A Rákóczi út Blaha Lujza téri szakaszán egykor lóvasút haladt el, kőhajításnyira állt innen a Nemzeti Színház, itt volt a kultikus EMKE találkozóhely és a mára újra eredeti pompájában ékeskedő New York-palota is.
De ugorjunk a sugárúton vissza a város közepe felé: az Erzsébet hídtól a Keleti pályaudvarig tartó szakasz igazi pezsgő kereskedelmi zóna volt a múlt század közepén is, sőt a nyolcvanas évekig, ennek hangulatát a forgalom megnövekedése mellett a bevásárlóközpontok elburjánzása teljesen tönkretette a rendszerváltás után.
Ugyan volt már fővárosi koncepció a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út újjáélesztésére az elmúlt tíz évben a Budapest szíve programon belül, amely csillapította volna a forgalmat a szóban forgó útszakaszon, ezzel a jelenlegi „városi autópályát” kívánta megszüntetni, de ez egyelőre terv maradt.
Egyes városvédő civilek szerint mindent a földszinten kell kezdeni: az üzletek, vendéglátóipari egységek újragondolása elindíthatja a valamikor pezsgő kereskedelmi életet, fejlesztést generálhat a környezetben. Úgy tűnik, ilyesfajta kulturális, gasztronómiai robbanás kezdődik el a Blaha Lujza tér szomszédságában, amelynek több pontján – valljuk be – máig szemlesütve haladunk el.
Fotó: Kurucz Árpád
A Palace Hotel, majd a New York-palota újranyitásával indult 2006-ban, a rekonstruált Erkel Színház négy évvel ezelőtti átadásával folytatódott, majd múlt év augusztusában a kultikus Hauer cukrászda több mint tízéves álomból történő felélesztésével végződött a folyamat.
„Technikai okok miatt zárva” – ez a felirat fogadta sok-sok éven át a híres kávéház előtt elhaladókat, pedig 2002-ben már egyszer újranyílt a patinás hely. Abban az évben homlokzata műemléki védettséget is kapott.
A névadó Hauer Rezső, a cukrászdinasztia alapítója 1899-ben vásárolta meg a Rákóczi úti cukrászdát. A helyiség évről évre bővült, ide jártak kávézni, fagylaltozni az akkori színiakadémia növendékei, a pesti polgárok, a kor ismert művészei, de a politikusok törzshelyévé is vált.
Gasztronómiai újdonságokkal állt elő a cég: híres volt az első világháború után beindult bonbon- és csokoládéüzeméről, de közkedvelt termék volt a Hauer-féle parfé, a tejszíntorta, a házi befőtt, a karácsony előtt gyártott szaloncukor és a Hauer-féle krémes.
Bár a régi süteményekből nem sokat láthatunk viszont a jelenlegi Hauer kínálatában, de az új tulajdonosok célja a századelős hangulatot visszahozni, és elsősorban cukrászdaként és kávéházként működni.
Az utcafronti nagy termet három befelé nyíló terem követi, a vitrinben muzeális relikviákkal – van köztük az eredeti Hauer-üzletből megmaradt bonbonier is –, a középső bensőséges mélyzöld kárpittal bevont, otthonos barokk fotellal, állólámpával berendezett szoba, majd következik az üvegajtóval elválasztott leghátsó terem bárszékekkel, amelyben a jövőben az angol délutáni teázás szokásaival színesítenék a vendéglátást.
A régi korok irodalmi kávéházas életét őrző, megújult Centrál, New York, Callas, Hadik, Gerlóczy, Múzeum és Astoria kávéház mellé mára a Hauer is csatlakozott, és a város szerelmeseinek izgalmas lesz megfigyelni, miként éleszti fel a ma még fakó utcaképet ez az ékszerdoboz a Rákóczi út közepén.