2024. március 29., péntek, Auguszta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/kulfold/peking-es-moszkva-a-fokuszban-3387148/

Peking és Moszkva a fókuszban

Az Egyesült Államok elnöke jóváhagyta az új védelmi költségvetést

Mind Kínában, mind pedig Oroszországban nehezteléssel fogadták kedden az új amerikai védelmi költségvetést, amelynek jóváhagyását az előző nap írta alá Donald Trump elnök. A John McCain republikánus szenátor és 2008-as elnökjelölt nevét viselő, 716 milliárd dollárról rendelkező jogszabály a PBS amerikai köztelevízió értékelése szerint része annak, hogy a Pentagon fókuszába a terrorizmusellenes feladatok helyett egyre inkább a Kína és Oroszország jelentette fenyegetések kerülnek.

Az amerikai a világ legnagyobb védelmi költségvetése. A törvény – amelynek aláírásakor a New York-i Fort Drum támaszponton Trump nem említette meg párton belüli kritikusa, a súlyos betegsége miatt visszavonult McCain nevét – a többi közt két évvel meghosszabbítja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, továbbra is tiltja a Moszkvával való katonai együttműködést, illetve elzárkózik bárminek a finanszírozásától, amely elismerné a Moszkva által 2014-ben annektált Krím félsziget feletti orosz szuverenitást.

A jogszabály azt is előírja az elnök számára, hogy számoljon be arról: Moszkva betartja-e a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló START III megállapodást, a rövid hatótávolságú nukleáris erőkről szóló INF-szerződést, valamint a 2002-ben hatályba lépett Nyitott égbolt szerződést. Ez utóbbi fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése.

Donald Trump a New York-i Fort Drum támaszpont bemutatóján. A lengyel és balti félelmek tompítása is cél
Fotó: Reuters

Több mint hatmilliárd dollár jut az Európában szolgáló amerikai csapatokra, ez a legnagyobb összeg a második világháború óta, és szintén köze van Oroszországhoz: a megerősített amerikai jelenlét elsősorban a lengyel és balti félelmeket tompítja. Kínai vonalon a törvény megtiltja az amerikai kormányzatnak a ZTE és a Huawei távközlési vállalattól való beszerzéseket és megerősíti a tajvani védelmi garanciákat.

Moszkvát aggasztja az Egyesült Államok rekordméretű katonai költségvetése – jelentette ki tegnap az orosz külügyminiszter-helyettes a távirati iroda jelentése szerint. Szergej Rjabkov azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy ürügyet keres a nemzetközi biztonság megingatására. Mint mondta, Oroszország a katonai tervezésben figyelembe fogja venni az új amerikai katonai büdzsét, és megbízhatóan szavatolja majd a saját biztonságát.

A pekingi külügyminisztérium is csalódottságát fejezte ki az amerikai törvény miatt, arra szólítva fel az USA-t, hogy hagyjon fel a hidegháborús szemlélettel. Eközben Tajvanon kifejezték köszönetüket Washingtonnak a következetes támogatásért – írta a Reuters.

Az amerikai törvény mindezeken kívül megnehezíti, hogy 22 ezer fő alá csökkentsék a Dél-Koreában szolgáló katonák számát, valamint késlelteti az F–35-ös vadászbombázók leszállítását Törökországba, így kiújult a feszültség a kétoldalú kapcsolatokban. Trump korábbi szavaival ellentétben nincs szó az amerikai védelmi képességek számottevő megerősítéséről; a keretek a korábbiakhoz hasonlók.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.