2024. április 25., csütörtök, Márk napja

– Nem találja meglepőnek, hogy amint a jobboldalnak van egy szuper politikusa, megpróbálják tönkretenni? Nem találja ezt meglepőnek éppen akkor, amikor Emmanuel Macron összeomlik a felmérésekben? – dobta vissza tegnap a labdát az őt kérdező újságírónak Lau­rence Sailliet, a francia jobbközép vezető pártja, a Köztársaságiak (LR) szóvivője.

Egyúttal érzékeltette: tudomásuk van róla, hogy újságírók diákokat fizettek le, hogy hangfelvételen rögzítsék Laurent Wauquiez LR-elnök (képünkön) múlt pénteki felszólalását a lyoni menedzserképző főiskolán. Wauquiez a többi közt azt mondta: Nicolas Sarkozy államfőként időnként lehallgatta a kormányülésen részt vevők mobiltelefonját, és betekintést kapott az SMS-eikbe és e-mailjeikbe is. (Franciaországban az államfő elnököl a kormányülésen, Sarkozy 2007 és 2012 közötti hivatali éveiben pedig az LR élére tavaly megválasztott Wauquiez is töltött be miniszteri és államtitkári pozíciókat, volt kormányszóvivő is.)

A 42 éves politikus a főiskolások előtt arról is beszélt, hogy a tavalyi elnökválasztási kampányban szerinte Macron szervezte meg Francois Fillon jobbközép jelölt lejáratását egy korrupciós üggyel.

De azt követően, hogy a TMC kereskedelmi tévécsatorna péntek este bejátszotta Wauquiez szavait, a botrány sara nem annyira Macronra, mint a Köztársaságiakra fröccsent. Sar­kozy környezetében visszautasították a groteszknek nevezett lehallgatási vádat, Wauquiez pedig – aki a 2022-es elnökválasztáson Macron kihívója lehet – felhívta a volt államfőt, és Sarkozy állítólag el is fogadta a bocsánatkérését.

A párton belüli hírek szerint Wauquiez-nek kellemetlen az ügy, de egykori minisztertársa, Éric Woerth szerint egyszerűen hallatni akarta a hangját. Az LR-ben egyesek tudni vélik, hogy a „Trumpot játszó”, többek szerint izgága és törtető Wauquiez maga szánta kiszivárogtatásra a szavait.

Ezek után csak az a kérdés, kinek jó ez az amúgy is megroggyant francia jobbközépen, miután a jelenlegi irányvonallal egyet nem értők közül sokan elhagyták az LR-t, és egyes, a párt színeiben megválasztott képviselők is más frakcióba ültek át.

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.