2018. február 25., vasárnap, Géza napja

Lugas Interjú

Cibula bajtárs
1947. február 25-én a szovjet hatóságok elhurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, 2001 óta ez a kommunizmus áldozatainak emléknapja.
Puskák nélkül
A Szendrőről indult, Budapesten élő informatikus, ha tehetné, vidéken lakna. De nem teheti. Ha egyszer felhagyna az informatikával, szíve szerint autókat javítana. De nem hagy fel.
Elrejtett szobor
Mészáros Márta hat évtizedes munkásságát hasonló nagyságrendű dokumentum-, illetve játékfilm, kéttucatnyi díj és kitüntetés fémjelzi.
Kis harang
Interjú a több díjjal elismert Bőzsöny Ferenccel, a Magyar Rádió örökös főbemondójával, aki nemrég ünnepelte 87. születésnapját.
Vörös polip
Az Illéssel a magyar beat úttörőjeként zenetörténelmet írt, a Fonográf jóval összetettebb, sajátos muzsikájával beágyazódott a hazai zenekultúra élvonalába.
Kisháború
Bakos Csaba Attila alezredes magyar tisztként az első, aki a világ legnívósabb katonai akadémiáján, a West Pointon folytathatott kutatói és oktatói munkát.
Csepregi Márta a haját fonogató kézről, a révületben kapott ajándékról és a nyers rénszarvasvérről
Elsodródott csónak
Sokoldalú finnugrista, kutatási területei közé tartozik a hanti nyelv és az obi-ugor folklór. Számos alkalommal végzett terepmunkát Nyugat-Szibériában.