titkári munkakörben és az Országgyűlés Gyorsíróirodájában.
Kezelt talaj
Méreggel erdőket lehet kipusztítani, egy negyvenméteres, életerős fa kiszárításához pedig tengernyi vizelet is kevés – vélik a városban, ahol nem tudnak minden fa mellé őrt állítani.
Túlélőbajnokok
Az újságok és a plakátok már 1972 végén Budapest patkánymentességét hirdették, bár a különböző szállítmányozási útvonalakon mindig érkezik a fővárosba „utánpótlás”.
Fazék, só meg víz
Megállította az időt, és kicsit közelebb hozta egymáshoz az embereket. Harminckét év után bezár Wichmann Tamás legendás kocsmája a budapesti Király utca és Kazinczy utca sarkán.
Félkör a világ körül
A kertészeti egyetemről a pénzügyi és számviteli főiskolára átevező, végül a közgazdaság-tudományi egyetemen kikötő Végvári Tamás Budapestről indulva Norvégia legészakibb pontjáig kajakkal jutna el.
Kóstoló
A nyolcvanas évek végén Magyarországra érkező kínaiak zárt közösségben élnek. Nem tanultak meg magyarul, hazai konyhát visznek, és azt tervezik, hogy életük végén hazatérnek.
Ki jön Rugóért?
Majdnem tízezren írták már alá a sintérreformot sürgető petíciót, amely törvényileg szabályozná a gyepmesteri telepek működését.
Terján Nóra