2019. január 23., szerda, Zelma, Rajmund napja

Lugas Tudomány

Frankenstein és a bicikli
Indonéziában több száz ember halt meg az Anak Krakatau vulkán robbanását követő cunamiban, Szicíliában az Etna kitörésével járó földmozgások tettek sok száz embert hajléktalanná.
Az áldozat nyomra vezet
A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárából nyolcvan év után előkerült macsói Béla herceg csontjain talált sérülések brutális mészárlásra és csonkításra utalnak.
Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.
Három perccel éjfél előtt
Az emberi civilizáció végnapjai ugyanúgy foglalkoztatják a tudósokat, mint a sci-fi írókat és a hollywoodi filmeseket. Valóban közel a vég?
Nyomtalanul
Kétszázötven éve, 1768 decemberében jelent meg az egyik legnagyobb hatású, legtovább élő tudástár, az Encyclopædia Britannica – történetesen Skóciában. Ma is létezik, de csak az interneten.
Méretre szabva
Erdélyi múmiaként emlegetik azt a különleges, épségben megmaradt testet, amely A világ múmiái című fővárosi kiállítás egyik szenzációja.
A lényeg a kommunikáció
Az 1961-ben forgalomba került cseppet százmillió ember kapta meg a Szovjetunióban. Hamarosan hatvan országba szállították, elsőként Magyarországon tettek kötelezővé minden gyerek számára.

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.