2018. augusztus 19., vasárnap, Huba napja

Lugas Kritika

Leonardo-stúdió
Egy angol művészettörténész szerint a Világmegváltó, amelyet múlt év végén egy festményárverésen rekordáron értékesítettek, nagyrészt nem Leonardo da Vinci munkája.
Már nincsen arca
A 49 éves Lungu az egyik legsikeresebb és legtöbb idegen nyelvre fordított kortárs román író. Egyetemi előadóként, szerkesztőként, két éve pedig szenátorként is dolgozik.
Búbocska, az öntudatos kisördög
Ven­czel Péter és Orbán János Dénes Búbocska című ördögmusicaljét az Erdélyi Héten a Tószínpadon mutatták be augusztus 4-én.
Vérminták a bőröndben
Olivier Guez Josef Mengele eltűnése című regénye Párizsban tavaly ősszel Renaudot-díjat kapott, s nemrégiben magyarul is megjelent.
Hálókocsiból a munka világába
A Tolongó idők című tárlat a tömegek megszólítására hivatott plakátokat jól körvonalazott témák szerinti bontásban tárja a látogatók elé.
Nyílt seb
Összetéveszthetetlen stílusát már életében csodálták, az utókor pedig kultikus rangra emelte: most először láthatók Magyarországon Frida Kahlo képei a Magyar Nemzeti Galériában.
A padisah sátra
Esterházy Péter azonban nem halt meg. És nem ő döntött így. Őt nem hagyják meghalni, nem engedik, hogy eléje állhasson valamiféle végső megmérettetésnek.