2018. szeptember 18., kedd, Diána napja

Lugas Riport

Mozgó határkövek
A susogó erdőben határkövek, az már Szlovákia. Lefut egy út a magyar faluba, bal oldalán szlovák erdő, jobb oldalán sátortetős magyar házak. Közben a Karancs bérceit látjuk.
Lefűrészelt kápa
Hogyan nézett ki egy huszárroham a XVI. században? Az ellenséggel szemben felsorakozó lovas kopjások sodró erejükkel szétzilálták az első sorokat.
Szúrás után rúgás
„Érdes” környékről, de melegszívű emberek közül érkezett a kilenc és fél évvel ezelőtt meggyilkolt veszprémi kézilabdázó, a román Marian Cozma.
Margit a Gundelben
Évente ezerötszáz-kétezer mentett állatról gondoskodnak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Időnként párducok, oroszlánok, majmok is bekerülnek az intézmény menhelyére.
Irányban a spinakker
Egyre több vitorláskikötő tarkítja a Balaton partjait, Magyarországon pedig már csaknem kilencezer vitorlás hajó ring kisebb-nagyobb tavainkon.
Begyűrűző történelem
A Rómer Flóris-terv keretében tavaly a sepsiszéki templomok tetőszerkezetét vizsgálták, idén a Dél-Mezőség haranglábai kerültek sorra.
Mandulaverés
Birkás Balázs fővárosi életét elcserélte vidéki életformára, és a kétszáz lelkes Szentbékkállán talált otthonra. Jelenleg egy biogazdaságot vezet.