A somlói galuskáért aranyérmet kaptunk Brüsszelben. Aranyérmet. Galuskáért. No, hiszen micsoda sznobok ezek a belgák, meghallanak egy magyar szót, amit nem értenek és rögtön hasra esnek – gondoltam. Gondoltam mindaddig, amíg a szomszéd asztalhoz ki nem vittek egy ilyen úgynevezett galuskát. Mert hiszen miféle galuska az, ami tortadarabokból áll, leöntve csokoládéval, s tartozik hozzá még a tetejében nagy adag tejszínhab. Vajon milyen lehet? – hegyeztem a fülemet a szomszéd asztal felé.
– Te, én azt hiszem – hallottam az asszonyka hangját –, ezt kapták a pusztában vándorlók manna helyett.
– Kizárt dolog – replikázott a férfi. – Ha ilyen lett volna a manna, sohasem jöttek volna ki a pusztából.
Ezek után meg kellett kóstolni. A belgáknak igazuk volt, megérdemelte az aranyérmet a somlói galuska.
De miért somlói és miért galuska?
A pincértől szakszerű, pontos felvilágosítást kaptam. Galuska, mert a tésztáját kanállal szaggatják ki. És somlói, mert a Somogy megyei Somló bírójának felesége találta ki egyszer, valamikor régen.
(Magyar Nemzet, 1959. február 21.)
A babapiskóta könnyű, édes sütemény, a gyermek kedvence, de különleges somlói galuska is készíthető babapiskótából!
(Nők Lapja Kalendáriuma, 1962)
Ha valaki a Felszabadulás téren, a Jégbüfében szeretne elfogyasztani egy somlói galuskát, akkor kétszer kell (hosszú) sort várnia. Közel 18 forintot fizet. Az étket – amely kevés és íztelen –, tolongva, szorongva állva kell elköltenie. Használt tányérok és poharak között, esetleg lába alatt egy ottfelejtett felmosóronggyal.
(A Jövő Mérnöke, 1986. április 7.)
Pikánsnak indult, de plátói barátsággal végződött az a futó viszony, amelyet Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere kezdeményezett Budapesten egy magyar modellnél. […] Rövidre fogva: a hívást pazar vacsora követte a méregdrága Kempinski Szálloda elnöki lakosztályában. Az étkezés végén az énekes saját kezűleg etette meg somlói galuskával a vendégét.
(Kurír, 1995. október 31.)
Ujházi tyúkleves, töltött káposzta, madártej – ezt a menüt tudnánk kialakítani Magyarország legnépszerűbb ételeiből. […] Több mint 77 ezren szavaztak az interneten. […] A desszertek közül első lett a madártej, a somlói galuskát és a házi palacsintát megelőzve. A mezőnyt a vargabéles, a rizsfelfújt, a rigójancsi és a piskóta tekercs zárta.
(24 Óra, 2010. március 24.)
A hiteles tények szerint az 1950-es évek végén a Gundel Étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a Somlói galuskát. A „találmány” megvalósításának érdeme Szőcs József Béla cukrászmesteré, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került ide. az új desszerttel az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyóról, amelynek lábánál évtizedek óta élt: a közeli Kisalagon, ahol később saját cukrászdáját is működtette.
(Budapest, 2013/4. szám)
– A somlói galuska egy általam igen tisztelt desszert, amit egy zseniális édességnek tartok – mondta Damniczki Balázs.
– Éppen ezért tartom elkeserítőnek, hogy mi mindent adnak el, sokszor még cukrászdákban is, somlói galuska néven. Arról már ne is beszéljünk, hogy élelmiszerüzletekben és gyorskajáldákban miket dobozolnak be. Szóval, régóta foglalkoztat a gondolat, hogy gyakorlatilag úgy nő fel egy egész generáció, hogy azt sem tudja, milyen az igazi somlói. Feltett szándékom volt tehát, hogy rehabilitáljam ezt az édességet és felhívjam a figyelmet arra, hogy az eredeti somlói bizony egy remekmű.
A cukrászmester azt mondja, az eredetit arról lehet megismerni, hogy háromféle tésztából áll: egy diósból, egy vaníliásból és egy csokisból. Ezt sárgakrémmel, vagyis a krémes eredeti krémjével keverik össze, egy kis rumos csokoládéval, mazsolával, narancshéjjal, majd egy főzött csokoládékrémmel öntik le és valódi tejszínhabbal díszítik.
(Tolnai Népújság, 2014. augusztus 17. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)