2018. február 24., szombat, Mátyás napja

Lugas Interjú

Elrejtett szobor
Mészáros Márta hat évtizedes munkásságát hasonló nagyságrendű dokumentum-, illetve játékfilm, kéttucatnyi díj és kitüntetés fémjelzi.
Kis harang
Interjú a több díjjal elismert Bőzsöny Ferenccel, a Magyar Rádió örökös főbemondójával, aki nemrég ünnepelte 87. születésnapját.
Vörös polip
Az Illéssel a magyar beat úttörőjeként zenetörténelmet írt, a Fonográf jóval összetettebb, sajátos muzsikájával beágyazódott a hazai zenekultúra élvonalába.
Kisháború
Bakos Csaba Attila alezredes magyar tisztként az első, aki a világ legnívósabb katonai akadémiáján, a West Pointon folytathatott kutatói és oktatói munkát.
Csepregi Márta a haját fonogató kézről, a révületben kapott ajándékról és a nyers rénszarvasvérről
Elsodródott csónak
Sokoldalú finnugrista, kutatási területei közé tartozik a hanti nyelv és az obi-ugor folklór. Számos alkalommal végzett terepmunkát Nyugat-Szibériában.
Koncz Gábor a női gavallériáról, a bátorságról és a gazdaérzésről
Mákos kőttes
Sokan – főleg nők – ötvenöt éve rajonganak érte. Az Újszínház Kossuth-díjas művészével, az idén nyolcvanéves Koncz Gáborral beszélgettünk.
Nem hanta a vírus
A szalmonella az aztékok millióinak halálát okozta, ma hasmenéssel megússzuk. Az egyik váci tbc-s múmia 92 évet élt, a középkori pestis máig tartó hatása, hogy a HIV-vírus ellen is véd.